More


  O istorie insolită a manuscrisului românesc la Satu Mare

  =

  expo

  Muzeul de Artă Satu Mare a găzduit ieri vernisajul unui expoziții inedite intitulate „O istorie insolită a manuscrisului românesc”. În cadrul expoziției, sătmărenii vor avea posibilitatea să vadă, printre altele, stiloul lui Tudor Arghezi sau călimara lui George Coșbuc, dar și o sugativă tampon, tot a lui Coşbuc sau tocul de lucru al lui Şt. O. Iosif. Expoziția aparține Muzeului Naţional al Literaturii Române din Bucureşti.

  Manuscrise la vedere
  Deschiderea expoziţiei a fost făcută de către Eugenia Oprescu, şef secţie Patrimoniu în cadrul Muzeului Național, scriitorul Ioan Groşan, directorul Muzeului Judeţean, Felician Pop şi directorul adjunct, Ovidiu Ardelean.

  “Nici nu pot să exprim ce simt când ţin în mână un manuscris, pentru mine ele reprezintă un simbol al sensibilităţii, a măiestriei, în ele sunt gândurile cele mai frumoase care au fost închipuite, scrise şi rostite deodată împreună. Expoziţia lasă la dispoziţia oricui să îşi facă o impresie pe care să o adauge personalităţii scriitorilor prezenţi în imagini, cunoscuţi deja din literatură”, a spus Eugenia Oprescu.

  Despre manuscrise și analiza lor a vorbit scriitorul Ioan Groșan, el atrăgând atenția tinerei generații să aibă mare grijă de cărți, că acestea vor fi foarte valoroase, dacă nu pentru conținut, pentru faptul că va dispărea hârtia, totul urmând să fie digitalizat.

  “Expoziţia este un drum de la primele manuscrise ale cronicarilor moldoveni, români, până la ultimele manuscrise ale scriitorilor, a lui Nichita Stănescu, Emil Cioran, Eugen Ionescu. E foarte interesant să observi cum scriau, ce caligrafie aveau, dacă aveau ştersături, felul în care îşi concepeau pagina. Era un spectacol la cei mai mulţi dintre ei. Blaga avea un scris cu mărgeluţe, cu brizbrizuri, toate acestea ne oferă o imagine asupra scriitorului respectiv. Avem obiecte care au aparţinut personal scriitorilor români”, a spus scriitorul.

  Lansare de carte
  După deschiderea expoziţiei, Ioan Groşan şi-a prezentat romanul istoric „O sută de zile la porţile orientului”. De asemenea, pe parcusul vernisajului, au fost prezentate și unele momente artistice asigurate de Centrul Cultural „G.M.Zamfirescu” Satu Mare.

  Expoziția „O istorie insolită a manuscrisului românesc” poate fi vizitată zilnic de sătmăreni. Pe lângă manuscrisele marilor scriitori și poeți români, în cadrul acesteia mai pot fi văzute stiloul lui Tudor Arghezi sau călimara lui George Coșbuc, dar și o sugativă tampon tot a lui Coşbuc sau tocul de lucru al lui Şt. O. Iosif.
  Ioana Simion  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img