Oare, aşa trebuie să arate Democraţia?Se apropie vremea alegerilor parlamentare şi multă lume încă mai vorbeşte de Nicolae Ceauşescu…dar, acelea au fost vremurile comuniste…ceea ce e mult spus, pentru că nu se ajunsese nici măcar la socialism, care era o etapă intermediară pentru a se ajunge la comunism. Nu Ceauşescu a adus comunismul în România şi ideea de socialism. Dacă nu era Ceauşescu era altul şi tot ţară socialistă eram. Dacă nu era Ceauşescu, cel care ar fi fost în locul lui, tot aşa ar fi trebuit să respecte ordinele date de tătuca Stalin. Încă Ceauşescu şi consilierii lui au adaptat acel socialism, pe cât a fost posibil, la condiţiile României, ceea ce nu a prea convenit adepţilor politicii lui Stalin.

În spatele lui Ceauşescu au fost oameni foarte bine pregătiţi: cercetători, ingineri, medici, profesori universitari, care au construit ceea ce mai vedem şi astăzi. Am remarcat un lucru esenţial. Fără exigenţă, profesionalism şi o strategie gândită de oameni foarte bine pregătiţi nu s-ar fi putut construi atâtea, într-un timp foarte scurt…Milioane şi milioane de români locuiesc şi astăzi în blocurile construite în vremea comuniştilor. Am văzut un documentar din anii 70-80 în care era prezentat litoralul românesc. Era curăţenie, organizare şi confort. Veneau turişti de pretutindeni pe litoralul românesc, iar azi, vedem că abia dacă pot întreţine aceste hoteluri cei care le-au preluat în locaţie de gestiune sau le-au cumpărat pe bani mărunţi. Despre spaţiile verzi de pe litoralul românesc n-are rost să mai vorbim, că probabil v-aţi convins singuri dacă aţi fost la Marea Neagră.

În urma muncitorilor, arhitecţilor şi inginerilor a rămas ceva bun în România…pentru că oamenii au construit şi chiar au murit pentru a reconstrui România, care în perioada interbelică era o ţară eminamente agrară. Eu cred că ar trebui analizată această perioadă din România, iar ceea ce a fost bun din punct de vedere economic, să fie preluat, sau ar fi trebuit să fie preluat.

Tot îi dăm cu Ceauşescu de peste 25 de ani, iar cei care au venit după el ce-au făcut? Uitaţi-vă şi dv. cum arată România ! Milioane de meseriaşi au plecat întreprinderile şi sistemele de iriganţii au fost distruse şi vândute la fier vechi, sute de hectare de livezi au fost lăsate în paragină sau desfiinţate şi câte şi mai câte.Cine este de vină pentru toate isprăvile demolatoare din zilele noastre democratice.

Pe cei care au sfârtecat această ţară şi-au dat-o pe mâna profitorilor de pretutindeni nu-i ia nimeni la rost. Nimeni nu-i face dictatori şi trădători ai economiei naţionale. Economia era una, Ceauşescu alta, iar comunismul şi socialismul cu totul şi cu totul altceva. Cei care au urmat după Revoluţie au distrus o economie construită de poporul român şi nu de Ceauşescu, sub paravanul anticomunismului. Ei au buzunarele pline, huzuresc, iar noi, fiii de muncitori şi intelectuali, lucrăm, mare parte dintre noi, şi azi pentru 200-250 de euro, la limita subzistenţei. Asta da bucurie, adusă de democraţie ! Mor oamenii pe capete. Oare cine a adus cancerul în ţară..?.că prin anii 70-80 erau doi-trei bolnavi la câte o secţie de oncologie. Acum, avem farmacii din sută în sută de metri. Oare, aşa trebuie să arate Democraţia ?

Oare, noii parlamentari vor reuşi să construiască prin legi noi o economie naţională democratică prosperă, prin încurajarea mediului de afaceri românesc, bazată pe potenţialul intelectual şi forţa creativă a poporului român ? Alegătorii doresc de la dv., stimaţi viitori parlamentari, să se simtă din nou acasă, în România. Nu doresc să se mai simtă străini în propria lor ţară! Mulţi dintre cei care au rămas acasă nu doresc să plece la muncă în cele străinătăţi, ba îşi mai doresc din toată inima ca toţi cei dragi să se întoarcă acasă. Aceasta cred alegătorii că e marea misiune, pe care va trebui să o preluaţi pe umerii inteligenţei domniilor voastre, dacă veţi ajunge parlamentari.

Dumitru Ţimerman

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts