More


  Totul despre Pokemon Go , nebunia care a cuprins și Sătmarul

  - Advertisement -

  pokemon-go

  La 6 iulie 2016, a fost lansat pe piețele americane și australiene jocul Pokemon GO, destinat platformelor iOS și Android. Pentru Europa, data de lansare a fost 13 iulie.

  Titlul, dezvoltat de americanii de la Niantic și publicat de The Pokemon Company, se încadrează în genul ”realitate augmentată”. Jucătorii au posibilitatea de a prinde, antrena și chiar de a lupta cu personajele fictive numite Pokemon, care, prin intermediul dispozitivelor mobile, ”apar” în lumea reală. Pentru a crea acest efect, este nevoie de un telefon sau tabletă care să poată rula un soft GPS și care, de preferat, conține o cameră video.

  Gratuit și nu prea
  Deși este gratuit, fanii jocului își pot completa și îmbunătăți experiența cumpărând conținut suplimentar.

  În momentul descărcării jocului, utilizatorii își creează un așa-numit ”avatar”, pe care îl pot personaliza după cum doresc. Odată realizat, acesta apare alături de jucător pe harta virtuală a locului în care se află. În diverse puncte de pe hartă, cei de la Niantic au așezat PokeStops și săli de sport Pokemon, unde posibilitățile de interacțiune cu Pokemonii sunt mult mai complexe. Acestea sunt amplasate, de regulă, în jurul unor repere precum opere de artă expuse public, locuri cu însemnătate istorică și alte puncte de interes.

  Când jucătorul care se deplasează în lumea reală întâlnește, în cea virtuală, un Pokemon, îl poate vizualiza atât prin intermediul camerei video, efectul fiind unul realist, cât și pe un fundal creat artificial. În cazul în care jucătorul descoperă în jurul său un Pokemon sălbatic, fără ”stăpân”, are posibilitatea de a-l captura. În acest sens, este folosită o minge specială, Poke Ball, care trebuie aruncată cu precizie în direcția personajului fictiv. Dacă totul decurge corect, utilizatorul este răsplătit cu ”bomboane” și ”praf de stele”, pe care le va folosi pentru a dezvolta abilitățile Pokemonilor. Scopul jocului este de a captura și dezvolta toate cele 151 de tipuri de Pokemon.

  Ideea realizării acestui joc i-a aparținut regretatului Satoru Iwata, fost președinte al Nintendo și lui Tsunekazu Ishihara, de la Pokemon Company. Inițial, jocul trebuia să fie doar o farsă de 1 aprilie, realizată în colaborare cu Google Maps.

  Pokemon Go a beneficiat și de o variantă beta
  Jocul s-a bucurat de un real succes la public, la două zile de la lansarea americană fiind descărcat pe mai mult de 5% dintre dispozitivele mobile. La 13 iulie, fusese descărcat de mai mult de 15 milioane de ori. Totuși, presa de specialitate nu a fost atât de încântată, titlul primind 3,5 puncte din 10 din partea Destructoid și 7 din 10 din partea GameSpot și IGN. La rândul lor, cei de la The Guardian i-au acordat două stele din cinci, iar cei de la Time — trei din cinci. De remarcat că principalele obiecții au vizat nu atât conceptul jocului, ci modul în care a fost pus în practică. Frecventele întreruperi, dificultatea descărcării și problemele cu serverele au redus cu mult nota jocului, deși unii jurnaliști, precum Matt Peckham, au vorbit și despre superficialitatea jocului în sine.

  Încurajează mișcarea?
  Pokemon Go poate fi considerat o aplicație care încurajează mișcarea și vizitarea diferitelor obiective din lumea reală, cu beneficii evidente pentru sănătate și îmbogățirea culturii generale. Kashmira Gander de la The Independent a scris despre posibilele efecte benefice ale jocului pentru cei suferinzi de anxietate și depresie, căci îi determină să iasă din casă și să interacționeze cu alți jucători.

  pokemon-go-1

  De cealaltă parte, jocul a fost criticat căci zonele unde sunt amplasate puncte precum sălile de sport Pokemon, unde personajele se luptă între ele, tind să se aglomereze de jucători, cauzând disconfortul locuitorilor și dând naștere unui mediu propice pentru hoții de buzunare și pentru diferite accidentări. Mai mult, jocul a folosit pe post de locuri de întâlnire sau capturare a personajelor virtuale spații precum Muzeul de Stat Auschwitz-Birkenau din Polonia sau Muzeul Memorial al Holocaustului din SUA.

  O altă controversă a apărut la momentul lansării, căci pentru a putea fi utilizată, aplicația le cerea jucătorilor accesul total la contul lor de Gmail, fapt remediat însă la scurt timp.

  I-a înnebunit pe sătmăreni
  “Pokemon Go” i-a înnebunit şi pe sătmăreni. Vânătoarea a început deja, pentru că sute de puşti şi-au descărcat pe telefoane varianta piratată. Aceştia se întâlnesc în diverse locuri şi se împart în echipe, apoi pleacă la vânătoare de “pokemoni”. Fascinaţia vine din faptul că jocul se întrepătrunde cu realitatea.

  Chiar în fața Inspectoratului Județean de Poliție mai mulţi copii au alergat şi ieri după “Pokemoni”. Petrec ore întregi cu ochii în telefon şi descoperă orașul fugărind animăluţele virtuale.

  pokemon-go1

  Poliția avertizează
  Inspectoratul General al Poliției Române avertizează, printr-o postare făcută pe Facebook, șoferii să respecte regulile de circulație în timpul jocului Pokemon Go. Asta în condițiile în care au avut loc incidente serioase în alte țări. „Puteţi găsi Pokemonii, respectând în acelaşi timp regulile de circulaţie şi protejându-vă pe dumneavoastră şi pe cei din jur!”, informează Poliția Română.
  Sursa:Agerpres  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img