Un bărbat a făcut infarct așteptând la UrgențeUn-bărbat-a-făcut-infarct-așteptând-la-Urgențe

Conducerea Spitalului Județean, prin managerul Marcela Papici, și conducerea Unității de Primire Urgențe, prin doctorul Adriana Moldovan, au susținut ieri o conferință de presă pentru a face publică poziția cadrelor medicale în scandalul provocat de familia lui Laszlo Balogh, în vârstă de 38 de ani, care, miercuri, a făcut infarct la toaleta spitalului, așteptând peste o oră să fie salvat.

Pacientul nu ar fi colaborat cu medicii
Marcela Papici nu a ezitat să trimită săgeți către Laszlo Balogh, aflat în moarte cerebrală, precizând că pacientul nu le-ar fi spus medicilor că ar fi cardiac. În realitate, spune familia, nici el nu știa. A fost la medicul de familie în urmă cu două săptămâni și a primit un medicament ușor pentru tensiunea arterială. Un medicament care se dă fără prescripție medicală. Marcela Papici a spus că pacientul ar fi omis să spună că a primit un medicament pentru tensiune, fapt care le-ar fi indicat medicilor că ar fi putut fi vorba despre o afecțiune mult mai simplă, în speță ”nevralgie intercostală”. Cumulat și cu faptul că pacientul este, totuși, destul de tânăr. Mai mult, Marcela Papici a mai spus că pacientul ar fi fumat, încercând, cel mai probabil, să indice o culpă a pacientului, respectiv faptul că nu s-ar fi simțit atât de rău dacă a ales să fumeze.

Detaliile cazului
Marcela Papici a mai spus că pacientul a intrat pe poarta spitalului, la ora 12.25 și a primit Cod Verde, respectiv caz ușor, iar la 13.40, după ce a făcut infarct, pacientul a primit Cod Roșu. Referitor la faptul că s-a găsit, ulterior, totuși un pat liber, Marcela Papici a spus că este vorba despre un pat liber de la Terapie Intensivă. Toate paturile de la Urgențe fiind ocupate! ”Sătmărenii trebuie să înțeleagă faptul că la Urgențe este foarte aglomerat. Avem un caz la fiecare 7 minute, 16 medici, respectiv trei medici pe tură. Este, totuși, foarte puțin! Ce se va întâmpla dacă vreun medic va alege să plece sau să își ia concediu medical?!”, a întrebat Marcela Papici, arătând problemele majore de personal. Fapt care ar crea, în definitiv, și anumite stări de nervozitate ale personalului medical, fapt pe care pacienții ar trebui să îl înțeleagă.

Ce spune coordonatorul UPU
Coordonatorul Unității de Primire Urgențe, dr. Adriana Moldovan, a trecut în revistă detaliile întregii intervenții. Aceasta a spus că în momentul în care sătmăreanul a ajuns la Urgențe, în jurul orei 12.25, acesta acuza dureri în regiunea toracică. După procedura de triaj, s-a decis că este vorba despre o urgență minoră de cod verde. ”Între timp, pacientul nu a stat locului, s-a plimbat de sus în jos în zona de triaj, dar nu a acuzat accentuarea stării generale de sănătate pe parcursul acestei perioade de așteptare. La un moment dat s-a auzit o alarmare în zona de așteptare că i s-a făcut rău cuiva în baie. În momentul acela, echipajul unei ambulanțe de terapie intensivă care se afla în zona de triaj s-a dus ca să vadă despre ce este vorba. L-a găsit pe pacient căzut, în stare de inconștiență. A fost pus pe targă și dus în zona de resuscitare și unde au început manevrele de resuscitare timp de 40 de minute. Funcția cardiacă și-a revenit iar pacientul a devenit stabil hemodinamic. Pacientul a făcut un infarct miocardic acut și a fost transferat la Institutul inimii din Cluj Napoca”, a spus dr. Adriana Moldovan.

Băiatul bărbatului, în stare de șoc
La puţin timp după ce Laszlo Balogh, în vârstă de 38 de ani, a făcut infarct în toaleta Spitalului Județean Satu Mare, ies la suprafață detalii cutremurătoare, povestite de soția și de fiul bărbatului. Băiatul se arată extrem de contrariat că în momentul în care a dat alarma, foarte multe cadre medicale au apărut la fața locului. Înainte de acest episod tragic, bărbatul a fost pus să aștepte. Pentru că nu ar fi fost paturi și medici disponibili. ”A ieșit o femeie din baie cu un copil și mi-a zis să intru repede, că e un bărbat căzut pe jos. Am intrat și am văzut că e tata și am strigat după ajutor și au venit medicii. L-am găsit acolo, în baie era. Era aproape mort. Mi-a tot spus: mă doare inima. I-au tremurat și mâinile”, își începe mărturia, cu lacrimi în ochi, fiul cel mare al bărbatului. Adică persoana care l-a găsit pe bărbat.

Ce spune soția bărbatului
Băiatul este confirmat de soția bărbatului aflat acum în moarte cerebrală la Institutul Inimii din Cluj. ”M-a sunat soțul de la muncă să-mi spună că îi e rău. I-au luat numai tensiunea și au zis că e bună, dar el a zis că i-a amorțit mâna și îl doare inima. A mers unde sunt medicii dar au zis că nu sunt paturi. Mergeți afară și așteptați la rând. După ce a căzut în baie, atunci au venit medici mulți, foarte mulți, toți care erau acolo.”, a declarat, indignată, soția.

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts