More

    Grevă de avertisment la Spitalul Județean Satu Mare

    greva-spital

    Munca a fost întreruptă ieri la Spitalul Județean Satu Mare, între orele 8-10, din cauza grevei de avertisment care a început în forță pe holurile spitalului. Dis de dimineață, zeci de cadre medicale s-au adunat la intrarea spitalului, unde au început formele de protest. Greva a fost condusă de liderul federației Sanitas – Satu Mare, Nințaș Ioan și de vicepreședintele federației, Aurelia Pop.

    Scopul acestui protest a fost soluționarea următoarelor revendicări:

    1. Extinderea Contractului Colectiv de Muncă la nivelul sectorului „Sănătate. Activităţi veterinare”.

    2. Corectarea discriminărilor / inechităţilor salariale produse de O.U.G. nr. 20/2016 şi O.U.G. nr. 43/2016;

    • Includerea în anexele O.U.G. a tuturor categoriilor de personal omise, respectiv: ASISTENȚĂ SOCIALĂ, UNITĂȚI MEDICO-SOCIALE, PERSONAL TESA, D.S.P., CREȘE;

    • Calcularea sporurilor și a altor drepturi salariale la salariul de bază actual, conform ultimului act normativ în vigoare;

    • Reașezarea valorică a salariilor pentru unitățile clinice și neclinice.
    3. Promovarea unei Legi a salarizării specifice pentru sectorul sanitar și de asistență socială pornind de la principiile și coeficienții Legii nr. 284/2010.

    Dacă va fi cazul, Sanitas – Satu Mare va recurge la grevă generală
    Președintele federației Sanitas – Satu Mare a spus că dacă, în decurs de aproximativ două săptămâni, nu se vor soluționa aceste cerințe, vor trece la următoarea etapă, respectiv greva generală.

    ”Totul pornește de la salarii, în rest noi vom continua formele de protest. Dacă nu se vor soluționa revendicările, în data de 31 octombrie noi vom continua greva generală. Depinde ce se va negocia la nivel național, a spus Nințaș Ioan”, liderul Organizației Sanitas – Satu Mare.

    Aurelia Pop, vicepreședintele federației Sanitas – Satu Mare a vorbit despre întâlnirea care a avut loc la Parlament, în vederea soluționării revendicărilor.

    ”Ca un element de noutate aș dori să vă spun că marți a avut loc o întâlnire la Comisia de Sănătate din Parlament împreună cu conducerea Organizației SANITAS. S-au discutat toate revendicările noastre. Membrii Comisiei de Sănătate au spus că ne vor susține într-o rezolvare a lor. Urmează ca să se voteze în plenul parlamentului solicitarea noastră de modificare a legii de aplicare a celor două ordonanțe. Sperăm să nu ajungem la grevă generală și până în 31 octombrie să se soluționeze aceste probleme”, a spus Aurelia Pop, vicepreședintele Organizației Sanitas – Satu Mare.

    Grevă în toată țara
    După ce a strâns 68.700 de semnături în întreaga țară, federația Sanitas va declanșa la sfârșitul acestei luni o grevă generală.

    “Ziua de 19 octombrie 2016 este una importantă pentru tot ceea ce înseamnă sistemul sanitar și de asistență socială. Este ziua în care ne cerem drepturile și nu mai acceptăm jumătăți de măsură!(…) Este timpul să ne cerem drepturile! Este timpul să spunem STOP umilinței cadrelor medicale! Nu ne-am dorit să ajungem aici! Însă am ajuns în situația să nu mai putem profesa. Am ajuns în situația în care să trimitem pacienții să își cumpere tratamentul și materialele sanitare din afara spitalelor. Am ajuns să ne îngropăm colegii morți la datorie din cauza epuizării fizice. Am ajuns umiliți de niște guvernanți cărora nu le pasă ce se întâmplă cu populația acestei țări. 19 octombrie este ziua în care arătăm că suntem o forță”, afirmă reprezentanții Sanitas într-o postare pe site-ul federației.

    Ioana Simion

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE