More

    Grevă generală în unele primării din județ

    greva-primarii

    A fost grevă generală ieri în primăriile din județul Satu Mare! Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) a declanșat grevă generală, cu întreruperea activităţii pe durata întregului program de lucru. Angajații din administrația publică locală care s-au aflat în grevă au fost obligați, potrivit legii, să vină la locul de muncă, însă nu au asigurat relațiile cu publicul.

    Tășnadul a fost  în grevă
    Singura administrație publică de oraș unde s-a intrat în grevă generală este Tășnadul. În schimb, la Satu Mare, Carei, Negrești-Oaș și Ardud sindicaliștii au ales să nu se ralieze demersului inițiat de colegii lor. Primarul orașului Tășnad, Grieb Csaba Francisc, este de acord cu sindicaliștii, opinând că un act administrativ performant nu se poate face decât cu angajați mulțumiți. ”În Primăria Tășnad nu există program cu publicul în cursul zilei de azi. În ceea ce privește doleanțele sindicaliștilor, trebuie să recunosc că anumite salarii sunt la un nivel destul de scăzut. Ar trebui să existe un dialog cu autoritățile superior ierarhice pentru a echilibra aceste salarii”, a spus Grieb Csaba Francisc.

    Ce vor sindicaliștii
    Sindicaliştii FNSA susţin că salariaţii din administraţia publică locală din România sunt cea mai slab plătită şi discriminată categorie de salariaţi din sistemul bugetar, majoritatea având venituri salariale brute apropiate ca valoare sau egale cu salariul minim brut pe economie (1.250 de lei pe lună). “Prin adoptarea OUG nr. 20/2016 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare, personalul care îşi desfăşoară activitatea în consiliile judeţene şi primăriile de pe întreg teritoriul ţării a fost vădit discriminat în raport cu angajaţii din administraţia centrală (care au beneficiat de creşteri salariale de până la 70%)”, se arată în comunicatul de presă remis de FNSA. Sindicaliştii FNSA doresc majorarea salariilor de bază ale funcţionarilor publici şi ale personalului din administraţia publică locală cu 25% şi acordarea normei de hrană pentru toţi salariaţii, acolo unde resursele bugetare permit acest lucru, eliminându-se astfel discriminările dintre cei care primesc şi cei care nu primesc acest drept.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE