More


  Prezenţă consistentă a NATO la Marea Neagră

  - Advertisement -

  După cum se ştie, Summitul NATO cu numărul 27 de la înfiinţarea Alianţei a avut loc anul acesta la Varşovia, capitala Poloniei, pe parcursul a două zile: 8 şi 9 iulie. Liderii celor 28 de ţări membre au oficializat practic în cadrul summitului deciziile deja negociate de ministrii Apărării.

  În cadrul summitului, preşedintele Klaus Iohannis a pledat pentru creşterea atenţiei NATO asupra regiunii Mării Negre şi asupra unei prezenţe aliate echilibrate pe întregul flanc estic. Pentru România, cea mai importantă veste a primei zile a summitului a fost faptul că SUA susţin sporirea prezenţei navale a NATO la Marea Neagră. Iar acest lucru a fost declarat explicit de preşedintele american Barack Obama şi a fost întărit de preşedintele turc Recep Erdogan. Ceea ce înseamnă că ideea României nu se va bloca de refuzul Bulgariei de a face parte.

  O altă decizie importantă anunţată de Barack Obama este faptul că, în cursul lunii iulie, SUA vor transfera NATO comanda capabilităţilor militare de la Deveselu, o componentă esenţială a scutului antirachetă. În plus, Polonia a anunţat că va participa cu o companie la Brigada multinaţională de divizie pentru Sud-Est, ce se va forma în România. În total, Brigada NATO va avea între 3000 şi 5000 de soldaţi, România asigurând jumătate din efective.

  În plus SUA vor trimite în România un batalion din brigada mecanizată pe care vor s-o desfăşoare în Europa. Este vorba de 1000 de militari din totalul de 4200 pe care SUA vor să-i desfăşoare în Europa de Est. Militarii americani vor staţiona, prin rotaţie, la Baza de la Mihail Kogălniceanu. Tot aproximativ 1000 de militari americani vor fi detaşaţi şi în Polonia.

  Nu în ultimul rând, liderii NATO şi UE au semnat 6 declaraţii comune prin care au decis întărirea capacităţii de contracarare a unor atacuri cibernetice.

  Voicu D.Rusu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare