Atenție la spațiul online!

pol1

Vacanţa de vară este un bun prilej pentru poliţişti de a-i aborda pe copii şi tineri într-o manieră non-formală, aducându-le în atenţie teme de interes şi informaţii de care aceştia au mare nevoie pentru a şti cum să facă faţă diferitelor situaţii care i-ar putea aduce în postura de victime.

O astfel de activitate a fost susţinută joi de reprezentanta Poliţiei, inspector principal Hrihorişan Felicia, în tabăra de copii Be Creative organizată în perioada 25-29 iulie 2016 la sediul Taberelor Şcolare din municipiul Satu Mare de către Asociaţia Be Active.

Cei 21 de copii cu vârste între 5 şi 14 ani, alături de doamnele Monica Varga şi Edita Enciu, organizatoare ale taberei, au avut o discuţie relaxată cu reprezentanta Poliţiei despre siguranţa personală, în general, şi despre siguranţa copiilor pe internet, în special.

Unul din factorii de risc pentru victimizarea copiilor în spaţiul online este reprezentat de expunerea fără limite şi fără discernământ a copiilor la internet, mai precis: prea multe ore petrecute în mediul virtual, lipsa de supraveghere din partea părinţilor sau a altor adulţi cu privire la site-urile accesate şi discuţiile private, mai ales, purtate de copii în reţelele de socializare, permiterea şi chiar încurajarea copiilor de a-şi face conturi personale pe Facebook de la vârste foarte mici, chiar de la 5 sau 6 ani. Cu atât mai mult în perioada vacanţei, când timpul liber al copiilor este mult mai mare decât al părinţilor lor, activităţile acestora legate de internet pot creşte, la fel cum şi riscurile asociate pot excede normalului. Majoritatea copiilor prezenţi în tabără au recunoscut că au la dispoziţie acces aproape nelimitat la internet, iar unii dintre ei au şi telefoane personale inteligente şi laptopuri pe care le pot utiliza după bunul lor plac.

O discuţie legată de siguranţa copiilor pe internet, devine astfel, mai mult decât necesară. Pornind de la informaţiile date de ei privind propriul comportament pe internet, copiii au aflat cu acest prilej de ce sunt necesare regulile şi care sunt acele reguli de la care nu ar trebui să se abată nicicând. Spaţiul virtual este plin de informaţii valoroase, utile, de la muzică la filme, de la comunicare facilă, până la posibilitatea de a cunoaşte foarte multe lucruri într-un timp foarte scurt.

Cu toate acestea, copiilor li s-a explicat faptul că nu toate informaţiile sunt valide şi nu toate persoanele pe care le întâlnesc online sunt ceea ce pretind a fi. Cei ce abordează copii fără să îi cunoască în viaţa reală, le fac promisiuni, le oferă produse, îi îndeamnă sa facă lucruri cu care părinţii lor nu ar fi de acord, îi încurajează să păstreze secrete dubioase, ar trebui trataţi ca nişte potenţiali infractori.
Spre finalul întâlnirii copiii au adresat întrebări doamnei inspector, curiozităţile lor fiind dintre cele mai diverse, inclusiv legate de modul în care pot deveni ei înşişi poliţişti, mulţi dintre ei arătându-se fascinaţi de o asemenea profesie.

Pentru ca discuţia să continue şi acasă împreună cu cei din familie, copiii au primit materiale informative legate de siguranţa copiilor precum şi chestionare prin care îşi pot evalua corectitudinea comportamentului pe internet.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

Ministrul Sănătății NU ia încă în calcul o nouă stare de urgență

Referitor la posibilitatea reintroducerii stării de urgenţă, el a afirmat că decizia se va lua în funcţie de rezultate evaluărilor privind cazurile de coronavirus,...

Un zombi legislativ; invităm în Parlament societatea civilă să reparăm haosul PNL

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că proiectul de lege al Guvernului Orban privind carantinarea şi izolarea este “un alt zombi...

Copiii care fac sport de performanţă vor primi vouchere pentru echipamente

Ionuţ Stroe, Ministrul Tineretului şi Sportului, a vorbit marţi, într-o conferinţă de presă, despre Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică, lansat săptămâna trecută...

Denis Man în Premier League?

Reprezentanţi ai cluburilor respective au asistat aseară la partida cu Dinamo, din Cupa României. Negocierile privind transferul lui Man se vor desfășura joi. „Nu că sunt...

Pistolarii de pe pasarelă!

Nu e vreun titlu de western ci ar putea fi explicația unei fotografii surprinse în această săptămână pe pasajul de pe Fabricii... Cum șoferii s-au...