Românii – mari consumatori de pâineAnul trecut, românii au consumat, în medie, 2400 de calorii pe zi. Acestea au fost luate în cea mai mare parte din produse de panificaţie, aşa cum rezultă dintr-un recent raport făcut de Institutul Naţional de Statistică. Potrivit raportului, în 2014, românii consumau 2431 calorii pe zi. Nutriţioniştii apreciază că scăderea consumului de calorii este într-un fel benefică, dar, în acelaşi timp, partea proastă este că se consumă prea puţine legume.

Cercetarea făcută de INS scoate în evidenţă faptul că legumele, considerate printer cele mai sănătoase alimente, au un aport de doar 7.9 % din totalul caloriilor pe ansamblul gospodăriilor din România. Situaţia este şi mai gravă în cazul fructelor, consumul mediu lunar pe o persoană fiind de 3,60 de kilograme.
În ce priveşte consumul de făinoase, acesta atinge cote alarmante mai ales în mediul rural şi în rândul pensionarilor care consumă pâine în exces. Ce nu cunoaştem însă este câtă patisserie se consumă: foietaje, pateuri, cornuri, etc.
Studiul făcut de INS subliniează că cei mai mari consumatori de pâine sunt pensionarii, care înregistrează şi cel mai scăzut consum de calorii – 2120 calorii pe zi. Având pensii mici, aceştia cumpără multă pâine şi optează pentru fructe şi legume doar atunci când acestea sunt ieftine. Trebuie să luăm în calcul şi că avem mulţi pensionari în România şi aşa se explică de ce ei ocupă primul loc în acest top.
Cercetarea INS a scos în evidenţă că un aliment aflat tot mai rar pe masa românilor este carnea, cu toate că aceasta este produsul cu cele mai multe proteine. Este însă evident faptul că pâinea şi produsele de panificaţie trebuie consumate în cantităţi moderate. Până la urmă, orice aliment consumat în exces poate avea consecinţe negative, la fel cum au băuturile alcoolice.

Voicu D. Rusu

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts