More


  Conducerea Spitalului contraatacă

  - Advertisement -

  papici-enatescu

  “În urma sedinţei Consiliului Medical şi a consultării corpului medical din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare vă transmitem precizările noastre referitoare la acuzele aduse unităţii şi angajaţilor săi în cadrul sedinţei de Consiliu Judeţean din 18.07.2016 de către domnul consilier dr. Virgil Enatescu.

  1. Referitor la secția de cardiologie ”intervenționistă” (corect spus intervențională) trebuie să precizăm că aceasta nu a existat niciodată la Satu Mare, ca urmare în Satu Mare nu s-au efectuat niciodată stentări. Există o secție de Chirurgie Cardio –Vasculară care are activitatea suspendată din cauza demisiei singurului medic chirurg cardiovascular și nu cardiolog după cum face confuzia dr . Enătescu, între cardiolog și chirurg cardio-vascular. Pe perioada funcționării acestui compartiment, într- o perioadă de trei ani, au fost efectuate un număr de 26 intervenții chirurgicale pe cord deschis programate, nicidecum intevenții chirurgicale de urgență.

  2. Referitor la acuzațiile aduse blocului operator cu privire la lipsa apei sterile, menţionăm că blocul operator funcţionează cu apă sterilă în fiecare din sălile de operație . Sterilitatea apei din blocul operator este verificată săptămânal conform unor proceduri stabilite și există buletine de analiză care justifică afirmația noastră față de afirmațiile nefondate ale dr. Enătescu. Utilizarea apei sterile este un standard obligatoriu pe care spitalul îl respectă de foarte mulți ani. Menționăm că se fac în medie 38 de operații/zi lucrătoare în specialitățile: chirurgie generală, chirurgie plastică, chirurgie pediatrică, chirurgie vasculară, ortopedie, ginecologie, urologie, ORL, BMF.

  3. Referitor la infecțiile cu tulpini multirezistente circulante (Escherichia Coli Hemolitic, Klebsiella şi alţi germeni) putem afirma că acestea există la nivelul fiecărui spital. Sunt monitorizate, declarate şi sunt luate măsurile de prevenire și control ale acestora. Acesta este un fenomen global la nivelul tuturor unităților spitalicești din lume. Din punct de vedere statistic, la nivel mondial în patologia infecțioasă generală rata acestor infecții este de 5-20 % . La nivelul UE valorile sunt cuprinse între 5-15%, la nivel național este de 1 % iar la nivelul SJU această rată este de 0,8%, ceea ce înseamnă că din 37.500 de pacienţi externați înregistrăm 300 infecții nozocomiale/an (date din noiembrie 2015). În structura SJU-SM avem, din fericire faţă de alte spitale, medic epidemiolog și 3 asistenți medicali cu competențe în acest domeniu (igienist), care asigură prevenirea, combaterea, monitorizarea și izolarea infecţiilor nozocomiale.
  4. Din punct de vedere administrativ, UPU- SMURD este în subordonarea spitalului, iar din punct de vedere profesional este în directa subordonare a Ministerului Sănătății. Această secție independentă din cadrul spitalului este coordonată de către un medic șef- medic primar specialitate medicină de urgență. Remarcăm faptul că din nou se face o confuzie deplasată din partea acestui medic vizavi de afirmația că unitatea UPU-SMURD ar fi condusă de oameni incompetenți. ( Gradul de calificare în viziunea acestui medic înseamnă incompetență?)

  “Consiliul medical, corpul medical şi conducerea spitalului”  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img