More


  Povestea omului care pune pe picioare sportivii suferinzi

  - Advertisement -

  Romica4

  Romulus Boţoiu este oltean la origini, dar din 2002 este sătmărean, cum chiar lui îi place să recunoască. A făcut lupte de performanţă (fost campion al României cu echipa din Craiova în 1978) şi a continuat şi ca antrenor, însă ce-l face cu adevărat special este meseria de kinetoterapeut, unde a reuşit să recupereze, după accidentări, mii de sportivi.

  Romică, aşa cum îi spun prietenii, este genul de om foarte jovial care îţi va spune o glumă despre olteni folosind întotdeauna perfectul simplu. Bărbatul s-a născut la Slatina, în 1961. Recunoaşte că la Satu Mare se simte foarte bine, dar când mai duce dorul prazului şi a zaibărului de acasă nu ezită să tragă o fugă să-şi vadă locurile natale. A fost luptător de performanţă, reuşind chiar să obţină un titlu de campion naţional cu echipa de lupte greco-romane din Craiova, în 1978. După ce s-a lăsat de lupte s-a apucat de antrenorat (CS Bistriţa, CSS Caracal şi CS Satu Mare), unde a obţinut de asemenea rezultate notabile.

  La Satu Mare s-a stabilit în urmă cu 13 ani, unde pe lângă antrenorat s-a ocupat şi de arbitraj. Împreună cu elevii lui a obţinut două titluri de campioni naţionali la cadeţi, în 2004 şi 2005, şi un loc trei, în 2003. “Am făcut parte din grupul de antrenori Barbul, Szabo, Grigore, cu care am obţinut performanţe notabile pentru luptele juvenile sătmărene. Îmi aduc aminte cu mare plăcere de climatul excelent ce domnea la acel club”, ne mărturiseşte Romică.

  S-a reprofilat pe kinetoterapie
  Din 2011, şi-a dat demisia de la clubul de lupte şi s-a reprofilat pe kinetoterapie şi recuperare fizică post-traumatică. “Când eram la facultate, la ANEFS, profesorul rr. Dimitriu mi-a dat termen de gândire, de două zile, dacă vreau să mă axez şi pe kinetoterapie. Am răspuns da fără să stau pe gânduri şi astfel am fost privilegiat în studierea unei materii pe care am îndrăgit-o din ce în ce mai mult”, rememorează Romică. A părăsit clubul de lupte deoarece şi-a dat seama că nu poate să facă ambele lucruri la fel de bine, iar după ce a absolvit ANEFS-ul şi şi-a luat masterul în kinetoterapie, în cadrul Universităţii Vasile Goldiş, a devenit kinetoterapeutul tuturor sportivilor sătmăreni şi nu numai. „Am pus pe picioare luptători, baschetbaliste, handbalişti, judocani, voleibaliste, fotbalişti. Dacă la început veneau la mine ca la ultima staţie, momentan vin la mine ca la prima. Asta fiindcă şi-au dat seama că un traumatism are şanse de vindecare mult mai mari dacă este tratat cât mai repede. În maximum o oră trebuie intervenit, deoarece cu cât timpul trece creşte perioada de recuperare”, ne dezvăluie terapeutul. Ne-a dat şi un exemplu în acest sens. „S-a petrecut la un meci din Liga Naţională feminină când CSM Satu Mare a întâlnit pe „U” Cluj. La un moment dat unei jucătoare clujence i s-a dislocat umărul şi toţi au solicitat intervenţia ambulanţei. Ştiam că asta necesită timp, motiv pentru care după ce am liniştit-o pe sportivă am intervenit rapid iar jucătoarea şi-a revenit complet, reluându-şi locul în echipă, ba chiar fiind pe punctul de a ne învinge”, spune uşor amuzat Romică.

  Romica3

  Nu puţini au fost sportivii care s-au prezentat la el, ca la ultimul salvator, şi pe care a reuşit să-i pună pe picioare iar mai pe urmă au continuat în sportul de performanţă. De-a lungul timpului, datorită tratamentelor kinetoterapeutului s-au recuperat după accidentări peste 1.500 de sportivi. „Kinetoterapia este o artă. Nimeni nu poate face masaj sau kinetoterapie fără să se gândească la binele celor care apelează la serviciile lui. Dacă nu iubeşti omul, nu o poţi face. Trebuie să gândeşti tot timpul să faci bine, eu nu pot gândi rău”, mai spune Romică.

  Apreciat şi în Franţa
  Anul trecut a fost plecat în Franţa, mai precis pe frumoasa insula Corsica, unde a lucrat, timp de patru luni, la un centru de reeducare motrică. „ La Ajaccio am avut parte de o experienţă nemaipomenită. Medicii îmi cereau de fiecare dată părerea când aveau un caz mai dificil. M-am ocupat de proteze, şold, umeri, genunchi şi deficienţe ale coloanei vertebrale. M-am apropiat foarte mult de pacienţi care la un moment dat mă strigau cu apelativul Chef Romi.” spune amuzat Romică.

  Tot de la el am aflat că a reuşit să-i fie recunoscute studiile din România după ce a dat un examen la Paris.

  După experienţa din Franţa s-a reîntors la Satu Mare, iar momentan este kinetoterapeutul echipei de fotbal a Olimpiei, după cum la el se prezintă toţi sportivii din Satu Mare care au nevoie de ajutor. ”La Olimpia din perspectiva mea treburile merg bine. Am avut un caz ceva mai dificil de rezolvat în sensul că Sălăgeanu a avut probleme în zona lombo-sacrală (centura pelviană) însă până la urmă a fost recuperat sută la sută. Am nişte relaţii foarte bune cu cei din staff-ul tehnic şi aştept să-mi fie prelungit contractul deoarece aici m-am adaptat foarte bine şi sper să facem treabă bună în continuare.” încheie simpaticul Romulus Boţoiu.

  Nicolae Ghişan

  Romica1  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img