More


  Județul Satu Mare, un fel de campion al dezvoltării

  =

  dancu

  Vicepremierul Vasile Dîncu a profitat de prezența sa la Satu Mare cu ocazia Zilei Armatei și a vizitat mai multe obiective de investiții din județ. Acesta a firmat ieri, la întâlnirea care a avut loc la sediul Prefecturii, că din punctul său de vedere județul Satu Mare este un fel de campion al dezvoltării și că investițiile publice sunt mult peste ceea ce se întâmplă în alte județe.

  Autoritățile locale s-au mișcat foarte bine
  Vicepremierul Vasile Dîncu, care este și ministrul Dezvoltării, este de părere că, în ceea ce privește proiectele de dezvoltare, autoritățile locale sătmărene s-au mișcat foarte bine.

  “Județul Satu Mare are peste 90 de proiecte în acest moment. Aici autorităţile locale s-au mişcat foarte bine, încât cred că se află pe podiumul proiectelor, în ce priveşte numărul de proiecte, sumele, şi mai ales dacă ne uităm într-o dinamică în această perioadă judeţul Satu Mare este un fel de campion al dezvoltării. Din păcate acest lucru nu s-a întâmplat timp de 25 de ani, că dacă ar fi fost o dezvoltare constantă, timp de 25 de ani, probabil că ar fi în alt loc. Dar, şi ca ritm de dezvoltare, în acest moment, cred că investiţiile publice din judeţul Satu Mare sunt cu mult peste alte judeţe. Aici ţine foarte mult de activismul local, al administraţiei locale şi judeţene, primării, cei care au făcut proiecte. Sigur că m-am îmbogăţit cu o serie de alte dosare care ţin tot de analiza unor proiecte şi de stadii pe care le avem în acest moment”, a arătat Dîncu.

  Acesta a mai arătat că județului Satu Mare îi sunt alocate peste 720 de milioane de lei doar prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL). “Am analizat acum alocările din ultima vreme în judeţ. De exemplu, numai prin Programul de dezvoltare locală sumele alocate în perioada 2015-2019 sunt de 722 de milioane de lei, sumele decontate deodată în această perioadă sunt 241 de milioane, deci e un suport foarte important. Sigur că şi contribuţia autorităţilor locale este foarte importantă aici. Eu am analizat şi obiectivele pe care le avem propuse şi le avem pe lista de investiţii naţionale”, a mai spus vicepremierul.

  Podul, o prioritate
  Tot cu această ocazie, Vasile Dîncu a arătat că cele două poduri peste Someș trebuie să fie o prioritate și că nu înțelege de ce construcția lor nu a fost prioritizată în proiectul de dezvoltare regională pentru regiunea de nord-vest.

  “Am fost şi în urmă cu 10 ani într-o situaţia asemănătoare, că nu s-a făcut niciunul din cele două poduri peste Someş pe care le vizează şi le visează adminsitraţia locală. Va trebui să gândim în noile exerciţii financiare o mai bună prioritizatre a proiectelor la nivel regional. Cred că aceste poduri ar putea să facă parte şi din proiectul de dezvoltare regională pentru regiunea de nord vest. Nu înţeleg de ce n-au fost prioritizate pe această strategie, dar eu o să caut să vedem ce se poate face pe viitor în această zonă”, a spus Dîncu.

  Vicepremierul a mai spus că va încerca să sprijine proiectele blocate. “Sunt mai multe investiţii importante care în acest moment sunt blocate de un aviz sau de o înţelegere, cum este investiţia de la Luna Şes. Mi se pare că nu există niciun motiv pentru ca să nu intre în funcţie o asemenea investiţie importantă pe care comunitatea o face de multă vreme şi care are deja şi o cerere socială foarte mare”, a mai spus vicepremierul.

  Tot la întâlnirea de ieri de la Prefectură, prefectul Radu Bud a anunțat că a fost rezolvată problema financiară a asistenților maternali din județul Satu Mare.

  Întâlnire cu primarii de orașe
  Tot în cursul zilei de ieri, ministrul Dezvoltării, Vasile Dîncu s-a întâlnit, la iniţiativa prefectului Radu Bud, cu edilii oraşelor şi municipiilor din judeţ. La întâlnire au mai participat deputatul Ovidiu Ganţ, subprefectul Altfatter Tamas, preşedintele Consiliului Judeţean, Pataki Csaba şi vicepreşedintele Ioan Rus, primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor şi viceprimarul Adrian Albu, primarul municipiului Carei, Kovacs Eugen, primarul oraşului Ardud, Ovidiu Duma, primarul oraşului Livada, Piricsi Arthur iar din partea oraşului Negreşti-Oaş, Radu Grigoraş, secretarul unităţii administrativ-teritoriale. Primarul oraşului Tăşnad, Grieb Csaba nu a participat, aflându-se într-o deplasare externă. Preşedintele şi primarii din judeţ au făcut o analiză a programelor derulate prin MDRAP (91 de proiecte PNDL, programul ANL, casa de cultură).

  anl

  Vicepremierul Dîncu a vizitat blocurile ANL
  Vicepremierul Vasile Dîncu a vizitat ieri dimineață blocurile ANL din Carei, ocazie cu care s-a întâlnit și cu viitorii chiriași, și cu autoritățile locale ale orașului. Acesta a fost întâmpinat de primarul municipiului Carei, Eugen Kovacs, care a prezentat investiția și care a mai adăugat că în acest cartier, în scurt timp, va fi construită și o grădiniță.

  Vicepremierul Dîncu s-a arătat impresionat de ceea ce a găsit la Carei și a promis că vor fi construite și alte locuințe ANL. Acesta a mai precizat că locuințele ANL nu vor mai fi vândute chiriașilor. Săptămâna viitoare, chiriașii vor semna contractele cu distribuitorii de energie electrică și gaze naturale, și după ce vor fi conectați la aceste rețele se vor putea muta aici. Vor avea de achitat o chirie cuprinsă între 200 și 300 de lei.

  Ioana Simion  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img