More


  Efecte post-Brexit

  =

  51,9% este procentul de voturi pentru ieșirea din UE, înregistrat la referendumul din Marea Britanie. Fără să fie covârșitor, este, din păcate, suficient pentru ca ideea de Uniune Europeană să iasă compromisă post-Brexit.

  Observatori politici importanți se așteaptă ca liderii europeni să facă presiuni pentru a invoca Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, care face referire la ieșirea unei țări din UE. Ei nu doresc o tărăgănare a negocierilor cu Londra. Însă oficialii britanici au anunțat că nu vor evoca Articolul 50 până când nu vor avea loc negocieri cu UE, care ar putea dura ani. Astfel, Articolul 50 devine atuul Londrei, pe care este hotărâtă să-l joace abil. Activarea articolului dă startul unei perioade de „acomodare” de doi ani. Abia după aceea toate tratatele dintre Londra și Bruxelles devin „caduce” . Deci, viitorul guvern britanic nu are motive să se grăbească.

  Pe de altă parte, anul 2017 va fi crucial pentru construcția europeană. Alegeri generale au loc în Olanda în martie, în Franța în aprilie și mai, și în Germania în toamnă. Dacă o Mare Britanie independentă se va dovedi un succes, fisurile din zidurile UE se vor adânci periculos. Iar faptul că Cehia este a doua țară care vrea să iasă din Uniunea Europeană complică și mai mult lucrurile din acest punct de vedere.

  În sfârșit, se impune menționat că la negocierile condițiilor de ieșire a Marii Britanii din UE vor participa toți cei 27 de membri, iar condițiile trebuie aprobate în fiecare parlament național în parte. Prin participarea la negocieri, România are ocazia să impună Marii Britanii condiții decente pentru cetățenii săi sau termeni favorabili la intrarea în Marea Britanie. De asemenea, prin negocieri bilaterale, se poate spera la relații economice bilaterale mai eficiente decât în prezent.

  Voicu D.Rusu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img