More


  Sătmăreanul în fustă, duce tradiția mai departe

  - Advertisement -

  viorel

  Cunoscut în întreaga țară, dar și peste hotare, sătmăreanul interpret de muzică populară, Viorel Pop dorește să ducă tradiția mai departe atât prin glas, cât și prin îmbrăcămintea caracteristică Țării Oașului.


  La fiecare apariție a sa, Viorel Pop poartă același costum popular. Motivul pentru care acesta a ales să păstreze această continuitate a pornit din dorința de a păstra vie tradiția. Costumul popular, moștenire din partea familiei soției lui, estimat fiind la peste 70 de milioane de lei, acesta este vechi de mai bine de jumătate de secol.
  “Costumul meu popular este un costum de mire cu o vechime de aproximativ 50 ani, este din zona Turt-Batarci si e compus din gaci, camasa, laibar, curea si clop, cizme de lac. Acest port osenesc se zice ca este foarte asemanator cu portul dacilor liberi”, a spus Viorel Pop.
  Deoarece portul său are un iz de dac, artistul sătmărean s-a gândit să și lanseze un cântec care să meargă mână-n mână cu îmbrăcămintea sa. Astfel a luat naștere melodia ”Dacii liberi”, care, bineînțeles, este legată de locurile iubite de el, Țara Oașului.
  “Melodia face o mica prezentare a osenilor, este o varianta stilizata putin a muzicii osenesti. Impreuna cu Maestrul Ovidiu Bartes am incercat si reusit, zic eu, sa aducem in casele romanilor o melodie mai usor de inteles de toti romanii. In afara de oseni prea putini sunt aceia care inteleg foarte bine si pot sa desluseasca sa o simta sa savureze muzica oseneasca”, a mai adăugat Viorel Pop.
  Viorel Pop s-a născut în județul Satu Mare, unde a început să cânte la vârsta de doar 17 ani. Pe parcurs, acesta a devenit foarte îndrăgit la nivel national, după care a ajuns să fie invitat și peste hotare pentru a desfăta românii plecați departe de casă. Atât vocea, cât și costumul mai sus menționat îmbinat cu dragostea de țară, îl fac pe acesta tot mai îndrăgit printer români.
  Ioana Simion



  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  Anunt mediu

  0
  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare