Marcela Papici: “Trebuie să știi să te comporți la fel, și când ești jos, și când ești sus”politicva

Cei doi foşti viceprimari ai municipiului Satu Mare, Marcela Papici şi Radu Roca, au fost prezenţi miercuri seara în studioul Nord Vest TV la invitaţia moderatorului Mircea Govor. S-au dezbătut subiecte extrem de importante şi interesante legat de opoziţie, alegerile locale din acest an, Spitalul Judeţean, scandaluri din presă, construcţia magazinului Lidl, precum şi de actuala conducere a municipiului. Având în vedere faptul că a fost o dezbatere complexă publicăm o mare parte din emisiune.

Mircea Govor: “Am în platou doi invitați de marcă, cei doi foști vice -primari ai municipiului Satu Mare, acum consilieri locali, pentru a discuta problemele municipiului Satu Mare. Marcela a devenit manageul celui mai important spital din Satu Mare, Spitalul Judeţean. Marcela, cum te simti in noua postura de manager de spital?”
Marcela Papici: ”Mult mai bine pentru ca rezultatele muncii se văd imediat, sunt mult mai usor cuantificabile, au impact imediat și în mod direct asupra cetățeanului care în spital este pacient și înseamnă a conduce o instituție cu aproximativ 1600 de angajați, cu un buget de aproximativ 2 milioane de euro pe lună și cu între 7 şi 10 mii de pacienți pe lună care ne trec pragul. În condițiile acestea este vorba de foarte multe decizii care nu suporta nici un fel de eroare. Orice eroare poate să coste viața unui om. Daca e să compari cele două perioade de timp și profesii categoric îmi place mult mai mult cea de manager de spital și mi se potrivește mult mai bine”.
Mircea Govor: “Radu, e o întrebare mai grea pentru tine pentru că în calitate de vice-primar al municipiului Satu Mare, împreuna cu Dorel Coica ați format o echipă care acum practic nu mai este pentru că tu ai rămas consilier local, iar Dorel Coica nu mai este nici primarul municipiului Satu Mare, nici consilier local. Cum te simți înafara administrației?”
Radu Roca: ”Acum mă simt chiar bine, relaxat din punct de vedere al administratiei publice locale, vreau să zic că în funcția de viceprimar în cei 4 ani mi-a fost greu dar mi-a plăcut, singurul dezavantaj a fost că rezultatele muncii mele nu s-au văzut imediat și poate în timp se vor vedea, a trebuit pusă baza, a fost o muncă de dimineața până seara, rezultatele muncii noastre trebuiau să vină în sprijinul cetățeanului. A trebuit să prezint primarului realitatea, ce trebuia făcut. A fost frumos în schimb acum sunt consilier municipal, facem opoziție constructivă și sperăm ca rezultatele noastre să se vadă”.
Mircea Govor: “Tu vrei să spui că proiectele începute de voi continuă acum, pe Drumul Careiului se lucrează în continuare, la pod se lucrează, sunt proiecte începute de voi.”
Radu Roca: “O parte dintre proiecte. Şi noi am continuat unele proiecte lăsate de fostul primar. Este un ciclu care trebuie să continue de la o etapă la alta. Ca și noutate se lucrează acum pe proiectele implementate de noi. Eu sper ca actualul primar să înţeleagă și să continue proiectele. Tot ce este pentru comunitate trebuie să fie în deplină concordanță pentru dezvoltarea municipiului.”
Mircea Govor: “Cum vedeți noua conducere a municipiului Satu Mare?”
Marcela Papici: “Dacă ar fi să mă uit strict la acest moment în care primarul este dat de o formațiune politică bine reprezentată în Consiliul Local, pe când cei doi viceprimari sunt dați de o formațiune politică care are doar trei consilieri, din care doi sunt viceprimari, și dacă n-aș ști trecutul, modul în care s-a ajuns la această înțelegere, dacă n-aş cunoaşte situaţia acestor formațiuni politice la nivel naţional, aș zice că este nefiresc dar acest nefiresc de astăzi s-a născut dintr-o alianță pe care cele două formațiuni politice au făcut-o oarecum înainte de alegeri, chiar dacă PNL-ul a avut propriul candidat la primărie, se ştie că era un candidat care nu pornea cu prima șansă. Ei au avut o veche alianță în momentul în care erau două formațiuni în opoziție. Din punct de vedere al votanților era mult mai sănătos ca în executiv să fie și printre cei pe care i-au ales votanții PSD-ului, respectiv votanții ALDE. Regăsim aceeași situație și la Consiliul Județean, așa că este cazul să se meargă pe oarecare înțelegere.”
Mircea Govor: “Am înțeles, PNL-ul a avut candidați pentru asta, a primit două funții de viceprimar, candidat a fost și ALDE, probabil același lucru l-au gândit alegătorii, datorită candidaturii lui Adi Ștef cei de la ALDE vor primi o funcție de viceprimar“.
Marcela Papici: “Au fost foarte multe dispute, foarte multe apariții și comentarii în presa online mai ales. Faptele au dovedit că n-a existat această înțelegere. În mod categoric toată lumea a făcut greșeli.”
Mircea Govor: “A fost o mare greșeală candidatura lui Adi Ștef?“
Marcela Papici: “Nu! Din punctul meu de vedere, ca și membru ALDE, un partid care doreşte să își construiască propria identitate, un partid care dorea să își delimiteze foarte clar electoratul și care voia să arate ce poate. Într-o negociere politică nu contezi dacă ești “nimeni”. La Satu Mare, ALDE a făcut cel mai bun scor la nivel naţional. Să faci scor într-un județ cu 37% etnie maghiară, să faci 12 % este foarte mare lucru, înseamnă că am fost mult peste alte județe. Nu are de ce să-mi fie rușine și nu am de ce să consider o greșeală cu atât mai mult că cele 4 mii de voturi la nivel de municipiu au fost voturi pe care se poate construi, voturi date în mod conștient, pentru că să fim serioși, câţi votanți au auzit de ALDE? Noi ne-am mobilizat pentru voturile respective tocmai pentru că am avut candidați.“
Mircea Govor: “Cosmin Raţiu spunea în felul următor: “Sper să nu îl regret pe Dorel Coica!”.
Marcela Papici: “Cred că nu este singurul. Toți ajungem la un moment dat doar prin comparație dacă ai ceva bun sau dacă ai ceva mai puțin bun. Am avut chiar ieri o discuție cu actualul domn primar și recunosc cu sinceritate că așteptând să intru mă gândeam că îmi plăceau mai mult vremurile când nu trebuia să stau în anticameră dar asta este roata vieții. Trebuie să știi să te comporți la fel, și când ești jos, și când ești sus. Dacă vrei să rămâi în joc este important să înveți din tot ce ți se întamplă.”
Radu Roca: “Vreau să fac următoarea remarcă, acest număr de 7 consilieri l-am obținut printr-un număr de aproximativ 12 mii de voturi și suntem reprezentativi la nivelul municipiului Satu Mare, consider că o funcție de viceprimar era ca și reprezentare în Consiliul Municipal. Dar așa cum a zis Marcela, jocurile au fost făcute poate înainte. PNL-ul cu UDMR-ul deja ne-au făcut opoziție și s-a văzut în anumite ședinte de Consiliu Local. Noi trebuie să învățăm din treaba asta, poate că o proastă gestionare a noastră, nu am putut la nivel de conducere municipală și județeană să gestionăm această treabă și uite ne-am trezit că am pierdut atât funcția de primar, cât și funcția de viceprimar.”
Mircea Govor: “Eu l-am avut în emisiune pe președintele Consiliului Judeţean Pataky și spunea că și ei s-au simțit neîndreptățiți că nu au avut viceprimar în 2012, mă refer strict politic, să ne întoarcem în timp în perioada când erați voi viceprimari, au fost foarte multe proiecte respinse pentru că nu a fost majoritate în Consiliul Local, acum istoria se repetă. Ce să înţeleagă cetățenii?! Datorită politicienilor depinde foarte mult dezvoltarea județului și bunăstarea cetățenilor. Din punct de vedere moral, al dezvoltării municipiului sunt normale jocurile acestea? Este normal să fie tot timpul o parte contra?”
Marcela Papici: ”Dacă rolul de Gică Contra este unul constructiv nu este nimic rău atâta vreme cât sunt argumente care îți susțin poziția. Important este că presa nu relatează în mod obiectiv motivele si argumentele pentru care un consilier votează într-un mod sau altul. Dar eu am onorat cu mare drag invitația la emisiune pentru că știu că este acea emisiune unde chiar pot să spun lucrurilor pe nume.”
Mircea Govor: “Fac această emisiune ca publicul să fie corect informat. Nu ascundem adevărul. Vă mulțumesc că ne-ați onorat cu prezența deoarece cei de la PNL au anunțat că nu vin în emisiune, bănuiesc că nu au nimic de spus cetățenilor și am căzut de acord cu colegii de la NV TV să nu-i mai invităm. Domnule Radu, în prima ședință de ce nu ați votat?”
Radu Roca: ”Eu vreau să explic încă o dată, am judecat problema cu mare responsabilitate, biserica fiind un edificiu de cult. Sătmărenii au investit foarte multe valori materiale. Fiind un monument arhitectural important în zonă, unde vin mii de oameni, acesta putând fi chiar emblema municipiului Satu Mare. Am pus și problema investitorului, cum a zis și domnul Coica, hai să sprijinim și biserica, și investitorul să-și realizeze investiția, dar am observat că nu se poate, iar în prima ședință am și spus că nu suntem împotriva acestei investiții.”
Mircea Govor: “Este normal ca lângă o biserică atât de frumoasă să construiești un magazin și un mall?”
Marcela Papici: ”Dacă încă 1000 de ani mi s-ar cere votul, aș vota împotrivă! Nu există o prostie mai mare! Este cel mai valoros teren unde s-ar fi putut dezvolta cu adevărat o zonă de atracție. Și sensul giratoriu nu este viabil, între cei doi stâlpi de curent nu există cei 44 de m pe care ei îi specifică. Acest investitor nu poate fi numit investitor!“
Mircea Govor: “Una peste alta, consideraţi că acea investiție va fi avantajoasă pentru investitor și nu pentru sătmăreni”.
Marcela Papici: “Categoric, da!”
Radu Roca: “Acolo situația se putea reglementa cu un PUZ de la Podul Decebal la Podul Golescu.”
Marcela Papici: “Acest investitor este un posibil cumpărător al terenului, nu a investit nici un leu până nu i s-a aprobat. Tot ce spun se poate verifica este public.“
Marcela Papici: “Dar nu s-a dat cu votul meu. Radu, cum vezi că funcționează noua administrație din punctul tău de vedere?”
Radu Roca: ”După două luni nu se vede, acum se aşează, acum încep să gestioneze problemele. Este posibil un al treilea pod pornit de la vechea conducere, proiectul a fost refuzat iniţial din lipsă de bani însă s-a reluat proiectul.“
Mircea Govor: “Marcela, am văzut în ultimul timp atacuri la adresa ta. Cum vezi Spitalul Județean de când l-ai preluat?“
Marcela Papici: “M-am săturat să se scrie despre mine neadevăruri, m-am săturat să fie luate imagini de pe pagina mea care să fie trunchiate şi să fiu prezentată ca o femeie de moravuri ușoare, tot ce spun pot să dovedesc. Toate acestea pornesc de la faptul că am întrerupt brusc comunicarea cu reprezentanții unei publicații concurente cu dumneavoastră. A fost o emisiune care s-a prelungit cu o jumătate de oră în care singura preocupare a moderatorului a fost să scoată în evidență niște prostii, a fost imediat după Colectiv, și nu a contat că Spitalul Județean Satu Mare a pus la dispoziție 3,5 tone de ser, le-au dus pompierii la Bucureşti cu mașinile, s-a spus că spitalul nu a avut capacitatea să gestioneze un asemenea eveniment dar într-un mod foarte neprofesional. Atunci le-am spus că nu mai avem ce împărți. N-au mai existat colaborări, de aici a pornit.“
Mircea Govor: ”Am văzut ceva vizavi despre domnul Mihali, niște discuții…“
Marcela Papici: “Au pornit după ce domnul Enătescu a avut o ieșire în care m-a atacat, m-a făcut criminală, menajeră, când mă face balerină nu am cum să mă supăr. Să ieși public şi să spui că în sălile de operație nu există apă sterilă? Doamne…, am avut o discuție aprinsă cu domnul Mihali, totuși nu are nici o legătură ce am spus atunci cu ce a spus domnul că am spus.”
Mircea Govor: “Nu cred că există termen de comparație cum arată acum spitalul și cum arăta când era domnul doctor Mihali director. A făcut-o pentru că doreşte să fie din nou managerul spitalului chiar dacă este la o anumită vârstă?”
Marcela Papici: ”Dânsul este pensionar și în momentul acesta lucrează cu acordul și semnătura mea. Mi s-a părut normal să fac acest lucru pentru că spitalul are nevoie de medici, şi nimeni nu a contestat niciodată nici un fel de calitate pe care o are ca și medic.”
Mircea Govor: “Sunt neajunsuri?“
Marcela Papici: “Da, pentru că nu ai cum să recuperezi într-un an şi jumătate lucruri care s-au acumulat în ani de zile. Sunt şapte șantiere deschise acum în spital, am primit bani pentru renovări și vom mai primi. Este pentru prima dată după 2010 când atâtea luni de zile spitalul nu mai are arierate. Este prima dată când relaţiile cu furnizorii sunt relații bune. Pacienții sunt tratați foarte serios.”
Mircea Govor: “Important este că spitalul este foarte bine dotat, aveţi computer tomograf, cadrele medicale sunt excepţionale.”
Marcela Papici: ”Cea mai valoroasă resursă a spitalului sunt exact medicii pe care îi avem.“

Larisa Ignat

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts