Lenard Berei, speranţa luptelor româneşti pentru Tokyo 2020

Lenard-Berei2

Sătmăreanul Lenard Berei poate să readucă glorie într-un sport care altădată era reprezentativ pentru ţara noastră. Deşi s-a apucat relativ târziu de lupte, Lenard are deja în palmares rezultate deosebite obţinute atât pe plan naţional, cât şi internaţional, fiind cotat cu speranţe la medalii la Olimpiada de la Tokyo din 2020. Ultima ispravă a fost medalia de aur obţinută, săptămâna trecută, la Gimnaziada de la Trabzon.

Sportul i-a schimbat viaţa
La 18 ani Lenard este condiderat marea speranţă a luptelor greco – romane din România, la categoria + 100 kg, rezultatele obţinute de el confirmând acest lucru. La 14 ani Lenard Berei cântărea 114 kilograme şi aşa cum ne-a spus chiar el până la acea vârstă a încercat deja toate tentaţiile vieţii: alcool, ţigări, droguri, sex. Marea şansă a vieţii lui a fost că a întâlnit un antrenor cu fler care a văzut în el un mare campion. ”Am avut şansa să-l întâlnesc pe maestrul Tudor Barbul, cel care a avut încredere în mine cu toate că atuncea când m-a cunoscut eram o pramatie şi mă ocupam numai de prostii. Pot să-i mulţumesc în primul rând că m-a readus pe drumul cel bun, dar şi pentru faptul că mi-a dat încredere în forţele proprii şi a făcut din mine un campion”, ne spune sportivul.

Deşi s-a apucat relativ târziu de lupte (la 14 ani) a reuşit în doar patru ani să adune atâtea trofee cât alţii nu o fac, poate, într-o viaţă întreagă. După trei săptămâni de antrenamente a participat la primul concurs important, în Slovacia, unde a obţinut locul doi. ”Am avut norocul că eram şi la o categorie, +100kg, unde mai ales la acea vârstă nu erau foarte mulţi sportivi. Totuşi urcarea pe podium la chiar prima mea participare la un concurs important mi-a dat multă încredere în forţele proprii iar după ce am revenit acasă m-am pus foarte serios pe treabă”, ne spune Lenard.

Performanţa din Slovacia l-a ambiţionat foarte mult, aşa că au început să apară rezultatele şi pe plan naţional. La primul Campionat Naţional pentru copii a terminat pe locul secund însă şi-a luat revanşa un an mai târziu, când a ieşit campion naţional la copii, categoria 100 kg. În 2013 a cucerit titlul national la cadeţi, pentru ca, un an mai târziu, să repete isprava. De asemenea, în 2015 a obţinut titlul de campion naţional, la Craiova, dar de data aceasta la juniori, categoria 120 kg.

Vicecampion european la cadeţi, cea mai mare performanţă de până acum
Lenard a mai cucerit şi alte numeroase trofee, la diferite concursuri naţionale şi internaţionale, dar cea mai mare performanţă de până acum rămâne titlul de vicecampion european, obţinut în 2014 la Campionatele Europene de cadeţi din Bulgaria. “M-am pregătit extraordinar pentru această competiţie. Am stat tot anul în cantonament şi aşteptam enorm ziua competiţiei. Înaintea primului meci nu am putut închide ochii toată noaptea de emoţii, iar la ora 6 eram deja în holul hotelului aşteptându-mi antrenorii să mergem la sala de competiţii. Am avut cinci meciuri grele, dar cel din semifinale, cu rusul, m-a sleit de toate puterile. Am reuşit să-l bat la puncte, 3-2, iar în finala cu georgianul, care părea de vreo 20 de ani, nu am avut nici o şansă. Chiar şi aşa am fost foarte mândru de această performanţă şi de abia aştept revanşa pentru acea finală pierdută”, ne mărturiseşte sportivul.

Lenard-Berei3

Cea mai recentă performanţă obţinută de Lenard este medalia de aur cucerită, săptămâna trecută , la Gimnaziada de la Trabzon (echivalentul Universiadei în mediul preuniversitar). Sătmăreanul a concurat la cat. 100 kg reuşind să se impună în finală în faţa unui sportiv din Turcia, medaliat cu bronz la Mondialele de juniori.

Fenomenul Berei
Faptul că doar în patru ani de când a început sportul de performanţă Lenard Berei şi-a trecut în palmares foarte multe reuşite a făcut ca el să fie privit, de către specialişti, ca un fenomen al luptelor din noua generaţie. Antrenorul Tudor Barbul, cel care l-a descoperit şi a avut încredere în potenţialul lui, crede că Lenard poate să fie unul dintre marii luptători ai acestei ţări.

“Mama natură l-a înzestrat cu tot ceea ce trebuie să aibă un luptător de valoare: viteză, mobilitate, dârzenie, curaj şi un psihic deosebit. Este genul de sportiv care pe lângă toate aceste calităţi munceşte şi foarte mult la antrenamente iar până la urmă acesta este secretul succesului lui. Este un sportiv cu un potenţial deosebit, iar eu am mare încredere în evoluţiile lui viitoare”, ne spune Barbul.

La fel crede şi multiplul campion olimpic, mondial şi european Ştefan Rusu, care vede în sătmărean o mare speranţă a luptelor româneşti şi care îi dă şi câteva sfaturi pentru a-i călca pe urme. “Lenard este într-adevăr un fenomen şi care la categoria lui poate să producă multe surprize. Are o capacitate mare de efort. Antrenorii care-l pregătesc trebuie să ţină cont de el, de nivelul la care se află. Eu la 20 de ani am fost la jocurile olimpice. Totul depinde acum de el. Dacă-i place mult dragostea, statul noaptea, calculatorul, internetul, atunci nu va ajunge la Jocurile Olimpice. Trebuie să se gândească doar la Jocurile Olimpice”, i-a transmis Rusu lui Berei.

Jocurile Olimpice, un vis la care aspiră orice sportiv
După foarte mulţi ani, Lenard poate să fie sportivul care să reprezinte Sătmarul la o ediţie de Jocuri Olimpice, cea mai la îndemână fiind Olimpiada din 2020 din Japonia (n.r. ultimul a fost scrimerul Adrian Pop, la Jocurile Olimpice de la Barcelona 1992). Şi-o doreşte foate mult şi el şi este conştient de importanţa unei asemenea participări. “Conştientizez ce înseamnă participarea la Olimpiadă. Este visul suprem al fiecărui sportiv şi desigur că mi-aş dori enorm să ajung şi eu acolo. Ştiu că este foarte mult de muncă însă aceasta nu este un impediment pentru mine. Cred că pot să-mi realizez visul”, spune sportivul.

Nicolae Ghişan

Lenard-Berei-1

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

CONVOCATOR

  COMPLETAREA ORDINII DE ZI A ADUNĂRII GENERALE ORDINARE A ACȚIONARILOR  SOCIETATII ARDEALUL SA             Directoratul societății ARDEALUL SA, societate administrată în sistem dualist, cu sediul...

PERFORMANȚĂ. Niciun CAZ NOU de CVOVID-19 de aproape O SĂPTĂMÂNĂ la Satu Mare. Doar DOUĂ CAZURI în județ

De aproape o săptămână, mai exact din data de 23 mai, în județul Satu Mare nu a fost înregistrat niciun caz nou de COVID-19...

NEBUNIE. Alți patru INCONȘTIENȚI, prinși de polițiști. Vor plăti SCUMP isprava lor

Polițiștii sătmăreni continuă să acționeze integrat, împreună cu celelalte structuri teritoriale cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice, în contextul prevenirii și combaterii...

RAZIE. Poliția face CURAT în TRAFIC. Alte 15 permise SUSPENDATE într-o singură zi

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare au desfășurat la data de 28 mai a.c., activități de menținere a unui climat de...

ARESTARE. INFRACTOR PERICULOS, prins de polițiști. Capete de ACUZARE GRAVE

Ieri, 28 mai a.c., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Satu Mare au depistat pe raza municipiului Satu Mare, un bărbat, de...