Greva care a paralizat municipiul Satu Maretransurban

Toți șoferii de la Transurban au intrat ieri dimineață, de la prima oră, în grevă generală după ce negocierile cu persoanele din conducerea operatorului public de transport local au eșuat. Sindicaliștii ar fi cerut introducerea unui coeficient de ierarhizare, iar conducerea societății le-ar fi răspuns că le taie și restul beneficiilor din viitorul contract colectiv de muncă.

Sindicaliştii se dezic de factorul politic
Greviștii spun că acest conflict de muncă nu are caracter politic, atâta timp cât au oprit munca și românii și maghiarii din Transurban. Mai mult, șoferii spun că sunt supărați atât pe fosta conducere a orașului, cât și pe actuala conducere a orașului. Aceștia spun că încă din anul 2008 așteaptă noi negocieri ale contractului colectiv de muncă.

Ce spun sindicaliştii
Liderul de sindicat Robert Kiss a fost cel care a expus doleanţele angajaţilor. ”Ne-am înțeles în câteva puncte dintre cele cerute, dar am intrat în conflict de muncă și la Inspectoratul Teritorial de Muncă în baza numărului 2, articolul 59, care se referă la coeficienții de ierahizare. Conducerea vrea să scoată acest punct din noul Contract Colectiv de Muncă. Nu ne dau actele, nu ne dau nimic. Deci, nu respectă Legea 62/2011 – Legea dialogului social”, a spus liderul de sindicat Robert Kiss.

Acuze cu iz penal
Fostul lider de sindicat Buia Attila a spus că muncitorii ar fi fost amenințați să semneze noul contract colectiv de muncă, în caz contrar ar fi urmat să li se taie și restul beneficiilor.

”Am fost forțați că dacă nu semnăm contractul colectiv de muncă așa cum vor ei atunci ne taie tichetele, ne taie bonusurile, ne taie tot și le-au afișat în geam și băieții nu sunt de acord cu așa ceva. Suntem hotărâți să nu mai ieșim până nu vine cineva și ne dă în scris ceea ce vrem”, a spus fostul lider de sindicat Buia Attila.

Mai mult, vicepreședintele sindicatului a spus că ar fi fost amenințat cu o plângere penală.
”Domnul vicepreședinte Huber Ioan a fost amenințat cu dosar penal pentru instigare la grevă. Inclusiv eu am fost sunat, dar eu nu mai răspund la telefonul de firmă din moment ce sunt acasă. Sunt în timpul meu liber”, a spus Buia Attila. Huber Ioan a recunoscut, declarând scurt: ”Am fost amenințat cu dosar penal pentru instigare. Așa am fost sunat aseară de domnul director, pe motiv că am sunat nu știu câți șoferi dacă vor să intre în grevă”.

Conducerea Transurban, dezamăgită de gestul şoferilor
Managerul Transurban, Ionuț Bujor, a declarat că este imposibil să se ajungă la o înţelegere cu sindicaliştii, în condiţiile în care satisfacerea doleanţelor ar însemna încălcarea legilor în vigoare.

”Am avut până acum șase runde de negocieri cu reprezentanții sindicatelor şi s-a părut, la un moment dat, că am ajuns la o înțelegere. Şedinţa de conciliere de la Inspectoratul Teritorial de Muncă s-a încheiat favorabil! Dimineaţă (ieri dimineaţă, n.red) trebuia să semnăm contractul colectiv de muncă şi ne-am trezit cu această grevă spontană. Dacă se ajunge la o situație de reorganizare a societății am putea satisface cerințele sindicatului, dar acest lucru durează până la trei luni”, a declarat Ionuț Bujor.

Grevă folosită în scop electoral?!
Greva spontană a şoferilor de la operatorul public de transport local – Transurban – şi disconfortul creat miilor de sătmăreni s-a transformat în subiect numai bun de speculat electoral. Mai mulţi candidaţi pentru fotoliul de primar al municipiului Satu Mare s-au deplasat încă de dimineaţă pentru a sta de vorbă cu sindicaliştii de la Transurban. Este vorba atât de preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, cât şi de deputatul Kereskenyi Gabor. Mai mult, conform unor surse din rândul sindicaliştilor, Ştef şi Kereskenyi ar fi intrat într-o dispută, acuzându-se reciproc că ar urmări să adune capital electoral.

greva

Primarul îi acuză pe Kereskenyi şi Ştef
În cadrul unei conferinţe de presă, primarul Dorel Coica i-a acuzat în termeni duri pe Kereskenyi Gabor şi Adrian Ştef. “După informaţiile mele, majoritatea liderilor de la Transurban, care sunt din echipa lui Kereskenyi, i-au instigat pe oameni să blocheze ieşitul pe trasee. Ştiau că astăzi câteva licee au ultimul sunat, ştiau că oraşul este aglomerat. Au profitat de sfaturile echipei lui Kereskenyi şi au declanşat această grevă generală. (…) Pe Ştef l-a lovit azi grija şi dragostea de Transurban. Dar în momentul în care Ştef a licitat liniile interjudeţene, mai bine zis a închiriat liniile interjudeţene, de ce nu i-a chemat la masă şi pe cei de la Transurban, ştiind că ei asigură transportul în municipiul Satu Mare?! I-a favorizat pe cei care fac transportul interjudeţean să ducă sau să fure şi din clienţii Transurban. Sunt autobuze Transurban cu doi-trei călători, iar autobuzele privaţilor erau pline, opreau şi în staţiile Transurban”, a acuzat Dorel Coica.

Ultima soluţie: Consiliul Local
La rândul său, primarul în funcţie, Dorel Coica, a declarat că nu avea de ce să meargă în mijlocul greviştilor, în condiţiile în care Transurban se subordonează Consiliului Local. În tot acest timp, s-a convocat Consiliul de Administraţie al Transurban pentru a se lua o decizie care să pună capăt acestei situaţii. Decizia ar trebui să fie urmată, în mod automat, de convocarea în şedinţă extraordinară a Consiliului Local, forul deliberativ în această situaţie.

Ciprian Bâtea

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts