More


  ING. VASILE CĂDAR, UITAT VOIT!

  - Advertisement -

  Dacă a-ţi observat, în emisiunile mele la NVTV, încerc să vă prezint o galerie de oameni încărcați pozitiv sufletește. O fac cu oameni prosperi, cu preoți, cu primari, cu invitați din țară și din afară.Mă întreb, ca mulți cu omenie, de ce uităm voit să-i amintim pe cei care au făcut ceva bun pentru noi, pentru societate?

  Vă dau un exemplu: ing. Vasile Cădar, fostul director general al Uzinei „Unio”. Fiecare familie din județ, vrând-nevrând, este legată de acest nume „Unio”. Omul Cădar Vasile, atâția ani a dat salarii la 12.000 – 15.000 de muncitori, a condus printr-o frumoasă grupă de ingineri o uzină cu sucursale în țară, a făcut din Satu Mare un oraș cunoscut, mai mult ca acum, în Europa și în lume! Acest minunat om s-a implicat enorm în realizarea multor obiective în oraș și județ, a ajutat cultura, construcțiile cu obiective îndrăznețe, învățământul și sănătatea. L-am cunoscut destul de bine, copiii lui fiindu-mi elevi (păcat că Paul a „plecat” de nici doi ani dintre noi), am colindat cu familiile noastre 30 de zile prin șapte țări ale Europei, am împărtășit idei, reușind să-l cunosc aproape total. L-am cunoscut pe ing. Vasile Pușcaș, pe atunci inginer șef și șeful producției, un om capabil, isteț, autoritar, tenace, bun conducător. M-a ajutat enorm la „Olimpia”. Țin minte că 7-8 jucători erau „angajați” la Unio, majoritatea la secția a V-a, la șeful de echipă Ținca. Însemna foarte mult pe atunci. Le mulțumim acum! Într-o vară „Unio” a renovat stadionul încât nu-l mai recunoșteai: tribună, peluză, gradene, reclame, vestiare, bazin, saună, exterior, instalații de tot felul, vopsitorii etc. Și toate acestea cu porunca lui Vasile Cădar. L-am cunoscut lucrând la Liceul „Unio”, când directorul Vasile Cădar era mândru de pregătirea cadrelor pentru uzină: muncitori calificați, maiștri, ingineri – toți cu o practică făcută la „Unio”. De la turnătorie, la strungari, matrițeri, rectificatori, tinichigii, forjori, sudori, electricieni, desenatori, proiectanți etc. erau pregătiți acolo. Acum, au făcut conducătorii aleși și nimeriți să nu mai existe acest liceu puternic, deși forța de muncă în multe specialități ar fi necesară. De ce? Și să-l dăm uitării pe Vasile Cădar, poate omul mai puternic decât primul secretar al județului, fiind membru în CC al PCR, în Marea Adunare Națională și director general! Nu vorbesc de faptul că a trăit modest, deși soția era inginer chimist, copiii cu facultate, iar el primul om din județ. A avut o casă, chiar modestă, aproape de gară și o mașină ca a mea și a lui Keizer Lajos, un Renault 16 (a noastră veche, cu un rulaj de 500.000 km). Rar mi-a fost dat să văd un om atât de modest, dar conștient de obligațiile de a face ca „Unio” să funcționeze la parametrii ceruți. Un om calculat, cu un calm ascuns, iubitor de oameni, sigur de el, bazat pe capacitatea câtorva ingineri de forță, pe specialiști din interior, pe muncitori cu înaltă calificare, pe oamenii ce alcătuiau marea familie „Unio”. A fost în stare să-și facă echipă de fotbal în „B”, mai valoroasă ca actuala ce înghite sume mari din bugetul județului și municipiului.

  Oricum, am amintit de omul brav al județului, ing. Vasile Cădar, omul care a adus atâtea bucurii în casele dvs., cei care ați muncit acolo, și, implicit, județului prin obiectivele realizate. Mulți conducători de azi vor spune „comunistul”! Sincer, prefer un astfel de om harnic, care a știut întotdeauna ce vrea pentru cei mulți și a făcut! Mulți habar n-au! Să-l odihnească Dumnezeu în Pacea Sa! Mi-am adus aminte eu de Vasile Cădar, nu cei care au obligația!

  Teodor Curpaş  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  Anunt mediu

  0

  Bogdaproste!

  0
  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare