Pataki Csaba:Judeţul Satu Mare are proiecte finanţate pentru următorii trei aniemisiune

Prezent ieri în studioul Nord Vest TV, la invitaţia moderatorului Mircea Govor, preşedintele CJ Pataki Csaba a lămurit unele probleme legate de moştenirea găsită de la fosta conducere a Consiliului Judeţean, de proiectele politice şi administrative

– Mircea Govor: “Cum ați găsit Consiliul Județean?”
– Pataki Csaba: ”Ca și cum l-am lăsat acum 3 ani jumate. Eu din 2000 am fost angajat la Consiliul Județean cu mici transferuri în funcția de subprefect până în 2012, până la sfârșitul anului 2012 am făcut parte din aparatul de specialitate și acum în noua calitate de ales este un pic altfel, dar practic eu am avut un sentiment ca și cum m-aș întoarce acasă, la locul de muncă, pentru că, vă dați seama, un deceniu petrecut între pereții respectivi și cu oamenii cu care am muncit cot la cot decenii. Cu o parte din aparatul propriu cu mulți dintre consilierii județeni ne-am cunoscut în relații de lucru, cred că cu 90% dintre ei mă ştiu și nu trebuia să mă prezint, nu trebuiau ei să se prezinte. Partea de acumulare cred că a durat între 5 si 10 minute, ca să preiau lucrurile și pe urmă am început să lucrez în stilul meu, așa mai liniştit, mai calm, mai așezat și cu multe ore de muncă. Îmi pare rău de colegii din cabinet care au început cu orele suplimentare și nu le pot plăti, dar asta e. Am venit să lucrez și încerc să fiu cu fața înainte, deci tot ce am găsit bun ducem mai departe și unde am eu alte concepții, încet consultându-mă cu specialiștii repunem în mișcare. ”
– Mircea Govor: ”Domnule președinte, ați fost 3 ani jumătate senator în Parlamentul României, acolo cum v-ați simțit? Aici spuneți că vă simțiți ca și acasă.
-Pataki Csaba: ”Acolo era o perioadă de acomodare, deci oricine ajunge într-o instituție unde sunt peste 100 de persoane cu aceleași drepturi, noi eram la început 180, ne-am redus apoi la 160, vă dați seama că e altceva. M-am integrat repede în echipa proprie a senatorilor UDMR, din start m-au ales secretarul grupului, pe urmă 2 ani de zile am fost vice-liderul grupului, care a însemnat și o responsabilitate în plus. La început am fost simplu membru în comisie pe urmă am fost chiar vicepreședinte de comisie importantă. M-am acomodat și acolo dar nu de pe o zi pe alta. Mi s-a părut un pic straniu, cine intră în Casa Poporului fără hartă sau fără un ghid riscă să se piardă dar eu zic că am câștigat o experiență, am făcut relații personale și profesionale cu foarte mulți oameni de acolo, o parte dintre ei i-am regăsit după alegerile din primăvară și ei s-au întors acasă cu ghilimelele de rigoare la consilii județene, la primării și cred că am făcut cunoștință cu mulți posibili viitori miniștri sau secretari de stat. Parlamentul este foarte aproape de ministerele cele mai importante, aici vorbesc de Ministerul Dezvoltării, Ministerul Finanțelor, Ministerul Mediului, Ministerul Telecomunicațiilor era chiar vizavi de grupul nostru, deci puteam din geam să vorbesc cu directorii de acolo legat de câteva probleme legate de județul Satu Mare chiar în direct și am făcut, am încercat să fac relații, m-am pregătit să vin acasă și în acest sens am încercat să fiu prezent la evenimentele ministerelor, să ma cunoască, că e altceva atunci cand vezi un nume luat din teritoriu și e altceva când știi cine e după semnătură.”
– Mircea Govor: ”Domnule președinte, am văzut în ultimul timp că se discută despre parlamentari și de aceea vreau să începem cu câteva idei vizavi de Parlamentul României pentru că am auzit tot felul de discuții, care cât a făcut pentru județul Satu Mare și probabil dumneavoastră în perioada când ați fost în Parlamentul României nu prea ați comunicat, nu ați fost probabil interesat să vă bateți cu cărămida în piept, cum fac unii parlamentari. De ce mergeați la Ministerul Dezvoltării?
– Pataki Csaba: ”De acolo erau dirijate pe de-o parte programul operaţional regional, programul transfrontalier și pe urmă centralizat tot ce însemna proiecte de dezvoltare ale Guvernului. Orice parlamentar sătmărean trebuia să meargă acolo când avea câteva lucruri, eu mai mult m-am implicat, am deblocat două situații, una sub formă de inițiativă legislativă pe urmă nu sub modificare de lege a venit ci a venit sub formă de modificare prin hotărâre de guvern care ajută pe toți cei care au canalizare și conductă de apă lângă drumurile naționale. Erau valabile uneori din care le puneau pe taxe de utilizare pentru comunitațile locale până la aceste drumuri pornind de la exemplul Acâș. Nu e o investiție majoră dar am asigurat funcționalitatea la nivel de țară”. ” Lansez o invitație, la o cafea, tuturor parlamentarilor sătmăreni, în aceste trei luni de zilesă vedem cu ce putem ajuta județul.”
– Mircea Govor: Ați fost la doamna ministru, la Ministerul Dezvoltării, unde ne-am întâlnit, erau miniștri secretari numiți politic la fel și ministrul cu care puteam discuta. Acum în perioada tehnocraților, cu cine se poate discuta pentru deblocarea unor probleme ?
– Pataki Csaba: La nivelul 2 și 3 în ministere, oamenii au rămas aceiași, doar ministrul s-a schimbat, ceea ce din punctul meu de vedere nu este un lucru foarte bun pentrun că nu asigură continuitate. Ca și exemplu eu făceam parte din comisia de muncă și dacă mă întrebați câţi miniștri s-au schimbat în aceea perioadă nu vă pot răspunde.
– Mircea Govor: De ce nu ați făcut majoritate cu PSD-ul ?
– Pataki Csaba: Era imposibil de făcut o alianță cu PSD-ului. Am dorit un partener sigur de aceea am ales PNL.
– Mircea Govor: În guvernul trecut a contat foarte mult pentru Satu Mare că domnul prim-ministru Ponta și domnul vice prim-ministru Dragnea au ajutat foarte mult județul. Cum vedeți din toamnă, dacă PSD-ul câștigă alegerile parlamentare, relația dintre județ și guvern?
– Pataki Csaba: O să vedem după alegeri.
– Mircea Govor: Sunteţi mulţumit cu moștenirea primită de la fostul Consiliu Județean? Din punct de vedere al infrastructurii, al proiectelor și finanțările rămase?
– Pataki Csaba: Ca și alocări din PNDL, Satu Mare a fost pe podium în primele trei pe țară! Investițiile acceptate sunt în valoare de 800 milioane lei. Ca şi valori este suficient. S-a vazut influența politică, iar Consiliul Judeţean s-a mişcat bine. Avem proiecte licitate cu sursă de finanțare. Instituţia este funcțională.
– Mircea Govor: Pentru anii care urmează CJ lucrează la noi proiecte? Pe ce vă axați: PNDL, fonduri europene?
– Pataki Csaba: Ar fi o greșeală să nu încercăm să fim campioni pe fonduri europene. Continuăm cu etapa 2 pe canalizare și apă. Săptămâna viitoare depunem un proiect de reabilitare în valoare de un milion de euro al Muzeului municipal, un drum care face leg[tura de la judeţul Sălaj la Hodod până în zona Codrului, în valoare de 25 de milioane de euro. Dorim să reabilităm clădirea Palatului Administrativ din punct de vedere energetic, avem multe proiecte sociale transfontaliere și rețele europene.
– Mircea Govor: La ora actuală Consiliul Judeţean are proiecte pe următorii 3 ani prin PNDL , un rol deosebit l-a avut Guvernul Ponta, Ministerul Dezvoltării prin Liviu Dragnea și noi, cei care am fost la conducerea Consiliului Judeţean, la fel ,i dumneavoastră care aţi fost cu mine la Ministerul Dezvoltării pentru comunitatea din care facem parte. Oamenii politici din perioada Guvernului Ponta au fost foarte activi atât cei de la UDMR, PSD și ALDE. Aveţi proiectele pe POR care vor fi finalizate, Aeroportul Satu Mare se va finaliza care, chiar dacă nu este un proiect foarte rentabil, este totuşi un aeroport strategic pentru siguranţa naţională, aşa că nu putem discuta despre rentabilitate. Ca și o concluzie, în tot mandatul dumneavoastră puteți să încheiați aceste proiecte primite moștenire. A fost un foarte mare scandal cu Oțeloaia, dumneavoastră ați recunoscut că este o greșeală legislativă și nu v-a permis să alocați bani pentru repararea acelui drum, pentru că altfel ați fi încălcat legea.
– Pataki Csaba: Aşa este chiar dacă am cerut permisiune în scris pentru astfel de cazuri unde avem evenimente şi e nevoia stringentă şi nu trebuie demonstrat, se vede cu ochiul liber problema este că nu avem nici o posibilitate legală pentru a interveni. Am avut şi în alte părţi astfel de probleme.
La final preşedintele Consiliului Judeţean Pataki Csaba i-a mulţumit moderatorului emisiunii Mircea Govor pentru invitaţie şi şi-a cerut scuze telespectatorilor Nord Vest TV pentru că nu a putut fi prezent marţi în studio.

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts