Protest al fermierilor în Satu Mareprotest-fermieri1

Fermierii protestează au protestat ieri la Satu Mare din cauza subvențiilor. Protestul a avut loc între orele 11.00 și 14.00, pe traseul Drumul Botizului – Bulevardul Henri Coandă – Bulevardul Transilvania- Piaţa 25 Octombrie. Este vorba despre fermieri din județele Satu Mare și Maramureș.

Vor subvenții
Principala nemulțumire este legată de întârzierile foarte mari la acordarea subvențiilor către fermieri. Mai exact, decalajul foarte mare între semnarea ordinelor de plată și alocarea efectivă a sumelor în conturile agricultorilor. Președintele Samus Lact, Daniel Frei a declarat că principala nemulțumire este legată de întârzierile foarte mari – de peste cinci luni – la plata subvențiilor acordate prin Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură. ”Principala nemulțumire este legată de neplata subvențiilor, Ar mai fi respingerea de pe raft a tuturor produselor care nu sunt sută la sută lactate, cele care conțin tot felul de grăsimi vegetale”, a declarat Daniel Frei.

protest-fermieri7

Vor schimbări la APIA
Fermierii sunt nemulțumiți și de birocrația excesivă cu care se confruntă la nivelul Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură. ”Suntem nemulțumiți de predarea dosarului la APIA. Noi nu suntem informați la început ce acte trebuie să ducem. După ce predăm dosarele revin cei de la APIA că mai avem nevoie de nu știu ce adeverințe sau de alte documente”, a spus Daniel Frei. Protestatarii au afișat mesaje precum ”Vrem plata subvențiilor la timp”, ”Cerem sancționarea sabotorilor de la APIA”, Zootehnie haine grele”, ”Nu omorâți zootehnia în România”, ”Prețul unui litru de lapte < un litru de apă plată”.

Primiți de șeful de cabinet al Prefectului
Directorul de cancelarie al prefectului Radu Bud, dr. Dan Zeicu, directorul executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Centrul Judeţean Satu Mare, Gheorghe Mihalca şi directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură a judeţului Satu Mare, Ioan Cioltean i-au primit vineri, 05 august 2016, pe reprezentanţii fermierilor care au protestat în cursul zilei de astăzi. Întâlnirea s-a desfăşurat de la ora 13,00 în cabinetul prefectului. Din partea fermierilor, la discuţii au participat Valentin Mureşan, Daniel Frei, Cristian Kadar, Gyulai Miklos, Mihai Crişan şi Porumbovits Gellert.
Fermierii şi-au manifestat nemulţumirea faţă de întârzierile mari în ceea ce priveşte plata diverselor forme de sprijin financiar aferente anului 2015. Conform acestora, până în prezent 30% dintre fermierii din judeţul Satu Mare nu au încasat subvenţiile aferente anului trecut. În acest context s-a desfăşurat mitingul de protest pe traseul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură-Centrul Judeţean şi Instituţia Prefectului-judeţul Satu Mare.
Printre doleanţele fermierilor, transmise Instituţiei Prefectului-judeţul Satu Mare se numără întârzierea plăţii subvenţiilor în zootehnie, necesitatea modificării şi completării legislaţiei privind etichetarea produselor lactate, interzicerea vânzării terenurilor agricole către străini, menţinerea numărului maxim de bovine(250 de capete), pentru care să se plătească subvenţie, necesitatea sprijinului autorităţilor pentru punerea în funcţiune, prin implicarea fermierilor a unor capacităţi de prelucrare a laptelui, etc.

protest-fermieri13

Nota-protest, transmisă către București
Reprezentantul Instituţiei Prefectului-judeţul Satu Mare, dr. Dan Zeicu a preluat documentul care conţine o listă cu revendicările fermierilor, iar actul semnat de către protestatari va fi transmis instituţiilor centrale – Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) şi Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale(MADR).
Pe tot parcursul mitingului, cadrele Inspectoratului Judeţean de Jandarmi(IJJ) Satu Mare au asigurat ordinea publică.

Cristian Stan

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts