More


  Întâlnire televizată cu noul primar din Apa!

  - Advertisement -

  APA_primar

  În general, despre primarii nou aleşi, vorbesc oamenii care i-au votat şi presa. Este adevărat că, în vremurile pe care le trăim azi, din păcate, oricine poate să vorbească despre… oricine, fiecare împărăştiind opinii cu aere de verdicte pentru o lume gălăgioasă şi confuză. Trandafir Vasile Radu este primarul votat de mai mult de şapte oameni din zece de pe teritoriul comunei Apa, căreia i se adaugă Lunca Apei şi Şomeşeni, cu o populaţie de peste 2600 de locuitori.

  L-am cunoscut la „Oameni şi Fapte” pe tânărul primar căruia îi pot spune „Bucuros de cunoştinţă”, pe cinste şi cu o sinceritate sufletească ce, cred, mă caracterizează. De ce? A, întâlnit omul cu recunoştinţă totală faţă de cetăţenii din comuna Apa, cu ataşament faţă de toate categoriile de oameni de acolo. Este conştient că o grădiniţă nouă este prioritară, că sala de sport trebuie să apară ca obiectiv, pentru a sta la dispoziţia tineretului, elevilor şi a manifestărilor sportive pe raza comunei, iar centrul cultural trebuie să fie început şi… treptat se vor face toate cele necesare comunităţii. Interesant mi s-a părut faptul că acest tânăr Radu, aflat la primul mandat, foloseşte des cuvântul „cetăţeni”, „contribuabili”, „votanţii”, „oamenii comunei”, simţindu-se obligat faţă de ei! Este primul primar care spune: „Primarul, salariaţii şi consilierii suntem plătiţi de oameni şi trebuie să muncim pentru oameni!”. Are un principiu de la care nu se dezice: „Respectă şi vei fi respectat!”. Ştie că în orice iniţiativă trebuie să consulte cetăţenii, comisia de specialitate din consiliu, iar Proiectul de hotărâre să reflecte gândirea colectivă! Doreşte să realizeze şedinţele de consiliu într-o sală mare, cu publicul interesat de proiectele ce se pun spre aprobare. Frumos! Nu are acest primar nimic de ascuns faţă de consilieri şi nici faţă de cetăţeni. Mai mult, doreşte ca, odată ajunşi consilieri, aceştia să lase la o parte politica partidului care i-a impus şi să facă politica comunităţii. Are mare încredere în consilieri, în cele trei comisii alese în şedinţa de constituire, în oamenii primăriei, în special secretar, vicele şi contabilul primăriei. Regretă mult primarul Radu Trandafir că salariile celor din primărie sunt atât de mici! Crede că aşa nu se mai poate! Aceştia duc greul şi au o retribuţie de mizerie! (n.r. De mult semnalăm acest lucru, dar, dacă noul guvern ce vine nu îndreaptă lucrurile, nici să nu mai apară!) Este greu să vorbeşti sau să-l elogiezi pe noul primar, atât de devreme, dar îţi dai seama că stai de vorbă cu un om ales, iubit de oameni, harnic, cu idei utile pentru cei mulţi, cu iniţiative lăudabile, cu „priză” la oameni! Altfel nici n-ar fi fost votat! Este discret, modest şi nu spune nimic despre ceea ce a găsit prost acolo, dar continuă cele începute şi, paralel, trece la proiectele ce urmează a le iniţia şi duce la bun sfârşit.

  APA_primarie

  Este greu să te ridici la înălţimea personalităţii unui om tânăr, abia ales şi atât de hotărât în a uşura nivelul de trai al locuitorilor. Ştie totul despre fiecare cetăţean, îi cunoaşte cu bucuriile, dar şi cu necazurile lor. Cei cu ajutor social nu pot fi pontaţi până nu-şi fac obligaţiile stabilite prin grafic. Astfel nu se poate aplica cinstit „Nici muncă fără bani, nici bani fără muncă!”. Aşa este şi aşa trebuie să fie!

  Nu scriu aceste rânduri ca prieten al lui Radu, acum l-am cunoscut, dar m-am interesat înainte de emisiune şi m-am convins de caracterul uman al acestui om. Şi prefectura, şi judeţul trebuie să ştie că în Apa există un primar deosebit prin gândire, prin acţiuni şi fapte menite să ridice nivelul de trai. Vom urmări cum este ajutat un astfel de om şi vom lăuda mereu iniţiativele primarilor şi şefilor de tot felul! Aceasta este, de fapt, o menire a presei!

  Îmi exprim cu bucurie respectul pentru Radu Trandafir, preţuirea pe care o nutresc la gândul acestuia de a colabora rodnic, trainic şi continuu cu instituţiile statului, fiindu-le fidel şi recunoscător în acelaşi timp! Va găsi modalitatea de a realiza o ocolire a localităţii, pentru maşinile de tonaj mare, în aşa fel încât să nu se distrugă construcţiile, casele de la şoseaua naţională. Va da importanţă valorilor oamenilor talentaţi de acolo (doi pictori de renume, poeţi şi scriitori), casei memoriale „V. Lucaciu”, bisericilor de tot felul, copiilor talentaţi, dascălilor inimoşi, oamenilor prosperi şi investitorilor atât de necesari.

  Este deschis în a găsi localităţi din ţară şi nu numai, cu care să se înfrăţească, să împrumute de la ei modalităţi de lucru cu rezultate pozitive, să facă schimburi de experienţă a diferitelor categorii de oameni. Va fi adeptul continuării tradiţilor de acolo, a manifestărilor culturale cu valoare deosebită.

  APA_expozitie-picturi

  Cam aşa l-am cunoscut pe acest primar, ale cărui cuvinte sunt ca munţii şi stâncile, ale omului curajos, consecvent şi hotărât, gata să înfrunte orice piedici care pentru el sunt „apele trec, pietrele veşnic rămân!” şi dincolo de toată tristeţea în care trăim, există mereu o „Odă a bucuriei” care îşi aşteaptă interpreţii. Acest primar ne transmite, cu atâta voinţă, cu atâta forţă că binele, adevărul şi dreptatea trebuie să învingă! Este clar pentru Radu că frumosul vine acolo în fiecare dimineaţă, cu idei şi planuri noi pentru cei mulţi! Oricum, îl consider pe primarul Trandafir Vasile Radu ca aparţinând localităţii şi comunei, nu ca un simplu individ plutind în derivă pe apele învolburate ale istoriei comunei, ci omul ce simte că datorează imens obârşiei sale, acelor localităţi frumoase ale veşniciei, cu valori morale scrise şi nescrise, dar cu sfinţenie respectate.

  Radu este totodată rodul propriilor sale opţiuni, al strădaniilor sale de permanentă autodepăşire. Este un om de recunoscută valoare, integru, om al locului, om al oamenilor de acolo, menit să ridice comunitatea, încrezător în posibilitatea asanării morale a vieţii sociale. Este primarul ce va avea multe de spus contemporanilor şi dacă Dumnezeu îi va fi hărăzit mulţi ani, îl vom găsi primar şi la vârsta de 50 de ani, acolo, la datorie, într-o comună ridicată la înaltul nivel pe care şi-o doreşte! Este un om ce ştie ce înseamnă să stai pe baricada unui luptător încercat pentru triumful adevărului şi dreptăţii.

  Sincer, îi doresc sănătate, împliniri şi bucurii! Să aibă mulţi prieteni adevăraţi!

  (P.S. „Oameni şi fapte”- pe NV TV, sâmbătă la ora 21, marţi -16, vineri – 22)

  Teodor Curpaş

  APA_casa-vasile-lucaciu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img