More


  Satu Mare, printre cele mai “verzi” judeţe

  - Advertisement -

  parc-Carei

  Demonstrând o atenţie aparte pentru dezvoltarea spaţiilor verzi, autorităţile judeţene şi autorităţile locale au reuşit să plaseze judeţul Satu Mare pe poziţia a patra la nivel naţional când vine vorba despre creşterea spaţiilor verzi în ultimele două decenii. De altfel, mai multe proiecte se află în curs de implementare în aceste momente, cele mai importante aflându-se în implementare la Satu Mare şi la Carei. Această poziţie este cu atât mai meritorie cu cât creşterea suprafeţelor verzi a înregistrat aproape o dublare în ultimii 20 de ani, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

  Creştere dublă în două decenii
  Conform datelor Institutului Naţional de Statistică, judeţul Satu Mare se află pe poziţia a patra la nivel naţional când vine vorba despre spaţiile verzi. Prin spaţii verzi se înţelege tot ceea ce înseamnă spaţiu verde în zona intravilană a unităţilor administrativţteritoriale, în speţă a localităţilor, implicând aici grădini publice, parcuri, scuaruri publice, chiar şi cele de pe lângă blocuri, dar care se află în administrarea statului. Concret, dacă la nivelul anului 1991 existau 203 hectare de spaţii verzi în localităţile din judeţ, la 20 de ani distanţă s-au luat în evidenţă 368 de hectare, înregistrându-se o creştere cu 165 de hectare în ultimele două decenii.

  Investiţii de amploare la Carei
  Pe lângă multitudinea de spaţii verzi din municipiul Carei, în care, de departe, cele mai importante obiective sunt Parcul Dendrologic şi Grădina Viilor, Primăria Carei a dezvoltat alte proiecte de amploare în acest sens. Astfel, proiectul privind reabilitarea spaţiilor verzi în cartierele Mihai Viteazu I, Mihai Viteazu II şi Republicii, are o valoare de 2,5 milioane lei. De asemenea, s-a reabilitat strada 1 Decembrie 1918. Valoarea lucrărilor, care au însemnat pavarea trotuarelor, amenajarea unor noi spaţii verzi, a unor fântâni arteziene, a unui părculeţ şi a unui amfiteatru în zona centrală a oraşului, a fost de 5,53 milioane lei. Au fost depuse două oferte şi în acest caz, urmând ca astăzi să fie desemnat câştigătorul şi, eventual, semnat contractul de execuţie al lucrărilor.

  Spaţiile verzi, o mândrie a careienilor
  Primarul Careiului, Kovacs Eugen, a declarat că vrea să transforme Careiul într-un exemplu atât la nivel judeţean cât şi la nivel naţional. “Careiul întotdeauna a investit şi a fost atent la spaţiile verzi. Orice persoană care trece prin Carei se poate convinge de acest lucru. Dincolo de aspectul foarte îngrijit al Parcului Dendrologic şi al principalelor bulevarde care străbat Careiul, prin noile proiecte de dezvoltare şi amenajare – reabilitare a spaţiilor verzi vrem să ajungem un model nu numai la nivelul judeţului, cât mai ales la nivel naţional. Cine ştie, poate vom putea chiar să devenim un important punct turistic din această perspectivă. Argumente avem din plin”, a declarat primarul Careiului, Kovacs Eugen.

  Cristian Stan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare