More


  Petofi Sandor, comemorat la Carei

  - Advertisement -

  Petofi-2 

     Reprezentanţii Bibliotecii Municipale Carei şi ai Centrului de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi” au depus luni, 1 august 2016, la bustul marelui poet romantic maghiar Petőfi Sándor din municipiul Carei, o coroană de flori cu ocazia împlinirii, la data de 31 iulie anul curent, a 167 ani de la moartea acestuia.
  S-a născut într-o familie modestă. Tatăl său, Stevan Petrović era un meșter măcelar de origine sârbă, iar mama sa, Maria Hrúz, era de origine slovacă. În 1846 face o călătorie în Ardeal, la Carei, unde îi cunoaște pe contele opoziționist Sándor Teleki și pe viitoarea lui soție, Júlia Szendrey. În 1847 la Baia Mare coboară într-o mină, ocazie cu care scrie poezia „În mină”.
  Soții Petőfi locuiesc în Colțău între 8 septembrie 1847 și 20 octombrie 1847. În timpul acesta, Sándor Petőfi a scris cele mai frumoase poezii de dragoste.
  Crezul său poetic și politic este destăinuit în anul 1847: „Dacă poporul va fi stăpân în poezie, nu va fi departe să stăpânească și în politică, iată ce ne învață acest secol, iată țelul pe care trebuie să-l urmărim… Sus poporul, în iad aristocrația!”  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare