Biserica ortodoxă își expune punctul de vedere cu privire la investiția LIDLDupă zile întregi de conflicte și discuții, diferendele dintre Biserica Ortodoxă și Lidl continuă. Protopopul ortodox, Ioan Socolan a susținut o conferință de presă în care i-a convocat pe credincioșii de la toate bisericile să vină și să îl susțină. Alături de părintele protopop s-au mai aflat alți doi preoți care au venit cu aceleași gânduri. Aceștia au prezentat presei schițele cu modul în care și-ar dori ca Lidl-ul să fie poziționat.

Protopopul Ioan Socolan a subliniat faptul că nu se împotrivește deloc investiției, ci poziționării acesteia. Poziționare care, datorită înălțimii de 8 metri pe care ar avea-o magazinul, ar obtura biserica.

“Biserica nu este împotriva investiţiei ci suntem în dezacord cu locul ales de către ei. Dumnealor ne propun o variantă de amplasare a magazinului cu spatele spre biserică. Pentru noi este chiar inoportună această aşezare a magazinului LIDL. De ce? Pentru că ar obtura imaginea bisericii. Această biserică va dăinui sute şi sute de ani. Noi am propus o altă variantă, amplasarea magazinului cu spatele pe Dunării. Este o poziţie din punctul nostru de vedere foarte oportună. Reprezentanţii magazinului LIDL vorbesc de preţuri uriaşe pentru a se repoziţiona magazinul. Păi, încă nu s-a investit nimic aici, la fel de bine se pot face toate lucrările şi acolo precum şi aici”, a spus Ioan Socolan.

De asemenea, preotul Gabriel Gorgan, prezent și el la conferința de presă susținută de părintele protopop, a sugerat faptul că Biserica Ortodoxă este alături de sătmăreni, înțelegându-le doleanțele, nu împotriva lor.

”Nu dorim să ne opunem în fața unei investiții care generează locuri de muncă pentru oraș, vrem și noi un oraș mai frumos, mai curat, mai prosper. Dar în același timp ne gândim și ne întrebăm ce se va întâmpla în spatele acestui magazin folosit de multe ori ca spațiu de depozitare pentru ambalaje, mărfuri nevândute, aparate de aer condiționat, etc.”, a spus Gabriel Gorgan.

Preotul Gabriel Gorgan a mai menționat faptul că își dorește un viitor bun pentru viitoarea generație, motiv pentru care acesta consideră că deciziile trebuie luate cu mare precauție pentru ca, pe termen lung, să nu existe consecințe.

”Nu dorim ca investitorul să plece din oraș, dar dorim să ne așezăm la o masă și ajutați de puterea lui Dumnezeu să putem găsi o soluție, care să fie apreciată pe viitor și de copiii noștri, care să poată spune, da, părinții noștri au fost oameni deosebiți și au găsit soluții la toate problemele”, a concluzionat preotul Gabriel Gorgan.

În varianta sugerată de Biserica Ortodoxă magazinul Lidl se afă cu partea laterală spre biserică și cu parcările spre Podul Golescu, pe când varianta inițiala, cea a reprezentanților Lidl, este cu supermarketul poziționat spre spatele bisericii și cu parcările spre strada Careiului.

În cadrul conferinței de presă au venit și locuitorii cartierului Micro 16, acest lucru creând discuții contradictorii de mare amploare între aceștia și credincioșii ortodocși.

Rămâne de văzut care va fi decizia finală, dacă Lidl va mai construi un nou magazin în municipiul Satu Mare sau va alege să facă acest lucru în alt județ al României.

Ioana Simion

13933264_301205950231310_661440046_n

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts