More

    Terapii în aer liber

    poza-pag-4-jos

    De trei ani, în fiecare vară Centrul Fericitul Scheffler János organizează tabere cu dezvoltare intensivă pentru copiii care în timpul anului îi frecventează terapiile. Se numesc intensive aceste tabere, fiindcă terapeuţii sunt împreună cu copiii 8 respectiv 24 de ore pe zi. Anul acesta toate taberele  au fost organizate în casa comunitară Helga Winter din Ardud Vii: între 25-29 iulie pentru copii mai mari, punând accent pe formarea autonomiei lor personale, iar între 1 şi 5 august o tabără cu exerciţii TSMT pentru copii cu vârsta preşcolară, şi paralel o altă tabără în care copiii au fost  însoţiţi şi de părinţii lor.
    Coordonatorul de specialitate al Centrului, Fazekas Brigitta, susţine că taberele sunt ocazii bune pentru ca terapeuţii să cunoască copiii mai bine, dar nu numai… În aceste săptămâni copiii cu întârzieri în dezvoltare se găsesc într-un cadru neobişnuit pentru ei, cu multe provocări, la care ei trebuie să-şi găsească răspunsuri. Pe lângă terapii, în timpul liber copiii   au avut ocazia să socializeze între ei. Terapeuţii au fost tot timpul alături de ei fiind de altfel foarte atenţi la nevoile acestora. ”Copiii au ieşit din mediul lor structurat şi s-au întâlnit cu situaţii noi. Au rezolvat singuri şi în grup multe probleme, au trecut prin obstacole, la care altfel, în sala de terapii ar fi renunţat” – spune Fazekas Brigitta.
    Fiecare tabără a avut un scop anume, astfel în prima săptămână copiii de 7-15 ani au încercat să dobândească abilităţi necesare pentru rutina de fiecare zi, pentru autonomia lor personală: să se spele, să se îmbrace, să facă curăţenie singuri… În a doua săptămână un grup s-a pregătit pentru integrarea în mediul şcolar prin exerciţii de psihopedagogie şi de TSMT, şi un alt grup de copii însoţiţi de părinţii lor. Părinţii au luat parte la exerciţii de dezvoltare, specialiştii încercând să îi  sensibilizeze cu privire la probleme şi totodată la  procesul de dezvoltare a copiilor lor, respectiv în planificarea timpului liber al acestora. Când copiii se jucau, sau luau parte la activităţi, părinţii lor  au ţinut  prezentări tematice, au organizat discuţii în grupuri şi workshop-uri.
    Se poate trage concluzia ca taberele din acest an au avut un spectru mult mai larg – prin numărul beneficiarilor, dar şi includerea părinţilor. Iar experienţele pozitive duc la o conturare mai bună a activităţilor Centrului Fericitul Scheffler János, la accentuarea importanţei organizării taberelor şi mai des în viitor.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE