More


  Feminitatea în literatura română

  =

  Hortensia Papadat -Bengescu este una dintre scriitoarele noastre, care au îmbogăţit literatura română cu cel puţin 12 titluri care au pus amprenta pe o perioadă înfloritoare a culturii. Este creatoarea romanului nostru citadin modern. S-a născut şi a trăit în târguri de provincie, deşi provenea dintr-o familie de intelectuali. Anul acesta se împlinesc 140 de ani de la naşterea sa.

  Această intelectuală fină are o vocaţie epistolară, fără să fi promovat un program estetic, dar s-a apropiat mult de cercul de la „Sburătorul”.

  În creaţia sa depăşeşte sentimentalismul romantic specific literaturii feminine (în tradiţia franţuzoaicei George Sand), printr-o perspectivă modernă de intelectuală, cu preocupare de analiză şi subtilităţi ale psihologiei feminine. Capodopera ei o reprezintă romanele ciclului Hallipa (Fecioarele despletite, Concert din muzică de Bach, Drumul ascuns, Rădăcini, Străina, Balaurul, Logodnicul). În totalitate este o frescă a vieţii noastre orăşeneşti (straturi sociale, galeria de personaje, schimbări de decor, interioare – toate subordonate unor perspective de analiză psihologică). Autoarea descoperă tehnici, principii aparte pentru vremea în care a trăit (1876 – 1955).

  Cele mai multe nuvele au fost cuprinse în „Ape adânci”, „Sfinxul”, „Femeia în faţa oglinzii”, „Romanţă provincială” şi „Desenuri tragice”. H.P. Bengescu s-a impus pe atunci şi prin dramaturgie, realizând „Bătrânul” – premieră în 1920, „A căzut o stea” şi „Lulu”. În poezie s-a evidenţiat cu poeme în limba franceză publicate în 1942 în „Revista Română”.

  H.P. Bengescu rămâne cea dintâi mare prozatoare din literatura română, ctitorind una din direcţiile romanului românesc modern, alături de L. Rebreanu (cu un alt gen de roman modern). Autoarea este una sensibilă şi reflexivă, folosind modalităţi artistice sincrone cu romanul european modern. Aparţine categoriei de intelectuale rafinate, încadrându-se în galeria romancierelor ca: George Sand, George Eliot, surorile Bronte, Virginia Woolf.

  De ştiut că H.P. Bengescu a debutat chiar târziu, în 1913 şi a tipărit prima carte la 43 de ani, după o experienţă de viaţă fără satisfacţii familiale. Familia n-a lăsat-o să-şi continue studiile după pension şi s-a căsătorit cu avocatul Nicolae Papadat.

  Poate, de aceea spune „studiul femeii mi s-a părut întotdeauna mai interesant decât al bărbatului… Femeia are o rezervă bogată de material sufletesc”.

  Teodor Curpaş  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img