Red Bull Romaniacs / Placaj la Mani!mani

Johan Van Heerden, component al naționalei de rugby a României, s-a întâlnit la Red Bull Romaniacs cu sătmăreanul Emanuel Gyenes, cel mai bun rider român .

Marți, la Sibiu, s-a dat startul ediției 2016 a Red Bull Romaniacs, cel mai dur raliu hard-enduro din lume. Rideri din peste 45 de țări au parcurs Prologul organizat în centrul orașului, pe Bulevardul Corneliu Coposu, un prim test în urma căruia s-a stabilit și ordinea plecării în prima zi de off-road.

Alături de cei 12.000 de fani prezenți la show-ul urban s-a aflat și Johan Van Heerden, unul dintre titularii pachetului de înaintare al echipei naționale de rugby. Invitat special al competiției, rugbystul a urmărit lupta riderilor cu obstacolele ridicate de organizatori pe traseu și l-a încurajat pe Emanuel Gyenes, cel mai bun rider român, dublu câștigător al Romaniacs și al Raliului Dakar, la clasa Maraton.

Johan Van Heerden a declarat: “A fost o plăcere să îl cunosc pe Mani. Mi se pare incredibil ce face, cum concurează, cum se pregătește. Când te gândești la o astfel de competiție, nu știi de câtă pregătire e nevoie, mai ales fizică. Mi-a spus multe lucruri despre Raliul Dakar și cred că ai nevoie de o voință de fier să ajungi să depășești toate obstacolele pentru a câștiga întrecerea cu limitele tale. Îmi plac și mie motocicletele, am mai mers cu ele când eram în Africa de Sud și a fost o oportunitate pentru mine sa aflu câteva trucuri legate de condus. M-au impresionat Prologul, atmosfera, cum toată lumea este prietenă cu toată lumea, cum se ajută. Abia aștept să văd cum o să fie în munți, cum se vor comporta motocicletele”.

Emanuel Gyenes a spus: “M-am bucurat că Johan a venit la cortul nostru să ne salute. A fost frumos să vorbim de motoare și de rugby, mi-a spus câteva lucruri despre joc, despre pregătirea fizică pe care o fac ei. Nu știam că avem în echipa națională un jucător de origine sud-africană și nici că România a fost la toate edițiile de până acum ale Cupei Mondiale. Abia aștept să onorez invitația lui de a-l vedea jucând, mai ales că eu stau la Satu Mare și el joacă la echipa din Baia Mare, iar distanța între cele două localități nu e mare. Se vede că e pasionat de motoare, m-a întrebat multe lucruri despre cum se face pregătirea motorului de enduro, în plus i-am mai spus niște trucuri pe care să le folosească atunci când va mai merge cu motorul”.

Jucător de origine sud-africană, Johan Van Heerden a debutat la naționala Romaniei în meciul test cu Tonga, disputat chiar înaintea plecării la Cupa Mondială din Anglia în 2015. La competiția din Anglia, acesta a jucat în toate cele patru meciuri disputate, în trei dintre acestea, cu Franța, Canada și Italia, începând în primul XV. Posesorul unui fizic impresionant (196 cm și 118 kg), jucătorul de linia a doua a evoluat până acum în 13 meciuri pentru Romania. In campionatul intern, acesta evoluează la CSM Știința Baia Mare.

Emanuel Gyenes este cel mai titrat pilot român al ultimilor 20 de ani în ce privește competițiile desfășurate în afara asfaltului. El este dublu câștigător al Raliului Dakar, clasa Maraton, în 2011 și 2015, și al Red Bull Romaniacs, clasa Expert în 2005 și 2006, și este singurul român care a reușit să câștige un raliu de Campionat Mondial, indiferent că este vorba de competiții pe două sau patru roți. Sătmăreanul este multiplu campion al Romaniei la enduro și endurocross.

Din păcate în etapa de ieri de la Red Bull Romaniacs, Mani Gyenes a avut ceva probleme tehnice și a pierdut timp prețios. După prima etapă sătmăreanul era pe trei la clasa SILVER.

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts