Teamă şi nesiguranţă în EuropaÎntr-o analiză publicată de Der Spiegel, specialiştii încearcă să găsească răspunsuri la întrebări fundamentale legate de crizele şi şocurile prin care trece lumea în ultimii ani.

Toate evenimentele – începând cu criza din 2011 din Orientul Mijlociu, continuând cu războiul din Ucraina în 2014 şi criza refugiaţilor din 2015 se succed într-un ritm extrem de rapid care traumatizează. Nu este îmsă clar dacă este vorba doar despre o concentrare temporară a unor evenimente şocante într-o scurtă perioadă de timp, sau începutul unei noi ere căreia nu i se poate prezice sfârşitul.

După atentatul terorist din Nisa, a urmat la foarte scurt timp lovitura de stat din Turcia, apoi sirianul care s-a detonat în Ansbach, studentul care a împuşcat oameni la mall-ul din Munchen, afganul care a atacat turişti cu toporul în tren în Germania, atacul din mall-ul din Malmo, atacul cu cuţitul asupra preotului şi enoriaşilor din Franţa.

Seria acestor atacuri pare fără sfârşit, teama şi nesiguranţa au pus treptat stăpânire pe Europa, iar criza pare abia la început. Este însă de-a dreptul şocant că în ultima perioadă Germania se confruntă aproape în fiecare zi cu un atac armat. În aceste condiţii, securitatea a devenit foarte importantă pentru cetăţenii germani, după afluxul de emigranţi din ultimul an.

Cancelarul Angela Merkel a anunţat că îşi va întrerupe vacanţa de vară pentru a se întoarce la Berlin, unde îşi va susţine conferinţa de presă anuală. În context, un sondaj de opinie relevă că 83 % dintre germanii intervievaţi consideră că imigraţia este în prezent „cea mai mare” provocare a Germaniei.

Voicu D.Rusu

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts