More



    Un sătmărean este printre puţinii “saunamaster” din România (I)

    - Advertisement -

    sauna2

    Beneficiile saunei asupra organismului sunt multiple şi privesc atât sănătatea fizică, dar şi sănătatea psihică. Ritualul de a face saună îşi are originile în antichitate, bazele le reprezintă obiceiurile de îmbăiere ale grecilor şi romanilor. Cel mai răspândit model este cel al saunei finlandeze, care are o vechime de 2000 de ani. În România sauna nu a fost foarte populară însă în ultimul timp tot mai mulţi români (asta şi datorită posibilităţii de a circula liberi) au descoperit proprietăţile şi beneficiile saunei. Acesta este şi motivul pentru care am cerut părerea unui maestru al saunei, în persoana lui Sebastian Borleştean, sătmăreanul fiind printre puţinii din România care are un atestat de calificare profesională (certificat european) în meseria de “saunamaster/saunameister/szaunamester”.

    GNV – Care a fost motivul să te apuci de această meserie şi care a fost primul impact cu tot ce înseamnă sauna?
    Sebastian Borleştean – În primul rând a fi maestru de saună în România încă nu este o meserie, sper însă că puțin câte puțin vom reuși împreună cu cei de la Aquastar Satu Mare să facem din această pasiune o meserie și în România. Primele legături cu sauna le-am avut în tinerețe atunci când făceam sport (mai mult sau mai puțin de performanță), dar nu a fost ceva serios mai ales pentru că pe acea vreme sauna era un “ceva” tolerat. Am început cu adevărat să mă bucur de beneficiile saunei – fără să știu prea multe despre acestea – atunci când am început să frecventez ștrandurile din Ungaria acolo unde facilitățile de spa și wellness erau la tot pasul. În ceea ce privește ocupația de maestru de saună am luat contact pentru prima oară cu aceasta cu ocazia unei vizite în Germania la niște prieteni care m-au dus la un centru wellness unde la fiecare oră fixă se intra în mod organizat într-o saună măricică (35-40 de locuri), la un “aufguss” (termenul german pentru ședință/sesiune de saună) sub îndrumarea “saunameister”-ului, care odată intrat în saună cu ajutorul aromelor îmbătătoare pe care le folosea, al prosoapelor pe care le învârtea ca un jongleur și pe care le și scutura în draci te făcea să te simți mai mult decât special. Atunci mi-a trecut prin cap să încerc și eu să fac același lucru fără să știu însă ce presupune această ocupație. După câțiva ani, cu ocazia unei noi vizite la un ștrand-spa-wellness din Ungaria, am aflat că se organizează cursuri profesionale de formare pentru maeștri de saună și m-am hotărât să particip.

    GNV – Ce cursuri ai urmat şi cum te-au schimbat aceste cursuri faţă de tot ce ştiai tu despre saună?
    S.B. – Am urmat cursul lung (120 de ore, dintre care mai bine de 2/3 practică în saună) de formare profesională organizat de către SpaDium Oktató és Szolgáltató Kft. din Budapesta, în urma căruia am primit un atestat de calificare profesională (certificat european) în meseria de “saunamaster/saunameister/szaunamester”, meserie despre care cred că am mai spus nu există încă în România, singuru(l/rii) români care au acest atestat fiind cei care l-au obţinut în străinătate (Ungaria, Austria, Italia, Elveţia şi Germania). De asemenea am participat şi la un curs de scurtă durată de perfecţionare organizat la Budapesta de aceeaşi companie, în care ne-am familiarizat cu noi tipuri de organizare a unei şedinţe/sesiuni de saună, cu tehnici de combinare a diverselor arome folosite în saună atât pentru aromaterapie cât şi pentru relaxare mentală şi spirituală. În ceea ce priveşte “noutăţile” pe care le-am aflat despre saună la aceste cursuri sunt prea multe ca să le înşiruiesc aici, spun doar că tot ceea ce credeam că ştiu despre saună şi despre modul în care ar trebui să facem sauna s-a arătat a fi complet greşit … Încerc însă să transmit în şedinţele/sesiunile mele de saună cât mai mult din aceste cunoştinte însuşite pe parcursul cursului de formare profesională către musafirii care participă la aceste şedinte/sesiuni mai ales sub forma unor “recomandări” întrucât – spun asta din proprie experienţă – fiecare dintre noi îşi are propria concepţie şi “lege” după care face sauna, iar pentru că eu îndemn oamenii să facă saună şi pentru relaxare psihică/eliberare de stres (pe lângă alte beneficii) nu vreau să supăra pe nimeni în saună.

    sauna1

    GNV – Ce trebuie să ştim despre saună şi care sunt proprietăţile ei?
    S.B. – Despre saună ar trebui să ştim că este un obicei destul de vechi al popoarelor nordice, în special al celor care locuiesc în apropierea sau dincolo de Cercul Polar, obicei pe care şi l-au creat din necesitatea de a găsi un cadru în care primordial era să se încălzească şi să îşi usuce hainele după o zi (de fapt mai mult o noapte) lungă şi rece de iarnă. Cele mai multe descoperiri ale unor hibrizi de saună s-au făcut în zona Finlandei de astăzi, dar s-au găsit urme ale unor saune vechi şi în zona Siberiei (Rusia de astăzi), a nordului extrem al arhipelagului nipon şi a continentului american de nord în zona locuită astăzi de eschimoşi. Pe parcursul timpului sauna a fost folosită de către cei care locuiau în zona Finlandei de astăzi pentru a se încălzi, pentru a avea un loc unde să se ocupe de igiena personală, pentru a usca hainele, pentru a rezolva în famile/clan problemele, pentru a avea un loc cu scopul de a socializa, chiar şi cu rolul de cameră de naşteri sau chiar cameră mortuară (aceasta datorită convingerilor empirice cu privire la mediul foarte septic din saună, această proprietate a saunei fiind în mare parte confirmată ştiinţific) … În ceea ce priveşte epoca modernă beneficiile saunei au fost descoperite în urma unor cercetări ştiinţifice făcute cu ajutorul multor utilizatori curenţi ai saunei – atât din zona Finlandei cât şi în centre medicale cu renume din Germania, ele fiind:

    -o intensă detoxifiere celulară la nivel subcutanat (datorată în principal transpiraţiei abundente produsă de organism cu scopul de a regla temperatura corpului);o puternică relaxare musculară (datorată spălării muşchilor de un flux sangvin foarte crescut din cauza dilatării vaselor de sânge sub efectul căldurii din saună şi din cauza creşterii destul de importante a ritmului cardiac, aceasta creştere fiind până la 135-140 bătăi pe minut la utilizatorii saunei mai antrenaţi şi până la chiar 170 de bătăi pe minut la începători); nu în ultimul rând o foarte benefică relaxare psihică/nervoasă (care se datorează în principal secreţiei crescute a endorfinelor favorizată de cadrul intim şi de căldura din sauna), care se materializează printr-o importantă eliberare de stres.

    GNV – Cât de receptivi sunt românii (sătmărenii) spre acest concept?
    S.B. – Despre sătmăreni, numai de bine; de când am început să facem împreună la Aquastar Satu Mare – unde există prin grija administratorilor o foarte frumoasă, bine echipată şi excepţional întreţinută lume a saunelor – aceste şedinţe/sesiuni de saună (de mai bine de şase luni de zile) am perceput un interes destul de important şi în continuă creştere cu privire la minunata lume a saunelor atât din partea entuziaştilor pe care i-am găsit aici cât şi din partea celor care au luat contact cu acest mod plăcut şi util de a petrece o parte din timpul liber prin intermediul meu.

    Nicolae Ghişan



    ULTIMELE ȘTIRI

    Latest Posts