Sătmărenii, obligați să își păzească pădurilelemne-furate

O lege veche din 2008 este aplicată doar acum și prevede că fiecare proprietar de pădure trebuie să asigure paza. Mai exact, deși Codul Silvic prevede încă din 2008 ca statul să asigure fondurile necesare pentru paza și administrarea pădurilor private de până la 30 ha, acestea nu au fost niciodata prinse în bugetul de stat.

Subvenții pentru pază
Guvernul României a stabilit cuantumul subvențiilor acordate pentru paza pădurilor, a declarat directorul Direcției Silvice Satu Mare, Sever Șter. ”Ministerul Mediului va aloca, în premieră, bani pentru paza și administrarea pădurilor private de până la 30 ha inclusiv. Particularii vor fi obligați prin lege să încheie contracte cu Regia Națională a Pădurilor – Romsilva. Un cuantum de 14,5 milioane de lei va fi alocat pentru a subvenționa paza și administrarea pădurilor mai mici sau egale cu 30 de hectare, care în momentul de față nu au pază. Este vorba, în total, de 580.000 de hectare de păduri la nivelul întregii țări. Acești bani vor merge către cei care vor administra pădurea, respectiv ocoalele silvice”, a spus Sever Șter.

Invitație la colaborare
Sever Șter îi invită pe toți proprietarii de pădure să se adreseze cu încredere instituției pe care o conduce. ”În acest sens, facem apel către proprietarii de pădure care doresc să încheie contracte de administrare/pază, să se adreseze în perioada următoare ocoalelor silvice în raza cărora dețin pădurea, pentru a încheia până la 1 octombire contracte cu acestea, prin care pot beneficia de serviciile finanțate de la bugetul de stat. Pentru continuitatea acestei măsuri se vor include în propunerea de buget pentru anul 2017 sumele necesare pentru asigurarea neîntreruptă a acestor servicii”, a mai spus Sever Șter.

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts