More


  Studenţii străini pe urmele importantului drum comercial ce trecea odinioară prin Sătmar

  =

  studentii-straini1

  Studenţii de la University College London ce sunt la săpături arheologice la Tăşnad-Ştrand au realizat recent o excursie de studiu în zona Câmpiei Nirului. Scopul excursiei a fost acela de a vizita monumente istorice din zonă şi de a deprinde, în cadrul unor expoziţii etnografice, modul de viaţă tradiţional din regiune.

  Tinerii studenţi ce provin din Argentina, Germania, Marea Britanie şi SUA au fost conduşi de arheologii Ciprian Astaloş, Romand Alexandru şi Liviu Marta. Excursia a reprezentat o bună ocazie de a promova valorile istorice şi etnografice ale zonei nisipoase aflate la sud-vest de Carei. De un farmec aparte, dat de o sălbatică alternanţă a dunelor de nisip cu pâlcuri de pădure, zona include situri arheologice celebre, de faimă mondială. Amintesc doar celebrele necropole celtice de la Pişcolt şi Ciumeşti, prima fiind cel mai mare cimitir din estul Europei, iar a doua fiind cunoscută prin mormântul căpeteniei ce avea coif cu pasăre. Recent a devenit cunoscută şi necropola de epoca cuprului de la Urziceni ce a furnizat până acum şase piese de aur.

  studentii-straini2

  Zona se remarcă prin descoperirea a numeroase piese valoroase, unele aduse de la distanţe mari. Prezenţa acestor piese se explică prin faptul că prin această zonă cu drumuri de nisip, uşor de parcurs în orice condiţii meteologice, trecea Drumul Dobriţinului. Acest drum era unul dintre cele mai importante drumuri comerciale ale continentului, pe el fiind vehiculate resurse de sare şi metal şi mai ales turme de animale care erau apoi duse până la târgurile din vestul Europei. În zona unui fost han, din cătunul Viişoara/ Ponyvaş, prin colecţia de fotografii vechi a consilierului judeţean József Pintér, a fost refăcută atmosfera din secolul trecut. Din păcate nu avem la îndemână date concrete pentru a reface acea atmosferă cu hanuri şi drumuri străbătute de turme de animale şi haiduci, decât prin intermediul romanelor lui Ioan Slavici şi a filmelor hollywoodiene.

  Părerea de rău este cu atât mai mare cu cât Ioan Slavici nu a scris despre Sătmar chiar dacă a călătorit pe drumurile sale, iar unul dintre principalii creatori ai Hollyoodului s-a născut chiar în capitala Nirului sătmărean: oraşul Mátészalka. Creatorul şi proprietarul celebrului studio Paramount Pictures, Adolph Zukor, fiul unui modest comerciant evreu, este singurul sătmărean care are o stea a celebrităţii pe Hollywood Walk of Fame.

  Nicolae Ghişan

  studentii-straini4  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img