More


  Săptămâna Europeană a Sportului 2016, și în Sătmar

  - Advertisement -

  ev

  După succesul remarcabil de la prima ediţie, desfăşurată anul trecut, când au participat în cele peste 7.000 de activităţi organizate în toate ţările Uniunii Europene şi alte 5 ţări de pe continent mai bine de 5 milioane de persoane, Comisia Europeană, prin Direcţia de Sport, va continua să dezvolte Săptămâna Europeană a Sportului, ediţia a II-a, din 2016, urmând să se se desfăşoare în perioada 10-17 septembrie.

  Perioada aleasă pentru anul acesta a ţinut seama şi de o propunere a mai multor ţări, între care şi Romania, de a se apropia datele de desfăşurare ale competiţiilor (iniţial gândită drept “prima săptămână din luna septembrie”) de deschiderea anului şcolar, în unele zone ale Europei.

  Finanţarea SES 2016 este realizată, ca şi anul trecut, prin programul european Erasmus+, pe plan continental, precum şi cu contribuţie internă, în România aceasta fiind realizată de Ministerul Tineretului şi Sportului.

  Ca şi în 2015, la ediţia iniţială, coordonator naţional pentru România este Federaţia Română Sportul pentru Toţi, care organizează în teritoriu acţiuni prin Asociaţiile sale judeţene, dar şi în colaborare cu Direcţiile judeţene pentru tineret şi sport.

  Aşa cum au toate ţările, şi România şi-a ales 2 ambasadori pentru Săptămâna Europeană a Sportului, două personalităţi ale domeniului, vicecampioana mondială Narcisa Lecuşanu, secretar de stat pentru Sport în MTS, şi Mihai Androhovici, vicepreşedinte al FRST, un specialist în organizarea, inclusiv la nivel regional, pentru Europa de Est, a acţiunilor specifice sportului pentru toţi.

  În comunităţile locale se vor organiza competiţii la nivel comunitar la tenis, tir cu arcul, mountain bike, fitness-aerobic, volei, handbal, atletism, drumeţie, ciclism, cros, înot, fotbal şi şah, dar şi la alte discipline sau sporturi de bază, la iniţiativa locală, ideea principala a SES fiind chiar descentralizarea, implicarea comunităţii.

  Aşadar, în 10 judeţe (Botoşani, Cluj, Dâmboviţa, Dolj, Harghita, Iaşi, Mehedinţi, Sălaj, Satu Mare, Sibiu) au fost perfectate colaborări între Asociaţiile judeţene sportul pentru toţi şi Direcţiile judeţene pentru tineret şi sport, în alte 12 judeţe (Alba, Argeş, Bistriţa-Năsăud, Călăraşi, Constanţa, Harghita, Ilfov, Maramureş, Neamţ, Suceava şi Vâlcea, Vaslui) organizarea va fi asigurata de AJSPT, în vreme ce în Arad, Bacău, Galaţi, Gorj şi Olt vor fi implicate cu precădere DJTS.

  Federaţia Română Sportul pentru Toţi scontează pe prezenţa a peste 20.000 de participanţi, pentru sprijinirea acestora anunţându-şi disponibilitatea peste 1.000 de voluntari, toţi cei prezenţi la acţiuni, competiţii, întreceri şi alte forme de mişcare fizică specifice răspunzând astfel temei generale a campaniei, aceeaşi ca anul trecut #BeActive.

  31% dintre copii nu au practicat niciun sport în ultimele 12 luni. La adulţi, situaţia este la fel de precară: 32% dintre bărbaţi şi 46% dintre femei nu au făcut niciun fel de mişcare în ultimul an. Spre comparaţie, în Europa, „inactivii” nu depăşesc 20%. Această situaţie, concluzionează analiştii rezultatelor sondajului, explică şi regresul accentuat al sportului de performanţă din ţara noastră, relevat în special în ultimul timp.

  În aceste condiţii, România trebuie să profite din plin de acţiuni precum Săptămâna Europeană a Sportului, finanţată în proporţie majoritară de UE, pentru a recrea, cu răbdare şi tenacitate, obişnuinţa practicării exerciţiilor fizice şi a sportului.

  Asociaţia Judeţeană Sportul Pentru Toti Satu Mare în colaborare cu Direcţia Judeţeană Pentru Sport şi Tineret, Inspectoratul Şcolar Judeţean, mass-media locală va sprijini desfăşurarea activităţilor sportive, în această perioadă, în diferite zone ale judeţului: Satu Mare, Carei, Negreşti, Bârsău, Medieşu Aurit etc.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img