More


  “Deşteaptă-te, române!”

  =

  Ziua-Imnului-Naţional

  Vineri, 29 iulie, de la ora 10.00, va fi celebrată la Satu Mare, „Ziua Imnului Naţional”. Evenimentul se va desfășura în Centrul Nou, pe platoul din Piaţa 25 Octombrie. Ziua de 29 iulie a fost desemnată, în 1998, „Ziua Imnului Naţional al României”, simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848.

  În varianta prescurtată imnul este intitulat „Deşteaptă-te, române!” şi conţine 4 strofe, selectate din cele 11 strofe ale poeziei „Un răsunet”.

  Versurile imnului naţional actual al României aparţin lui Andrei Mureşanu (1816-1863), poet romantic, jurnalist, traducător, un adevărat tribun al al epocii Revoluţiei de la 1848.

  Muzica a fost compusă de Anton Pann (1796-1854), cunoscut poet şi culegător de folclor.Poemul „Un răsunet” al lui Andrei Mureşanu, scris în vremea Revoluţiei de la 1848, a fost pus pe note în câteva zile de Anton Pann şi cântat pentru prima dată pe 29 iunie 1848 la Râmnicu Vâlcea.

  De asemenea Direcția de Cultură a Municipiului Carei organizează vineri, tot de la ora 10.00, pe platoul din fața Monumentului Ostașului Român din municipiul Carei un moment solemn cu ocazia Zilei Imnului Național.În cadrul evenimentului va avea loc evocarea istoricului Imnului Național, o slujbă religioasă de binecuvântare a Zilei Imnului Național și intonarea imnului de către cei prezenți. ”Invităm pe această cale toți careienii pentru a cinsti Ziua Imnului Național”, se arată într-un comunicat de presă remis de Primăria Carei.

  Ideea imnului s-a născut în 1840
  Ideea unui imn naţional s-a născut încă din 1840 în Principatele Române, când era cântat mai ales la festivităţile oficiale unde apărea domnitorul ţării. În anul 1881 cu prilejul încoronării regelui Carol I, poetul Vasile Alecsandri a scris textul „Imnului regal român”. Imnul s-a cântat în mod oficial pentru prima dată în România în anul 1884, la încoronarea regelui Carol I.

  Imnul regal a fost înlocuit în 1948 de “Zdrobite cătuşe”, apoi de ,,Te slăvim, Românie !” şi de imnul comunist “Trei culori”. Acestuia i-a luat locul după Revoluţie “Deşteaptă-te, române !”. Versurile şi aranjamentul îi aparţin lui Andrei Mureşanu, iar Anton Pann este creditat ca autor al muzicii imnului. Cu toate acestea, Gheorghe Ucenescu, un dascăl la primul gimnaziu românesc braşovean, susţinea că el este autorul muzicii.

  Imnul de stat al României este alcătuit din unsprezece strofe. La ocazii festive se interpretează strofele 1, 2, 4 şi 11.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img