More


  Alberto, italianul care vine cu o nouă viziune pentru Satu Mare

  - Advertisement -

  Într-o lume lipsită de speranță și măcinată de frici, există oameni care știu că bucuria înseamnă uneori tristețe, dar niciodată singurătate. Un astfel de om a vizitat în acest weekend județul Satu Mare. Este vorba despre Alberto Quattrucci, secretarul general al Comunității Sant’Egidio, care își dorește să formeze o relație temeinică și bună cu sătmărenii.

  Membrii Comunității Sant’Egidio, din județul Satu Mare, au avut ocazia să petreacă o zi împreună cu Alberto, zi în care au discutat despre obiectivele pe care își doresc să le atingă în viitorul apropiat, dar și despre proiectele pe termen lung. În viziunea acestuia, pentru a se dezvolta, Sătmarul are nevoie în primul rând să depășeacă un prag extrem important.

  ”Vrem să depășim această mentalitate un pic românească. România trebuie să se dezvolte puțin din punct de vedere spiritual. A venit timpul pentru schimbare și dezvoltare! Trebuie să ieșim din închisoarea victimizării și a prejudecăților. Trebuie să ne oprim din a îi vorbi de rău pe politicieni, de exemplu, sau pe cei din alte religii. Satu Mare este un loc foarte interesant, însă trebuie să scape de prejudecăți”, a spus Alberto.

  Proiectul ”Prânzul crăciunului” a fost unul dintre subiectele discutate în cadrul întâlnirii din acest weekend. Pentru anul 2016 Comunitatea Sant’Egidio dorește să pregătească un prânz inedit pentru săracii din județ. Inițiatorul proiectului, Alberto spune că își dorește ca sătmăreni din toate religiile, inclusiv cei fără o religie, să ajute ca prânzul crăciunului să prindă contur în Satu Mare. Acesta a povestit despre cantina pe care o coordonează la Roma, unde zilnic sunt hrăniți peste 1.000 de săraci, iar numărul celor care se ocupă de concretizarea acestui lucru trece de 80, în fiecare zi, toți fiind voluntari. Alberto mărturisește că și-ar dori ca și în județul Satu Mare filantropia să ajungă la un asemenea nivel, astfel că ”Prânzul crăciunului”, spune el, poate fi un prim pas.

  În ceea ce privește modul în care trebuie să perceapă gesturile de caritate, membrii Comunității au parte de o viziune diferită față de cea cu care s-au familiarizat de-a lungul timpului.

  ”Relația noastră cu cei pe care îi ajutăm nu este una de asistență, ci de caritate pentru săraci, de prietenie cu aceștia. În momentul în care îi ajutăm, ei devin membrii comunității noastre. Nu îi ajutăm pe cei bătrâni pentru că sunt bătrâni și neputincioși, ci pentru că, în momentul în care îi ajutăm, ei devin bunicii noștri adoptivi. La fel este și cu cei mai tineri, ei devin fiii noștri. Sunt întrebat de multe ori de ce îi ajut pe cei care fură sau pe cei care nu sunt onești, iar răspunsul este simplu: pentru că este fratele meu”, a spus Alberto.

  ”Cea mai teribilă povară este singurătatea și sentimentul că nu ești iubit”, spunea Maica Tereza. Trăim într-o lume în care această povară predomină, o lume în care, din nefericire, indiferența stă la baza întregului demers al vieții.

  ”Trăim într-o societate în care oamenii au foarte multe frici. Este timpul fricii, iar frica nu se poate rezolva rațional, nu se poate rezolva prin critici sau sfaturi. Un singur mod poate rezolva frica oamenilor: o mână întinsă. Asta este bucuria, să știm că nu suntem singuri”, a concluzionat acesta.

  Comunitatea Sant’Egidio se bazează pe 3 lucruri simple: rugăciune, săracii și pace. Alberto Quattrucci a subliniat faptul că, în momentul în care cineva își dorește să ia legătura cu membrii Comunității sau să devină parte din Comunitate, religia este lipsită de importanță. Acesta își dorește să spargă barierele impuse de societate și să adune oameni pentru oameni, fără alte prejudecăți. Alberto își dorește ca oamenii să se simtă liberi, fericiți și în comuniune cu tot ceea ce îi înconjoară.

  Asociația internațională Sant’Egidio are peste 60.000 de membri în întreaga lume și este răspândită în peste 70 de țări. S-a făcut cunoscută prin activitățile de solidaritate cu populația săracă, dar și prin inițiativele cu caracter cultural și civic, menite să favorizeze formarea unei culturi a solidarității și compasiunii. Deși în județul Satu Mare Comunitatea există de foarte mulți ani, încă mai este loc suficient pentru toți cei care își doresc să ajute și să facă parte din marea familie a iubirii față de cei din jur.

  Ioana Simion

  sant  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img