Zeci de copii sunt abandonați la Spitalul Județean Satu Marecopil-abandonat

În timp ce întreg Sătmarul este preocupat de modul în care un magazin va fi sau nu poziționat lângă o biserică din municipiu, zeci de copii nou-născuți se trezesc în colțul unui salon din spital, fără afecțiune și iubire maternă. Din nefericire, aceste cazuri nu sunt pe lista de priorități a nimănui, iar numărul lor este în creștere.

Sărăcia, lipsa educației sexuale sau orice alt fel de educație sunt motivele principale pentru care se ajunge la abandonul copilașilor. La câteva zile după ce le dau naștere mamele dispar din spital, uneori fără a mai fi găsite vreodată.

“Sunt cazuri foarte multe de abandon. Sunt mame care spun din start că situaţia materială pe care o au depăşeşte posibilităţile de a îngriji un copil şi ne roagă să le ajutăm din acest punct de vedere. Situaţiile acestea sunt un pic mai rare. Sunt mame care din diverse motive nu pot să îşi ia copiii acasă, că tata nu doreşte copilul şi refuză să o primească în familie, că realmente nu are unde să-l ducă deoarece locuieşte sub pod şi aşa mai departe. Cele mai multe sunt mamele care după ore sau zile de la naştere dispar fără urmă şi îşi lasă copiii aici. Intervine serviciul social în identificarea mamei, depistarea situaţiei de fapt şi soluţionarea cazului. Asistenţii sociali identifică soluţiile, şi atunci se finalizează cu plasament. Am avut câteva cazuri în care nici nu s-a identificat mama vreodată”, a spus dr. Diana Fărcaș, şefa Secției de Neonatologie din cadrul Spitalului Județean Satu Mare.

Cum poţi să părăseşti un suflet nevinovat?
Este greu de înțeles și de explicat puterea pe care o are o mamă în momentul în care părăsește un suflet nevinovat, care înainte de bunurile materiale, are nevoie doar de o strângere la piept.

“Asta este o realitate. Ridică din umeri şi pleacă. Acesta este nivelul lor de a înţelege maternitatea şi lucrurile care le implică. Sunt mame care ne lasă anual câte un copil. În momentul naşterii ai contact cu mamele respective. Nici nu ştiu când au rămas însărcinate, nici nu ştiu cu cine, nici nu ştiu de ce. Gestul în sine de a crea un copil nu este absolut premeditat, totul este o relaţie întâmplătoare, la un moment dat se naşte un copil. Mama respectivă nu l-a dorit niciodată şi nu are niciun interes să îl dorească de la momentul acela mai departe. Punct. Asta este ceea ce se întâmplă de fapt”, a mai spus medicul.

Ar fi necesară obligativitatea urmăriri sarcinii
Cadrele medicale sunt de părere că numărul abandonurilor ar putea scădea dacă ar exista consecințe severe în urma abandonului. În momentul actual, preocuparea în ceea ce privește viața unui nou-născut după abandon nu pare a fi o problemă prioritară de soluționat pentru nimeni.

“Nu există cadru legislativ nici pentru a te obliga să îţi urmăreşti sarcina. Dacă ar exista, o foarte mare parte din patologia nou născutului ar putea fi evitată, dar atâta timp cât nu există obligativitatea urmăririi sarcinii… Despre ce discutăm? Despre obligativitatea de a-ţi duce după naştere copilul acasă? Nu există cadru pentru asta! Nu este stipulat nicăieri în lege că vei fi tras la răspundere, că vei fi penalizat în vreun fel, că ţi se va întâmpla ceva deosebit. Nu! Asta este şi merge în virtutea inerţiei. Din păcate lucrurile nu vor merge bine dacă nu va exista un cadru legislativ care să reglementeze problemele acestea, începând de la concepţie, la urmărirea sarcinii, abandon în spital, programe de informare, instruire, conştientizare. Nu am văzut de la Revoluţie încoace, de când aceste comunităţi au programe susţinute de stat, nicio ameliorare a problematicii legate de abandon. Problema aceasta o s-o discutăm în aceiaşi termeni şi peste 10 ani la fel. Nu am văzut nicio îmbunătăţire”, a declarat dr. Fărcaș.

Asistentele şi medicii îi îngrijesc cu multă dăruire
Deși cea care le-a dat viață îi părăsește, fără a ne putea imagina măcar ce a fost în mintea și sufletul ei în acel moment, asistentele și medicii îi îngrijesc în egală măsură pe fiecare dintre micuții rămași singuri pe paturile din spital.

“Fiecare are un suflet, fiecare copil este îngrijit cu suflet, dar nu poţi ca medic care lucrezi cu zeci de copii în fiecare zi să te implici emoţional în fiecare poveste pentru că am muri încet şi nu ar mai fi cine să lucreze. Deci vrând-nevrând la un moment dat trebuie să te detaşezi de problemele acestea ca să poţi veni ziua următoare la serviciu. Fiecare dintre noi gândim la fel. Dacă aş fi suferit la modul intens pentru fiecare caz, acum nu am mai fi putut să stăm de vorbă… Bineînţeles că indiferent de situaţia socială fiecare copil este îngrijit cu la fel de multă dăruire, dar din păcate nu putem să ne implicăm emoţional în fiecare caz pentru că nu este ok din punct de vedere fiziologic pentru noi. Poate că din exterior lucrurile se văd ca o indiferenţă, dar nu se poate numi indiferenţă, se cheamă protecţie din partea noastră. Aşa ar fi trebuit să murim încet cu fiecare pacient pe care l-am pierdut şi lucrurile acestea pe termen lung, raportat la activitatea pe care o avem şi la organismul nostru, nu funcţionează”, a încheiat medicul Diana Fărcaş.

Ioana Simion

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts