Lacul Călineşti-Oaş, locaţia ideală pentru petrecerea timpului liber

Lacul-Calinesti2

Lacul Călineşti-Oaş este situat în apropierea comunei Călineşti-Oaş, localizată în partea de vest a depresiunii Ţara Oaşului, la o distanţă de 12 km de oraşul Negreşti-Oaş şi de 46 km de municipiul Satu Mare. Reprezintă cel mai întins luciu de apă din judeţ, cu suprafaţa de 357 ha. Este de asemenea printre cele mai mari lacuri din Transilvania şi cu o adâncime între 1,5 şi 10 metri, lacul de acumulare Călineşti Oaş a fost proiectat în anul 1947 odată cu construcţia unui baraj de 16 metri înălţime şi 798 metri lungime pe râul Tur (singurul râu de munte din judeţ, ce izvorăşte din munţii Oaş).

Lacul de la Călineşti-Oaş este poziţionat într-un decor natural splendid, alcătuit din pădurile de foioase care acoperă versanţii dimprejur , oferind un cadru minunat destinat relaxării şi agrementului. Lacul Călineşti-Oaş se formează din bazinul hidrografic al Ţării Oaşului, o zonă cu o bogată tradiţie în viticultură şi pomicultură.

Cadrul natural şi împrejurimile lacului sunt deosebit de atractive nu numai pentru practicanţii pescuitului de agrement şi sportiv, ci şi pentru o foarte largă categorie de turişti, unul din principalele atuuri ale lacului şi ale împrejurimilor sale fiind absenţa poluării, consecinţă benefică a gradului foarte scăzut de industrializare a zonei.

Totuşi pescuitul pe lacul Călineşti-Oaş reprezintă una din activităţile preferate de turişti dar şi de pescarii sportivi.

Accesul la lac se realizează pe un drum asfaltat, iar reţeaua de furnizare a energiei electrice se extinde până la marginea barajului, aspect deloc de neglijat în perspectiva realizării unor investiţii şi a sporirii atractivităţii turistice, în general, şi a celei acvaturistice, în special.

La baltă se poate ajunge în principal din două părţi: dinspre Maramureş, prin Seini-Oraşu Nou-Livada, cu aproximativ 5km înainte de Livada se face la dreapta (există indicator), încă 10 km şi se ajunge la baltă, iar dinspre Satu Mare-Livada, se face la stânga spre Oraşu Nou şi după aproximativ 5 km din nou la stânga prin pădure 10 km.

Lacul-Calinesti3

Lacul este orientat aproximativ pe direcţia est-vest şi este alimentat de râul Tur care se scurge în el. La nord este mărginit de localitatea Călinesti-Oaş, iar la sud se află un deal cu o pădure superbă.

Speciile şi categoriile de peşte deţinute în cursul unui ciclu de producţie sunt: crap, caras, şalău, ştiucă, sânger şi alte ciprinide.

După obţinerea licenţei de acvacultură, în activitatea desfăşurată de S.C. SINTEZA S.R.L., piscicultura începe să aibă o pondere din ce în ce mai mare, procedându-se la popularea cu peşte a lacului, practicarea pescuitului extensiv a mai multor specii de bază, în policultură (între care şi şalău) şi în cele din urmă, la valorificarea prin comercializare a peştelui prins. Destinaţia Lacului de Acumulare Călineşti Oaş îl reprezintă pescuitul sportiv şi comercializarea ocazională a peştelui.

Lacul de la Călineşti-Oaş se află într-o continuă dezvoltare, cea mai recentă investiţie fiind cea a unei ferme de reproducere şi creştere a şalăului în policultură, dotată cu staţii speciale de întreţinere .

Lacul-Calinesti1

Investiţiile vor continua şi în viitor urmând a se finaliza următoarele : un restaurant cu terasă cu specific pescăresc, o structură plutitoare pentru agrement cu o capacitate de 150-200 persoane dotată cu piscine pentru adulţi dar şi pentru copii, un vapor de agrement cu o capacitate de 50-60 persoane şi cazare inedită pe apă, alcătuită din module plutitoare – căsuţe lacustre – cu o capacitate de cazare de 50-60 persoane.

Nicolae Ghişan

Previous articleBeat la volan
Next articleNu a oprit la STOP

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

ATENȚIE! PROGRAMUL cabinetelor de PEDIATRIE de la Policlinica Veche

În urma reorganizării activității pe unele secții ale SJU Satu Mare, a redistribuirii personalului, în programul cabinetelor de pediatrie din cadrul Ambulatoriului Integrat Satu...

VIDEO – EDITORIAL ÎN EXCLUSIVITATE Jurnal de campanie de pe frontul bătăliei ANTI COVID 19 Episodul 2

Ne aflăm în plină perioadă de pandemie COVID 19, în vreme de mare criză medicală, economică și socială … de ce nu existențială, vremuri...

PREVENȚIE. Termometre cu INFRAROȘU, la intrarea într-o fabrică din Satu Mare. Măsuri SPECIALE

După apariția articolului ALERTĂ! Un posibil FOCAR de infecție cu CORONAVIRUS la Satu Mare. Este vorba despre o FABRICĂ din Gazeta de Nord Vest,...

Program modificat la Policlinica veche! Vezi când sunt deschise cabinetele de PEDIATRIE în această lună!

 În urma reorganizării activității pe unele secții ale SJU Satu Mare, a redistribuirii personalului, în programul cabinetelor de pediatrie din cadrul Ambulatoriului Integrat Satu...

OFICIAL: Scade numărul persoanelor aflate în carantinare sau izolare, în județ!

Prefectul Radu Bud a organizat azi o ședință de lucru cu reprezentanții structurilor M.A.I. pentru analizarea eficienței măsurilor și acțiunilor desfășurate pentru...