More


  Bolnavi atotștiutori într-un sistem în schimbare

  - Advertisement -

  ”Ce mai vor medicii ăștia de la noi? Bani au, șpaga curge gârlă; ce mai vor de fac iar grevă?” În mod sigur auzim acest text în această formă, sau cu alte cuvinte, că vorba aia … la medicină, politică și sport, tot românul se pricepe. Și nu-i așa că cele spuse mai sus sună în mod asemănător cu remarca lui Tanti Priceputeanu care îi acuza odată pe dascăli de lene și dezinteres. ”La ce adică au nevoie profesorii de salarii mărite, când zile întregi nu fac altceva decât să țipe la bieții copilași, terorizați și bine’nțeles nevinovați. Păi nu vedeți unde a ajuns Școala Românească? Și când te gândești că au o grămadă de săptămâni libere. La muncă dom’le, nu la ‘ntins mâna, pentru că eu îmi câștig o bucată de pâine muncind din greu, nu …” Mă aflu bolnav de această realitate și cer ajutorul cadrelor medicale de la Spitalul Municipal din Carei, de a mă ajuta să scap de prejudecățile celor auzite la colț de stradă și de bronșita ce mă chinuie de zile-ntregi; … așa că mă prezint ca un vajnic Nepriceputeanu la secția de Urgențe a Spitalului careian în stare clinică agravantă sperând într-o rezolvare promptă a situației. Nesperat de repede sunt introdus în salonul UPU unde sunt consultat pe loc și unde mi se administrează antibioticul necesar, la sfârșitul consultației fiind sfătuit și trimis a mă prezenta a doua zi, la raze și la … ”Dar încercați să veniți cât mai de dimineață cu putință, deoarece mâine avem grevă de avertisment.” Murmur câteva cuvinte de mulțumire și cu trimiterea-n proțap aștept dimineața următoare, când …”vă dăm și un antibiotic să-l primiți peste opt ore”, sună vocea cristalină a doamnei doctor de la Urgențe. UAU, deci se poate! Mulțumit din cale afară, mă-ntorc dis de dimineață, de data asta la Secția de Radiologie și aflu de la doamna Simona Crețu, Asistent șef principal și Lider de Sindicat al spitalului din Carei că încă mai am 30 de minute pentru radiografie și ecografie … așa că totul este posibil. ”Dar de ce faceți grevă?” ”După părerea noastră, Revendicările Federației Sanitas sunt total justificate; ele reflectă cu fidelitate opinia întregului personal sanitar, iar OUG nr. 20/2016 adâncește și mai mult inechitățile salariale, conducând la creșterea nemulțumirilor și neîncrederii angajaților din sistem. Abordarea superficială din partea parlamentarilor conduce la declanșarea unui conflict de muncă cu urmări grave pentru cei ce apelează la serviciile medicale. Vom continua să menținem presiunea pe parlamentari și nu vom întrerupe acțiunile de protest până când demersurile noastre nu vor fi definitivate. Greva de avertisment de astăzi este un moment extrem de important prin care să dovedim determinarea Federației Sanitas în apărarea drepturilor membrilor săi.”

  Stau înfofolit în fotoliul aducător de reflexii filosofice și sper de sănătate, în timp ce-mi vin automat în gând frânturi de discuții pro și contra sănătate: ”vrem o calculare a sporurilor și a altor drepturi salariale la salariul de bază actual, conform ultimului act normativ în vigoare”; ”cerem promovarea unei Legi a salarizării specifice pentru sectorul sanitar și de asistență socială pornind de la principiile și coeficienții Legii nr. 284/2010”; ”vrem includerea în anexele O.U.G. a tuturor categoriilor de personal omise, respectiv: ASISTENȚĂ SOCIALĂ, UNITĂȚI MEDICO-SOCIALE, PERSONAL TESA, D.S.P., CREȘE” …

  Până la urmă există viață pe Pământ. Dincolo de bârfele și nenorocirile știrilor naționale de la ora 17, iată că există și oameni pe acest pământ care … Și totuși, dincolo de cuvinte rămân faptele. Până data viitoare, vă salut de pe planeta celor care încă mai speră!

  Valeriu Ioan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img