More


  Talentul nativ al oșanului Vasile Marina, notoriu în România

  - Advertisement -

  pictor

  În ultima perioadă ne-am axat mai mult pe Țara Oașului deoarece credem că acest loc este o comoară nedescoperită de mulți dintre sătmăreni. Județul Satu Mare deține atât locuri, cât și oameni deosebiți cu care ne putem mândri. Unul dintre mândriile Sătmarului, dar mai ales a Țării Oașului este tânărul pictor din comuna Certeze.

  Vasile Marina, un nume notoriu în fascinanta lume a artei, a fost înzestrat cu un talent excepțional de a reda lumea în umbrele, culorile și formele pe care el le percepe în tot ceea ce îl înconjoară. Născut și crescut într-o familie simplă, acesta răspunde cu modestie când primește aprecieri în ceea ce privește magia pe care o creează cu propriile mâini.
  La o vârstă fragedă Vasile a avut un accident de mașină, iar de atunci acesta are probleme în a reține, lucru care l-a împiedicat să își continue școala cu bine. Mama tânărului spune că acesta suferă de un ”blocaj psihic”, mărturisind că atunci când îl punea să își scrie temele acesta picta. Văzând că tânărul pictează mai mereu, iar acest lucru chiar îi reușește, părinții l-au susținut și l-au încurajat să continue să muncească în evoluția sa din acest domeniu.
  „Părinţii mei s-au gândit că pot câştiga o pâine din asta. Şi acum fac picturi la comandă, pe pereţii din casele din Certeze, în camerele copiilor, cu Tom şi Jerry sau Albă ca Zăpada. Iau cam 200-300 de euro pe o lucrare din asta”, a spus Vasile.

  pictor1
  Din banii pe care îi câștigă din tablourile pe care le pictează, Vasile își cumpără vopsele pentru a picta tablourile pe care și le dorește, nu doar cele pe care trebuie să le facă la comandă.
  Talentul de a transpune ceea ce îl înconjoară, prin vopsele, în adevărată magie vizuală, l-a moștenit de la mama sa. Marina Floare, mama tânărului, obișnuia să picteze în tinerețe tot ceea ce simțea, însă, spune ea, în acea vreme pictura nu era atât de valorificată.
  Deși familia, prietenii și toți consătenii îl apreciează și îl susțin pe Vasile Marina, unii critici consideră că, totuși, acesta ar avea nevoie să studieze la o școală în domeniu.
  „Naivii au fost mari când au fost făcuţi mari. Depinde cum se ambalează marfa asta, cum exploatează contextul său. E clar că trebuie şcolit. Nu are niciun criteriu, însă are talent brut, frust. Este, într-adevăr, în zona artei naive. Are baza de a ajunge ca artiştii culţi, însă îi schimbi echilibrul interior. E un act criminal să te ocupi de copiii aceştia. Ei trebuie să-şi găsească singuri echilibrul, soluţiile proprii. E o fâşie îngustă între un artist naiv şi unul diletant. Naivii sunt originali, pe când diletanţii doar imită arta cultă“, a spus criticul Vasile Radu.
  Aproape toți certezenii au în casă cel puțin un tablou creat de pictorul localnic, care se bucură de întreaga lor apreciere. Totodată, văzând că acesta realizează opere de artă atât de frumoase pentru casele lor, aceștia s-au gândit să înlocuiască gardurile vechi cu noi garduri pictate de Vasile. Tânărul a acceptat provocarea, iar rezultatul a fost unul excepțional.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare