More


  Spre un nou an de căldură record pe glob

  =

  incalzire-globala

  Primele șase luni ale lui 2016 au fost de departe cele mai călduroase de pe glob din anale, iar temperaturile sunt pe cale să înregistreze un nou record pentru acest an, în contextul în care încălzirea continuă, au arătat marți climatologi ai NASA, citați săptămâna trecută de AFP.

  “Temperaturile medii pentru prima jumătate a acestui an sunt cele mai mari pe care le-am înregistrat până în prezent pentru această perioadă”, afirmă Gavin Schmidt, director de studii spațiale la Centrul Goddard al NASA. “2015 a fost un an foarte călduros, însă 2016 îl depășește”, a adăugat el la o conferință de presă.

  Din ianuarie până în iunie, temperatura la suprafața uscatului și a oceanelor a depășit recordul din 2015 cu 0,2 grade Celsius, fiind mai mare cu 1,05 grade decât media secolului trecut (13,5 grade), a anunțat și Agenția americană oceanică și atmosferică (NOAA). Sunt cele mai calde șase luni de la începutul măsurării temperaturii, în 1880. De altfel, luna trecută a fost cea mai caldă lună iunie înregistrată vreodată și a 14-a lună consecutivă când s-a înregistrat pe glob un record de temperatură lunară. Alături de celelalte luni, ea formează cea mai lungă perioadă continuă de creștere a temperaturilor globale în 137 de ani.

  “În medie, temperaturile au fost cu 1,3 grade Celsius mai ridicate decât la sfârșitul secolului al XIX-lea” din ianuarie până la sfârșitul lui iunie, a adăugat Gavin Schmidt.

  Urcarea mercurului în termometre în primele șase luni ale lui 2016 “se apropie deja de obiectivul” Acordului de la Paris asupra climei, care vizează menținerea creșterii temperaturii globale sub 2 grade Celsius, chiar și 1,5, față de era preindustrială, a menționat Schmidt. Potrivit acestuia, curentul ecuatorial cald din Pacific El Nino, reapărut anul trecut și pe cale de a lua sfârșit, nu a contribuit decât “cu circa 40% la creșterea temperaturilor de la începutul anului față de 2015”. “Restul de 60% a fost cauzat de alți factori, printre care puternica încălzire a Arcticii”, care se explică prin emisiile de gaze cu efect de seră din atmosferă.

  incalzire1

  Odată cu dispariția lui El Nino și cu apariția curentului rece din Pacific La Nina, 2017 ar trebui să fie un an mai puțin călduros, a afirmat climatologul, subliniind că tendința de încălzire pe termen lung se menține. “Valul de căldură dintre ianuarie și sfârșitul lui iunie a fost resimțit în cea mai mare parte a globului, și mai ales în Arctica, în timp ce în Antarctica s-a înregistrat singura excepție”, a menționat Gavin Schmidt.

  Cele mai spectaculoase efecte de la începutul anului au fost observate în Arctica. “În fiecare lună, cu excepția lui martie, a fost înregistrat un record” de retragere a ghețurilor arctice, a declarat Walt Meier, om de știință de la Centrul Goddard al NASA. Astfel, suprafața medie a banchizei era în iunie cu 11,4% — 1,3 milioane de kilometri pătrați — mai mică decât media înregistrată din 1981 până în 2010, conform NOAA și NASA. Este cea mai mică suprafață de gheață constatată de la începutul observațiilor prin satelit, în 1979, cu 259.000 de kilometri pătrați mai puțin decât precedentul record din 2010.

  Astfel, suprafața ghețurilor din Oceanul Arctic în perioada cea mai caldă a verii, atunci când topirea este cea mai rapidă, este cu 40% mai mică decât la sfârșitul anilor ’70.

  De la începutul anilor ’80, banchiza scade într-un ritm de 13,4% pe deceniu, încheie AFP.
  Sursă: Agerpres

  incalzire  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img