Câini, șerpi boa și alte animale folosite în războaie (I)

animale

Milioane de animale au luptat de-a lungul timpului alături de armată. Din vremea lui Alexandru cel Mare, când se foloseau elefanți pentru a-i intimida și zdrobi pe dușmani, până în zilele noastre, când s-au dresat delfini pentru a detecta dușmanii, animalele au fost utilizate ca armă, ca vehicul, ca echipă de salvare sau pentru a comunica, relatează cotidianul spaniol El Mundo.

În războaie s-ar putea distinge două modalități de folosire a animalelor: în slujba soldaților și ca armă. În categoria celor aflați în slujba soldaților intră câinii dotați cu truse de prim ajutor, măgarii care transportă materiale de război și de primă necesitate, porumbeii purtători de mesaje, șobolanii care detectează mine antipersoană, caii de asalt și animalele pentru hrana batalionului. La celălalt capăt se situează utilizarea animalelor ca armă.

Șerpi Boa proiectile
O echipă de specialiști în reptile a găsit recent în Sicilia o specie de Boa despre care se credea că dispăruse de pe insulă, Boa de nisip (Eryx jaculus). Boa de nisip nu este, totuși, o specie endemică, ci a fost introdusă de greci.

În anul 405 î.Hr., grecii au utilizat acest șarpe ca armă pentru a coloniza insula. Din ambarcațiunile lor, aruncau acești șerpi ca pe niște proiectile împotriva flotei dușmane. Boa sicilian nu este veninos, dar cu el încercau să creeze derută pentru a aborda cu mai multă ușurință ambarcațiunile adversarilor. O scenă în care nimeni nu își dorea să fie și cu atât mai puțin acei șerpi.

Delfini şi lei de mare soldaţi
Din 1963, Guvernul SUA derulează un program de dresare a delfinilor și leilor de mare pentru a fi folosiți în războaie. Profitând de inteligența acestor animale, marina militară americană a folosit mamiferele încă din timpul războiului din Vietnam, pentru a detecta submarine sau vânători submarini dușmani, pentru a recupera explozivi și, se spune, chiar cu rol de kamikaze.

Acest din urmă rol a fost negat în repetate rânduri de Pentagon, care a nuanțat că animalele plasau artefactele și se îndepărtau de zona respectivă. Cu sau fără kamikaze, programul cu mamifere marine este o realitate care suscită dezbateri. Dronele vor înlocui treptat funcția pe care o îndeplinesc în prezent unele animale, de exemplu, pentru a detecta dușmani sau explozivi.

animale1

Câini explozivi
În cel de-al Doilea Război Mondial, sovieticii s-au gândit să dreseze câini pentru a-i face să explodeze sub tancurile germane. Părea ceva simplu și eficient. Sovieticii au dresat câinii așa cum se antrenează aceste animale pentru a executa un anumit ordin, cu premii. Au reușit să-i facă pe câini să înțeleagă că sub tancurile dușmane era mâncarea lor. Pentru a le acutiza instinctul, lăsau zile întregi animalele fără hrană, pentru ca în momentul luptei să meargă cât se poate de repede la tancurile germane. Câinii aveau asupra lor explozivi, în ideea ca, în momentul în care ajung sub tancurile germane, să explodeze.

Totuși, în dezordinea și zgomotul războiului, câinii nu se îndreptau totdeauna spre tancurile dușmane și, uneori, confundau vehiculele stăpânilor lor cu cele ale germanilor și căutau mâncare sub ele, făcându-i pe sovietici să simtă pe propria piele crunta idee.

Germanii foloseau câinii ca paznici în lagărele de concentrare, pentru ca prizonierilor să le fie teamă și de câini. Animalele nu șovăiau când trebuiau să atace. De fapt, câinii erau înfometați timp de câteva zile pentru a deveni și mai voraci.

Și Statele Unite ale Americii au folosit câini de luptă. În Afganistan, unul dintre ei, echipat cu GPS, ar fi fost capturat de forțele talibane, care au difuzat o înregistrare video cu acel câine, numit “Colonel”.
Sursa:Agerpres

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

Satu Mare mai are doar un singur INFECTAT cu Coronavirus

Încă o vindecare anunțată. În momentul de față în Satu Mare a mai rămas un singur caz activ de Coronavirus. Potrivit datelor oferite de Instituția...

Dilema Burdea

Cu toate că autoritățile sătmărene au reamenajat sensul giratoriu de la Burdea, cu delimitări ale benzilor de circulație, sunt unii șoferi care nici așa...

Viaţa artistică la Satu Mare după cel de al doilea război mondial

Viaţa în general, viaţa culturală, artistică după al doilea război mondial era săracă, tristă, pesimistă. Satu Mare după bombardările din septembrie 1944 arată jalnic,...

Infractor periculos, prins și încarcerat

La data de 14 iulie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale cu sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului de Acțiuni Speciale, au pus...

Hoațe din magazine, reținute de polițiști

La data de 6 iulie a.c., polițiștii din cadrul Poliției oraș Tășnad au fost sesizați cu privire la faptul că persoane necunoscute ar fi...