More


  Un bloc întreg, în pericol de prăbușire

  - Advertisement -

  bloc-14-mai-Satu-Mare

  Un bloc cu două etaje din cartierul 14 Mai din municipiul Satu Mare stă să cadă. Cel puțin asta susțin specialiștii de la Inspectoratul de Stat în Construcții. În acest moment, zona a fost încercuită și au început lucrările de consolidare a imobilului. Problemele au apărut la structura de rezistență a imobilului, care este gata să cedeze în orice moment.

  Istoria imobilului
  Istoria problemelor la acest imobil a apărut încă din prima zi. Clădirea a fost construită în 1970, după inundațiile care au compromis casele ce se aflau înainte pe acest teren. Doar că solul a fost îmbibat cu apă și s-a așezat doar peste câțiva ani. Dar mișcările de teren au antrenat și mișcarea blocului, generând astfel dislocări în structura de rezistență a blocului.

  Proprietari fără posibilități financiare
  Cele opt familii care domiciliază în imobilul respectiv nu au o situație financiară prea strălucită, iar demersurile de reabilitare au fost începute doar la insistențele celor de la Inspectoratul de Stat în Construcții, funcționarii demarând procedurile pentru obținerea autorizațiilor necesare. Documentele au fost obținute luna trecută, mai exact în data de 19 mai.

  Prefectura, alertată de urgență
  Când au constatat cu adevărat cei de la Inspectoratul de Stat în Construcții despre ce este vorba au cerut evacuarea imediată a locatarilor. Inspectoratul de Stat în Construcții a anunțat imediat – în data de 8 iunie – Instituția Prefectului. ”Ca urmare a controlului efectuat în data de 08.06.2016, Inspectoratul Județean în Construcții Satu Mare a dispus asociației de proprietari Piața 14 Mai 1970 și societății comerciale Phoenix SRL din Satu Mare, deținătoarea spațiului comercial de la parterul imobilului următoarele: Restricționarea imediată a accesului în zona afectată și interzicerea utilizării încăperilor; Izolarea și semnalizarea zonei, asigurarea pazei; Luarea în regim de urgență a măsurilor de sprijinire provizorie a clădirii în zona afectată și a elementelor structurale avariate constatate în expertiza tehnică pe baza unui proiect de consolidare întocmit de către proiectant în baza soluției date de către expertul tehnic atestat; Verificarea efectuării consolidării provizorii de către expertul tehnic atestat care a efectuat expertiza tehnică; Consolidarea imobilului se va executa numai pe baza proiectului tehnic și a detaliilor de execuție.”

  Final fericit?!
  Într-un final, locatarii au înțeles și ei în ce pericol se află și au fost de acord să contribuie la consolidarea clădirii. Lucrările au început în 14 iunie și se vor desfășura etapizat. Ceea ce nu i-a bucurat prea mult pe locatarii blocului a fost costul intervenției, estimat la circa 200.000 de lei, fiecărui proprietar revenindu-i obligația de a achita circa 4.000 de euro. Una peste alta, decât să mori cu banii în buzunar, mai bine să trăiești sărac.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img