Rafinament şi culoare, inspiraţie pentru sătmărenimuzeu-(2)

“Ținută, culoare, stil – Cămașa țărănească de altădată. Colecțiile Cantacuzino și Brătianu”, vernisajul de excepţie este unul rarisism pentru judeţul Satu Mare. 65 de costume şi ii care au aparţinut doamnelor Sabina Cantacuzino şi Elisa Brătianu sunt puse la expoziţie pentru toţi cei interesaţi.

muzeu-(1)

“Aceste costume au fost purtate de către aceste doamne. Era un curent la începutul secolului XX de redescoperire a tradiţiilor. După cum bine ştim, şi reginele României, regina Elisabeta, regina Maria, apoi regina Elena, îmbrăcau aceste costume populare tocmai pentru a le promova şi pentru frumuseţea lor. Costumele acestea de epocă au un rafinament şi o eleganţă extraordinară, o cromatică armonioasă şi cred că multe doamne care vor trece pragul expoziţiei noastre se vor inspira şi vor purta aceste haine care, fiind atât de frumoase, sunt la modă în orice vreme”, a spus Felician Pop.

De asemenea, directorul Muzeului Judeţean Felician Pop a mai spus că sătmărenii vor putea admira o colecție de excepție, alcătuită din ii realizate începând cu anul 1875, ce au aparținut celebrelor doamne Sabina Cantacuzino și Elisa Brătianu, care au donat 191 de piese de port popular Muzeului Etnografic al Ardealului, în anul 1934. Preocuparea celor două doamne din familia Brătianu pentru portul țărănesc se înscrie în tendința generală a înaltei societăți central- și est-europene de a-și manifesta atașamentul, începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea, față de această clasă socială, considerată întruchiparea spiritului național.
În România, o asemenea inițiativă a aparținut în mod semnificativ reginelor Elisabeta și Maria, care adesea au îmbrăcat portul țărănesc, ba chiar l-au introdus și în protocolul curţii regale. Din cele două colecții, Muzeul de Etnografie al Transilvaniei a selectat 65 de piese, ce sunt expuse și la Muzeul Județean Satu Mare.
Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Muzeul de Etnografie al Transilvaniei din Cluj – Napoca.

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts