More


  Trendul oșenesc, sticlele imbrăcate în port tradițional

  - Advertisement -

  anica

  Odată ce intri în Țara Oașului, te simți ca și cum ai fi intrat într-o altă lume. La fiecare poartă găsești câte o gazdă extrem de primitoare și dornică de povești. Oamenii iubitori de tradiție și plaiuri natale găsești la fiecare pas, aceștia făcând orice le stă în putință pentru a păstra tradiția și istoria vie.

  Anica Mare e una dintre mândriile Bixadului și a Țării Oașului. De 20 de ani aceasta îmbracă păpuși, de diferite dimensiuni, în cele mai colorate și frumoase porturi oșenești. Astfel că din Anica Mare ea s-a transformat pentru întreaga lume în Mama Păpușilor, denumire primită de la talentul care a făcut-o faimoasă. Talentul l-a moștenit de la mama ei care a făcut exact același lucru ca și ea.

  ”Totul a început cu mulți ani în urmă. Mama mea făcea pălării, păpușele, iar eu am început această meserie cu 20 de ani în urmă. În funcție de starea mea de sănătate, fac chiar și două sau trei păpuși pe zi”, a spus Anica.

  De la câteva ore și până la două sau trei zile, atâta necesită îmbrăcarea unei păpuși. Meticuloasă din fire, Anica dorește ca produsul final să fie unul perfect, fără nici o greșeală.

  ”Nu stau chiar toată ziua la o păpușă, însă depinde de păpușă. O păpușă mireasă necesită mai mult timp deoarece aceasta are cunună, pintileu, zadie, cămașă, cizme. Pentru o păpușă mireasă lucrez chiar și două zile”, a completat Anica.

  În tot acest timp Anica a îmbrăcat peste 5.000 de păpuși cu care s-a prezentat la sute de festivaluri sau expoziții. A umblat prin întreaga Europă cu păpușile ei, care au fost extrem de apreciate în fiecare colț al lumii.

  După ce timp de 20 de ani a îmbrăcat păpuși, Anica Mare s-a gândit să vină cu ceva nou. Așa au prins contur sticlele îmbrăcate în port oșenesc cu care se închină la nunți.

  ”În luna august toată lumea e cu nunțile, așa că am scos un model nou de îmbrăcat sticle pentru miri. La noi toată lumea poartă portul oșenesc, de la cel mai tânăr până la cel mai în vârstă. Sticlele sunt îmbrăcate în port oșenesc, un mire și o mireasă. Mirele pune palincă în sticla lui, după care închină cu acea sticlă toată noaptea. Mireasa are și ea o sticlă, cu cap de păpușă în loc de capac, exact ca și cea care se pune pe mașină”, a spus Anica Mare.

  Pe lângă talentul de a transforma banale păpuși sau sticle în ceva deosebit, Anica Mare este și o persoană extrem de veselă și o gazdă tipic Țării Oașului. Odată ce treci pragul Anicăi nu ai cum să nu fi mai vesel și binedispus.

  Ioana Simion  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img