Cultura – între viaţă şi cărţi!Mi-am format frumosul obicei de a citi din scrierile sătmărenilor şi sunt bucuros că în Satu Mare există atâta tremurare în sufletul celor care scriu poezie, pregătiţi, parcă, să ne întâmpine cu naşterea poeziei fiecăruia. Şi când te gândeşti că poetul e aruncat la marginile lumii, silit să înainteze cu greu spre locul graţios al aprecierii operei şi autorului! Multe cărţi apărute în ultimii ani au limpezimi de trăiri sufleteşti, cărţi cu poezii şi proză ce ne despovărează de împăienjenişuri şi aparenţe, înlocuindu-le pe acestea cu un sunet înalt al creaţiei artistice. Eul liric al poeţilor de aici este prins în timpul ce s-a instalat puternic în biografia poetică, dându-i un nume pe care societatea sătmăreană trebuie să-l facă de neuitat. Poetul se edifică lăuntric, fără gesturi disperate, dar, subliniind suferinţe de tot felul, citite printre rânduri. Mă întreb mereu dacă poeţii ne pregătesc o arcă salvatoare în care să îmbarce teancul de opere muncite de-a lungul anilor sau imboldul de adăpostire a lor, periclitate de ştergerea, urmelor. Am constatat că poeţii îşi întâmpină interlocutorii, destinatarii creaţiei lor. De fapt, poezia este adresată oamenilor şi aceştia se vor regăsi în ea mai întotdeauna. Lumina şi timpul poetic inundă sufletul cititorului, pentru că în poezie există mereu un dialog poetic cu timpul, iar starea de aşteptare este mai alertă, mai ales când poetul simte urcuşul pe treptele desăvârşirii.

Actul de cultură în acest judeţ ar trebui urmărit, îndrumat şi sprijinit de o serie de instituţii destinate acestui scop. Doar Muzeul Judeţean şi Casa Creaţiei dă gir talentelor din judeţ şi sprijină cu adevărat tinerele talente şi pe cele deja împlinite. Cinste acestor instituţii, care fac mai mult decât cele plătite special pentru aşa ceva, dar care sunt pierdute în negura vremii! Conducătorii acestui judeţ trebuie să înţeleagă că doar cultura, arta, rezultatele mari în ramurile sportive fac, cu siguranţă, ca judeţul Satu Mare să fie pomenit de existenţa sa! Altfel, prin ce se evidenţiază Satu Mare? Poate prin butoaiele de pălincă ce iau drumul capitalei pentru a „cărpi” câte un mic petic din găurile neputinţei noastre!

Mă gândesc la mulţii oameni valoroşi ce-şi duc existenţa în judeţul nostru! În fiecare oraş, centru de comună sau sat găsim valori, care nici nu-s băgaţi în seamă. Sigur, nu peste tot sunt primari ca în Ardud, dar aceşti aleşi au menirea de a sprijini cultura, că drumurile, introducerea apei, canalizarea sau extinderea reţelei de curent nu le fac ei, ci din banii cu destinaţie şi din taxele şi impozitele oamenilor. Sigur, e greu de gestionat, dar acestea se fac, oricum şi mai trebuiesc întreţinute.

Totul se uită, dar cultura îi ajută temeinic pe oameni oriunde ar fi ei. Ea rămâne şi-i trainică. Să nu se creadă că „lălăielile” de la Ziua Oraşului sau comunei lasă ceva, sau aduc ceva nou, trainic! Aiurea! „Aceeaşi Mărie, cu altă pălărie!” Două – trei – zece discursuri de formă, trupe aduse pe bani grei, beţii şi semnalarea drumurilor de acces impracticabile. Actul de cultură se face pe tot parcursul anului, în diverse forme, iar personalul din primărie trebuie să aibă un grafic ca tot ce se va întâmpla în decursul anului. Sunt oameni valoroşi în localităţi, preoţi, profesori, învăţători, oameni talentaţi în toate sferele culturii. Sunt atâţia elevi talentaţi şi nebăgaţi în seamă. Prin emisiunile televizate am găsit la Şcoala din Tăşnad formaţii cu mult mai valoroase decât trupele aduse pe bani mulţi la „Ziua Oraşului”.

Nu-i văd pe primari să se zbată în a realiza monografia satelor, a bisericilor şi şcolilor de pe teritoriul comunei! Nu-i văd să organizeze întâlniri cu scritorii sătmăreni, iar bibliotecile comunale nu sunt sprijinite, doar le dă o sumă pentru achiziţii, cheltuială pentru a „procura” ce nu s-a vândut în librării. Am găsit în emisiuni multe cazuri! Oricum, cultura trebuie să ia o turnură puternică, altfel „rămânem de căruţă” faţă de multe judeţe. Trebuiesc îndrumaţi cei care răspund de cultură în judeţ! Cele două instituţii amintite şi Biblioteca Judeţeană sunt demne de laudă! În rest, vom vedea!

Teodor Curpaş

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts