More


  Cum sărbătoreau sătmărenii ziua de 23 August

  - Advertisement -

  23-august2

  Astăzi 23 august este o zi ca şi ori care alta, însă în urmă cu 27 de ani această zi era cea mai importantă sărbătoare comunistă, atunci când se organizau tot felul de activităţi. La fel ca oamenii din întreaga ţară, şi sătmărenii erau conectaţi la ceea ce potrivit propagandei era „sărbătoarea poporului român”, „ziua insurecţiei antifasciste şi antiimperialiste” sub conducerea înţeleaptă a Partidului Comunist. Întreaga Românie era scoasă la defilare, iar adevăratul scop al manifestărilor era elogierea comandantului suprem, Nicolae Ceauşescu.

  După cel de-al Doilea Război Mondial, 23 august a devenit ziua națională a României, sărbătorită cu fast, în fiecare an, de regimul comunist. Politicienii din acea vreme au folosit evenimentele de la 23 august în folosul propriu. De la „insurecţie armată”, evenimentul a fost denumit „revoluţie de eliberare socială şi naţională, antifascistă şi antiimperialistă”. Timp de peste patru decenii regimul comunist şi-a asumat, pe nedrept, acest act istoric.
  În prima parte a perioadei comuniste, în anii ’50, sărbătoarea de 23 august era eclipsată de 1 mai, Ziua Muncii. În anii ’60 ambele zile erau prilej de mare sărbătoare. Abia în anii ’70 ziua naţională s-a impus ca importanţă. În aceşti ani au devenit nelipsite paradele militare grandioase, pe bulevardele marilor oraşe şi manifestaţiile megalomanice pe stadionul 23 August din Bucureşti.

  23-august3

  Un mare show comunist
  Fiecare zi de 23 august era sărbătorită cu mare fast comunist, cu demonstraţii impresionante în întreaga ţară, dedicate în special cuplului Ceauşescu. „Oamenii muncii de la oraşe şi sate” erau aduşi la manifestaţii, în special în marile oraşe, pe stadioane sau în zonele centrale, iar după masa steagurile, pancartele, tablourile cu comandantul suprem şi celelalte materiale de propagandă comunistă erau abandonate şi se trecea la partea a doua, cu ieşiri la iarbă verde, mici, bere şi muzică.
  Elevii, artiştii, dar şi muncitorii din uzine, cu toţii erau obligaţi să participe la demonstraţiile în cinstea cuplului dictatorial de pe 23 august.
  La fel ca în restul ţării, şi la Satu Mare erau organizate manifestaţii de amploare la care participa aproape toată populaţia oraşului. “Mi-aduc aminte că atunci eram scoşi din producţie şi împreună cu toată fabrica eram duşi la manifestaţii. Erau manifestaţii cu tribună, cu lozinci, cu pancarte, realizări, aplauze muncitoreşti. Oamenii mergeau la fabrică şi de acolo veneau încolonaţi, iar în oraş aveam stabilit dinainte locul unde se aşează fiecare întreprindere, încât să nu rămână spaţii goale. Se ţineau cuvântări şi apoi începea demonstraţia oamenilor muncii. Apoi, după manifestaţii, se ieşea la iarbă verde, la o bere, dacă era timp frumos. Tot oraşul participa la manifestări, îi adunau în fabrici şi veneau încolonaţi. Toată lumea care lucra ştia cu o zi înainte unde se duce. Nu se lucra în ziua respectivă decât în unităţile unde focul era nestins”, ne spune Romulus Pop, fost muncitor la IPL Ardud.

  23-august4

  Autorităţile mai “deschideau robinetul” de 23 August
  În asemenea ocazii autorităţile mai „deschideau robinetul” şi oamenii muncii puteau să-şi cumpere bunuri care în rest nu se prea găseau în magazine. Pepsi este un exemplu în acest sens. De asemenea, magazinele erau aprovizionate cu tot felul de produse provenite de la poporul frate, chinez. Sunt însă unii nostalgici ai acelor vremuri, aşa cum este un bărbat de 65 de ani, ce ne declară că atunci pentru el era mai bine. „23 august? Alături de ziua de 1 Mai, Ziua Muncii, era cea mai frumoasă sărbătoare pe care o aveam înainte de 1989. De fapt, astea erau și singurele sărbători adevărate, pentru că nu eram liberi de Paște sau de Crăciun. Înainte cu o săptămână, două, începeam pregătirile pentru paradă, iar pe 23 August sau pe 1 Mai, defilam prin centrul orașului. Erau muncitori din tot orașul, erau copii din școli și licee, erau care alegorice… Era foarte frumos. După aceea, plecam la iarbă verde. Aici toată lumea mânca mici și bea vin cu pelin, în mai, sau bere, în august. Aveam de toate: și bani, și frigiderele pline, și nici nu ne făceam griji că nu avem cu ce ne crește copiii. Doar că atunci ne sculam noaptea la 3.00 să cumpărăm carne. Acum, stăm și ne uităm la carne, dar nu avem bani să o cumpărăm, iar copiii noștri au plecat prin țări străine ca să aibă cu ce să trăiască. Era bine atunci…” În opinia istoricului Mihai Manea, comemorările unor zile istorice importante sunt încercările unui popor de a se afirma. Aşadar, orice român ar trebui să cunoască semnificaţia zilei de 23 August. “23 August este important din două puncte de vedere pentru români. Pe 23 august 1939 se semnează la Moscova celebrul pact Ribbentrop – Molotov care marchează istoria europeană şi celebrul protocol secret care ne afectează în mod direct fiind vorba de Basarabia. Acest pact pregăteşte şocul psihologic din vara anului 1940 pentru români. În al doilea rând, pe 23 august 1944 România a trecut de partea Aliaţilor în cel de-al Doilea Război Mondial, întorcând armele împotriva foştilor aliaţi, nemţii”, explică Manea.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img