More


  „Action Man“ din Satu Mare este cel mai rapid pompier

  - Advertisement -

  Pompierul1

  Olimpiu Moş (29 de ani), supranumit „Action Man“, este pompier şi lucrează din anul 2007 la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Satu Mare. De atunci, a participat la sute de intervenţii în care nu de puţine ori şi-a pus viaţa în pericol.

  Olimpiu vorbeşte despre meseria lui cu multă înflăcărare şi pasiune şi o consideră cea mai nobilă din lume. “Ştiu că fiecare meserie are nobleţea ei, însă pentru mine cea de pompier mi se pare a fi cea mai cea. Mă simt dedicat trup şi suflet ei şi e suficient să aud o sirenă a maşinii de pompieri şi deja mă trec fiorii. Probabil vi se pare exagerat dar vă rog să mă credeţi chiar aşa stau lucururile cu mine”, se destăinuie Olimpiu.

  Tânărul spune că a fost atras încă de mic de uniforma militară asta şi datorită faptului că un unchi de-al lui era şef de post într-o localitate sătmăreană, iar cadourile pe care le primea de la acesta erau chipie militare. “De Crăciun primeam de la unchiu, frate de-al tatălui meu, cele mai grozave chipie militare. Erau cadourile perfecte pentru mine şi mă bucuram nespus când le primeam”, spune sătmăreanul.

  pompierul2

  Olimpiu îşi aminteşte şi acum de prima intervenţie şi prin ce emoţii a trecut. “Voiam să merg pe teren, dar mă rugam să fie orice fel de intervenţie, numai să nu particip la o descarcerare! Mă îngrozeau imaginile pe care le aveam în minte cu oameni răniţi printre fiarele contorsionate. Ei, bine, era tocmai o descarcerare! Din fericire, nu erau morţi. Şeful de echipă a fost lângă mine, am făcut ceea ce trebuia să fac şi totul a decurs bine“, rememorează pompierul.

  De atunci, Olimpiu a participat la sute de misiuni, fie că a fost vorba de incendii, descarcerare, inundaţii sau salvări de animale. De fiecare dată a încercat să-şi facă datoria cât mai bine şi spune că salvarea unei vieţi omeneşti este premiul suprem pe care-l poate primi un pompier. “E un sentiment incomparabil pe care nu-l poţi suplini cu nimic. Strângerea sinceră de mână din partea unui necunoscut fiindcă i-ai salvat viaţa este poate chintesenţa nobleţei meseriei de pompier”, spune emoţionat Olimpiu.

  pompierul3

  “Action Man” şi în sport
  Olimpiu este şi un fervent practicant de mişcare. La 13 ani a început să facă judo, la clubul CS UNIO, unde l-a avut ca mentor pe şlefuitorul de talente Terelly Mihaly, sport unde a obţinut, timp de şapte ani, rezultate notabile. O accidentare destul de urâtă la gât l-a făcut să renunţe o perioadă la sport, însă „Action Man” nu a putut să stea prea mult departe de adrenalina conferită de competiţii. Aşa se face că, la 22 de ani, a început să practice boxul thailandez (thai box) şi să participe la diferite concursuri unde a obţinut şi obţine în continuare rezultate foarte bune.

  Însă ceea ce-l face cu adevărat special pe Olimpiu sunt concursurile de „Scări”, competiţii specifice pompierilor. Sătmăreanul deţine recordul naţional la “Scări” realizând această performanţă anul trecut, când a urcat 10 etaje sub 40 de secunde, toate acestea cu masca pe figură şi cu echipamentul specific ce cântărea peste 30 de kilograme. De asemenea, cu un coleg de-al său, Marian Demian, a obţinut locul I pe echipe la Concursul Internaţional de urcat scări, competiţie desfăşurată în localitatea Nyiregyhaza din Ungaria.

  Nicolae Ghişan

  pompierul4  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img