More


  Băile Puturoasa – Oaza de sănătate a sătmărenilor

  - Advertisement -

  baile-puturoasa1

  Băile Puturoasa au reînviat în urmă cu aproximativ un an printr-un proiect european care a făcut posibilă redeschiderea apreciatelor băi sulfuroase.

  Staţiunea Băile Puturoasa se află în apropiere de oraşul Negreşti-Oaş, la o altitudine de 400 metri, într-o căldare cu diametrul de 4 km, a unui fost vulcan, în aşa-numita microdepresiune Puturoasa. Denumirea staţiunii provine de la apa minerală sulfuroasă, care emană în atmosferă hidrogen sulfurat, apele nămoloase de aici având un bogat conţinut în sulf, clor şi iod, cu mari proprietăţi de vindecare a bolilor reumatice, ginecologice şi alte maladii externe.Staţiunea Băile Puturoasa este sezonieră, perioada propice pentru tratament fiind din mai până în septembrie, însă peisajul este pitoresc iar clima blândă.
  La doar 9 kilometri de comuna sătmăreană Vama se află Băile Puturoasa, locul unde generaţii întregi şi-au tratat reumatismul cu ajutorul curelor sulfuroase. Localnicii își amintesc cât de bune erau tratamentele oferite.
  “Băile erau foarte bune. Prin ’60, ’62, ’65, ele s-au perindat foarte mult pe la OJT și pe la Cooperativa de Consum, în multe părți, dar erau tot la vană, nu era și bazin.”
  După 1989, staţiunea înființată de contele Tolvai Gabor, la începutul secolului al XIX-lea, a dispărut de pe harta turistică a României.

  Au renăscut din propria cenuşă
  După mai bine de 20 de ani de când au fost abandonate, Băile Puturoasa au renăscut precum pasărea Phoenix datorită unui tânăr antreprenor de 28 de ani, care a muncit în afara ţării iar banii câştigaţi acolo i-a investit în ruinele de la Puturoasa, alături de fonduri europene de 1 milion de euro. A refăcut toul de la zero.
  „Am dorit să realizez un centru recreaţional. Am realizat pentru început ceea ce se vede acum, o cafenea, două piscine interioare, un mic loc de relaxare, unde lumea să vină şi să îşi amintească de Băile Puturoasa , iar acum suntem în extindere. Dorim să creăm locuri de cazare şi să renască obiceiul băilor la vană cu apa sulfuroasă”, a declarat Ştefan Sălăgeanau.
  Astfel investiția tânărului negreștean a readus băile de odinioară, cu o bază de tratament și una sportiv/recreațională, urmând ca în curând să se extindă cu un adevărat centru de recuperare prin fizioterapie, restaurant, camere de cazare și posibil un centru de echitație.
  În prezent sunt amenajate două bazine cu două temperaturi, unul cu 34-36°C și al doilea cu 36-38°C. În plus turiștii mai pot beneficia și de o saună umedă, precum și de o cafenea și o zonă de activități recreaționale echipată cu aparate de fitness, masă de biliard și tenis de masă.
  În jurul Băilor Puturoasa pot fi parcurse trasee montane prin pădurea din vecinătate pentru o deconectare în aer liber.
  Intenția tânărului întreprinzător este de a renaște vechile obiceiuri de tratament, cu băi la vană, așa precum au existat înainte. Stațiunea balneoclimaterică Băile Puturoasa va fi reintrodusă în circuitul turistic sătmărean alături de alte obiective de interes județean.
  Apele sulfuroase au proprietatea de a trata mai multe afecțiuni, prin conținutul de săruri și minerale precum și hidrogen sulfurat, care este singurul compus al sulfului ce se absoarbe în organism prin piele, plămâni și pe cale digestivă, eliminându-se prin piele, intestin și rinichi.
  Afecțiunile ce pot fi tratate prin cura cu ape sulfuroase sunt: afecțiuni reumatismale degenerative cronice; afecțiuni reumatismale abarticulare cronice; afecțiuni posttraumatice ale aparatului locomotor; afecțiuni respiratorii și ORL; afecțiuni neurologice periferice cornice; afecțiuni ginecologice cornice; afecțiuni dermatologice.
  Staţiunea Băile Puturoasa este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Ţara Oaşului, obiectiv pe care nu ar trebui să-l rataţi dacă vă aflaţi în apropiere.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare