More
    spot_img

    Cuptoarele dacice de la Medieşu Aurit

    - Advertisement -

    daci1

    Muzeul Judeţean Satu Mare, în parteneriat cu Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş, Asociaţia ”Omnis Barbaria ” şi S.C. Raio Press Bucureşti, a organizat în perioada 07.08-08.08.2016, la Rezervaţia arheologică “Cuptoarele dacice de la Medieşu Aurit”,  o tabără de arheologie, la care au participat un număr de 44 de elevi de gimnaziu din Bucureşti. În cadrul taberei, copiii, asistaţi de către arheologi şi istorici, au pătruns în fascinanta lume a arheologiei, au învăţat ce însemnă un sit arheologic, care sunt etapele unui şantier și au avut ocazia chiar să participle la lupte medievale.

    daci2

    Elevii  au mai vizitat Castelul de la Medieş şi au luat parte la o serie de activităţi demonstrative şi interactive  care presupun meşteşuguri aşa cum se desfăşurau ele acum 2000 de ani în zona dacilor liberi. Dintre acestea amintim: olărit manual dar şi la roată, modelaj din lut, ţesut la război antic, confecţionat cămaşă de zale precum şi diverse etape ale procesului de prelucrare a fierului.

    ”Este a doua ediție, prima s-a întâmplat în județul Maramureș. Din câte am înțeles de la domnii profesori, de la părinți și în special de la copii, se dorește să se revină și la anul. Interesul nostru a fost să punem în valoare atât patrimoniul cultural județean și în special acest hit arheologic, care este foarte legat de meșteșugurile dacice și este cel mai mare și mai cunoscut centru de prelucrarea vaselor de lut din Europa. Un prilej foarte bun pentru copii să-și petreacă timpul în aer liber, să învețe tot felul de activități. Avem mai mulți copii care și-ar dori să ducă acasă forja, alții își doresc să ia cu ei roata olarului… cu siguranță unii dintre ei o să mai cocheteze cu meșteșugurile și cu activitățile ce le-au deprins aici.” ne-a spus Cătălin Teletin, Asociația Culturală Omnis Barbaria.

    “Se poate să promovăm ceea ce este frumos,pentru că se vede pe chipul acestor tineri că vor să își afle trecutul pentru a-și modela viitorul” a adăugat Marius Chiș, agent turism-Centru de Informare Turistică Mediesu Aurit. Aşadar, un program  inedit şi foarte dens unde copiii s-au simţit foarte bine.



    ULTIMELE ȘTIRI

    Latest Posts

    spot_img
    panouri fotovoltaice satu mare