Un cimitir din Satu Mare, printre cele mai vechi din Româniaarheologi3

Județul Satu Mare îi întâmpină pe arheologi de fiecare dată cu câte o surpriză frumoasă și încântătoare.

Punctul țintă este acum localitatea Moftinu Mare, unde arheologii din cadrul Muzeului Județean Satu Mare lucrează de câteva zile. Aceștia au descoperit, în localitatea mai sus menționată, un cimitir care se află printre cele mai vechi cimitire din țara noastră. Arheologii sătmăreni au mărturisit că cimitirul datează din perioada 4.900 – 4.700 î. Hr, având o vechime de 7.000 de ani. Aceștia au mai spus că, în ceea ce privește vechimea, un cimitir asemănător a fost descoperit în apropierea Clujului.

Arheologii județului Satu Mare au reușit, până în momentul de față, să studieze numai opt morminte, fiecare dintre morminte venind cu câte un obiect surprinzător pentru aceștia. Topoare, vârfuri de săgeți și cuțite sau mărgele și vase ceramice sunt câteva dintre obiectele pe care arheologii sătmăreni le-au descoperit în mormintele studiate până în momentul de față.

arheologi7

„Noi lucrăm aici de trei zile. În urma săpăturilor am descoperit un cimitir vechi de aproximativ 7.000 de ani. Este cel mai vechi cimitir din zonă, unul cu vechime asemănătoare s-a mai descoperit lângă Cluj. Până în prezent am găsit opt morminte. Defuncții aveau așezate lângă ei topoare din piatră, cuțite cu lame din piatră, mărgele și vase ceramice. Cimitirul este în hotarul localității Moftinu Mare, unde va trece o conductă de gaz”, a spus arheologul Liviu Marta.

Totodată, în același cadru, lângă cimitirul vechi de 7.000 de ani arheologii au mai descoperit și urmele unei așezări care datează din aceeași perioadă cu cea a cimitirului.

Săpăturile și studiile arheologilor sătmăreni vor continua până la sfârșitul acestei luni.

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts