Centenarul Primului Război Mondial marcat la Satu Mareeroi

În cadrul seriei de manifestări specifice din toată țara, și la Cimitirul Eroilor din Satu Mare a fost comemorat Centenarul Primului Război Mondial, printr-o acțiune în care s-a renunțat la obișnuitele depuneri de coroane, oficialitățile prezente așezând fiecare câte-o floare și o candelă la obeliscul din mijlocul cimitirului.

Tema principală a manifestării a fost evocarea momentului intrării României, alături de aliații din Antantă, în ostilitățile primei conflagrații mondiale, ce s-a concretizat, în prima fază, prin trecerea Carpaților de către batalioanele române, iar după trei ani de lupte grele, atât pe diferite fronturi, cât și în cancelariile diplomației vremii, precum și la Adunarea Națională de la Alba Iulia, instaurarea administrației românești în toată Transilvania.
Momentul cel mai emoţionant al manifestării de la Satu Mare l a reprezentat citirea solemnă, de către participanți, a unei liste cuprinzând 300 de nume ale eroilor români care și-au găsit sfârșitul pe front sau în prizonierat, atât în România și Transilvania, cât și în Franța, Germania, Austria, Italia, Slovacia, Ungaria, Polonia sau Slovenia de azi.
“Este o zi de comemorare și trebuie să nu treacă neobservate aceste zile pentru că ne-au marcat istoria. S-au împlinit 100 de ani de când era chiar mijlocul Războiului Mondial, au fost sute de mii de victime atât în țara noastră cât și în Europa, a schimbat fața Europei, de asta nu trebuie uitată și trebuie cinstită în toate modurile posibile. Este un respect pentru cei care au decedat acum 100 de ani în diverse fronturi din toată Europa, chiar din toată lumea. Trebuie să ne gândim că în Europa de 70 de ani este pace, ceea ce este cea mai lungă perioadă de pace de când există istorie pe acest continent și trebuie să muncim în așa fel încât această perioadă de 70 de ani să fie cât mai lungă pentru noi și pentru urmașii nostri” a amintit prefectul Radu Bud.
În semn de recunoștință pentru jertfa lor, după o scurtă slujbă religioasă oficiată de protopopul ortodox Ioan Socolan, reprezentanții Prefecturii, ai Consiliului Județean, ai Primăriei, ai Garnizoanei Satu Mare, ai asociațiilor veteranilor de război și cadrelor militare în rezervă, precum și ai diferitelor instituții deconcentrate au depus flori și candele pe soclul monumentului ridicat pentru cinstirea eroilor de toate națiile ce odihnesc acum în pământul Sătmarului.

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts